Bartolomeo Diaz

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 455 woorden
  • 5 maart 2009
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
68 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stem nu op jouw favoriete fotoserie! 📸

Zo’n 200 scholieren en mbo-studenten hebben meegedaan aan de Rijksmuseum fotowedstrijd met als thema toerisme. Welke foto’s vind jij het mooiste? Stem nu en wie weet hangt jouw favoriet straks in het Rijksmuseum met zijn eigen expositie.

Stemmen!

Bartolomeo Diaz
Bartolomeo Diaz was een Portugees zeevaarder en ontdekkingsreiziger.
Drang naar avontuur was het motief voor de eerste wereldreizigers: ze wilden in de eerste plaats rijkdom door het zoeken van goud en zilver. Dit was in Zuid-Amerika in grote mate aanwezig. De ontdekkingsreizen waren niet zo heel netjes: het ging gepaard met wreedheden. Veel oorspronkelijke Zuid-Amerikanen werden door de Europeanen gedood. Soms wreekten ze zich en lynchten Europeanen.
Ze moesten ook zwaar werk verrichten voor de Europese veroveraars: in katoenplantages, zilver- en goudmijnen. Slavernij was geboren. Er werden zelfs veel Afrikanen verscheept om in Zuid-Amerika te werken als slaven in de Europese kolonies (vooral Spaanse en Portugese).
Ook Zuid-Amerika heeft zijn eigen rijke geschiedenis en cultuur, dit danken we maar aan de Inca’s en de Azteken.
In 1487-1488 werd Diaz uitgezonden om de kust van Afrika te verkennen, verder zuidwaarts dan Diego Cão voor hem. Hij bezocht de monding van de Kongo, en zeilde verder zuidwaarts naar Namibië. Daar raakte hij in een storm, en werd van de kust weggedreven. Toen de storm ging liggen, zeilde hij terug in de richting van de kust, maar vond er geen. Zich realiserend dat hij rond de zuidpunt van Afrika was gevaren, koerste hij noordwaarts, en landde bij de Mosselbaai. Hij volgde de kust van Zuid-Afrika verder tot aan de Grote Visrivier (hij noemde deze de Rio Infante). Op de terugweg zag hij de Kaap de Goede Hoop. Ze zeilden terug naar huis. Hij arriveerde in Lissabon in december 1488, na 16 maanden en 17 dagen op zee te zijn geweest. Op hun terugreis passeerden Diaz en zijn bemanning de Kaap. Diaz noemde het "Cabo Tomentoso". Het werd later door de Nederlanders Kaap de Goede Hoop genoemd.

Diaz ontdekte ongeveer 2028 km nog onbekend land (en zee). Dus Diaz opende een zeeroute naar het Verre Oosten, wat volgens Europese handelslieden en ministers een belangrijke bedrage heeft geleverd aan de rijkdom en successen van Europa.

Diaz stichtte later (in 1497) een handelspost in Elmina (Ghana) en in 1500 nam hij deel aan de reis van Pedro Alvarez Cabral naar India. Tijdens deze reis verging Diaz' schip tijdens een storm - nabij Kaap de Goede Hoop.

Enkele gebeurtenissen die ongeveer op hetzelfde ogenblik gebeurden:
· 15 april De Fransen verslaan de Engelsen in de Slag van Formigny. Dit luidt het einde van het Engelse Normandië in. Karel VII maakt zich op om ook Guyenne te veroveren en daarmee voorgoed een eind aan de Honderdjarige Oorlog te maken.
· 12 augustus Met de overgave van Cherbourg is heel Normandië in Franse handen.
· Rond deze tijd wordt in scholen voortaan het abecedarium (een gedrukt leerboekje, waarin het abc) gebruikt.
· Oversticht aan de andere kant van de IJssel heet voortaan Overijssel.
· Christiaan I van Denemarken wordt ook koning van Noorwegen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.