Afrikaanse muziek

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas vwo | 777 woorden
  • 30 december 2002
  • 213 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
213 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Afrikaanse muziek

Ik ga een opstel schrijven over een vorm van kunst in Afrika, namelijk de Afrikaanse muziek. Daarbij ga ik met behulp van m’n bronnen proberen uit te zoeken hoe de muziek in Afrika is en of dat verschillend of hetzelfde is als dat in Nederland. Ik heb gebruik gemaakt van de volgende vraag: “ Wat zijn de verschillen tussen Afrikaanse en Nederlandse muziek?
Afrika is verdeeld in zeven verschillende gebieden met elk hun eigen muzieksoort. Zo hebben ze in Oost-Afrika speciale vormen van muziekinstrumenten en in Noord-Afrika een Arabische muziekstijl. Ze hebben veel soorten instrumenten in Afrika. Ze hebben ook typen instrumenten die ergens anders niet voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de sanza. De snaarinstrumenten (en de sanza) worden bij voorkeur gebruikt ter begeleiding van de zang. Bij de blaasinstrumenten is de dwarsfluit een geliefd instrument. Een bijzonderheid bij sommige ervan is, dat de bespeler tijdens het spel ook vaak zijn stembanden doet meeklinken. Bij slaginstrumenten kan je bijvoorbeeld gewoon denken aan trommels. Vooral bij groepsdansen is de trommel erg geliefd. Ze worden zelfden bij solo optredens gebruikt. Er wordt gespeeld in verschillende soorten groepen. De ene keer kan de groep wel uit 12 mensen bestaan en de andere keer maar uit 3. Er zijn ook trommels die worden gebruikt als communicatiemiddel, de zogenaamde ‘talking drums’. Het zijn meestal houten spleettrommen waarop meer tonen zitten. De spreektaal wordt omgezet in trommeltaal. De kenmerkende verschillende toonhoogten van de Afrikaanse talen blijven. Zo kunnen mededelingen met hoge snelheid op zeer grote afstanden overgeseind worden.
De muziek in Afrika maakt deel uit van ieders dagelijks leven. Aan muziek en dans wordt door vrijwel iedereen deelgenomen. Muziek speelt ook een grote rol in religieuze gelegenheden (geboorte-, inwijdings-, huwelijks-, begrafenisritueel), als middel voor sociale controle ( bijv. spotliederen op politici), als ondersteuning bij zware coöperatieve arbeid bij de landbewerking, bij het roeien enzovoorts


In februari dit jaar is de Nederlandse band Krezip naar Mali gegaan voor het Festival Mundial. Zo konden zij zelf zien hoe het gaat met de muziek in Afrika. Daar hebben zij Magic Black Man ontmoet. De kennismaking met Mize en Philo van Magic Black Man was leuk en het klikte bijna meteen. Samen maakten ze muziek. Toen ze voor het eerst de muziek hoorden wisten ze niet wat ze ermee moesten. De Afrikaanse rap is erg anders dan wat we hier gewend zijn. Zij gebruiken geen vierkwartsmaten. Daardoor is de muzieklijn moeilijker te begrijpen. Bij ons draait het in de muziek om coupletten en refreinen. Bij hen niet, het gaat om herhaling. Krezip wilde niet gezamenlijk een liedje spelen omdat ze allebei zo anders waren. Maar na een aantal keer bij optredens te hebben gekeken begon hun mening te veranderen. Dat kwam door het publiek bij de optredens. Iedereen staat te dansen en laat zich helemaal gaan. Het lijkt soms wel of ze in een soort van extase raken. Muziek leeft veel meer in Mali onder de mensen dan in Nederland. Tijdens zo’n optreden begonnen ze opeens samen te werken. Twee heel verschillende soorten muziek mengen zich met elkaar. Het viel vooral op dat Mize en Philo van Magic Black Man zingen over maatschappelijke kwesties zoals aids, kindersterfte en andere problemen in Afrika. Muziek is meer een maatschappelijke uitingsvorm dan in Nederland. Op het begin is het vreemd om de Afrikaanse muziek te horen maar na een tijdje gaan de meeste mensen wel van Afrikaanse muziek houden

Er zijn verschillende overeenkomsten tussen Afrikaanse en Nederlandse muziek. Ten eerste is muziek iets wat deel uit maakt van ieders dagelijks leven. Bijna overal waar je komt is muziek. Ook wordt er in Afrika veel gebruik gemaakt van muziekinstrumenten.
Er zijn natuurlijk ook een aantal verschillen. Zo is in Nederland muziek meer iets wat als ontspanning dient. Je kan lekker meezingen en dansen en achter de betekenis van de liedjes zit niet zo’n diepe betekenis die betrekking heeft op de samenleving. Het gaat vaak over liefde, familie, vrienden enzovoorts. In Afrika is muziek een maatschappelijke uitingsvorm. Er wordt veel gezongen over maatschappelijke kwesties.
De liedjes zitten in Afrika ook anders in elkaar. Zij gebruiken geen vierkwartsmaten. Doordoor is de muzieklijn wel moeilijker te begrijpen. Bij ons draait het in de muziek om coupletten en refreinen. Bij hen wordt er veel herhaald.
Muziek tussen verschillende landen gaat steeds meer op elkaar lijken. Steeds meer artiesten breken door in veel verschillende landen maar toch zal elk land nog wel een eigen muziekstijl overhouden.

Bronvermelding

Tijdschrift:
Internationale Samenwerking
Artikel kippenvel & extase
Geschreven door Ilse van der Poel
Juni 2002
17de jaargang nummer 6
Uitgave van de Directie Voorlichting en Communicatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Internet:
http://www.home.zonnet.nl/malimusic/nederlands/introductie/afrikaansemuziek.html#amusement
(schrijver onbekend)

REACTIES

I.

I.

heey super man dat verslag egt toppie ;)
ik hou van juh

19 jaar geleden

J.

J.

gracias chica luvv

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.