Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Aristoteles

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas vwo | 363 woorden
  • 23 mei 2004
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
80 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De filosofie van Aristoteles.

Volgens Aristoteles streven alle mensen van nature naar kennis. Dit streven naar kennis kan ik het Grieks in één woord worden gezegd, namelijk: Filosofia. De betekenis van filosofia is uitgebreider dan van het woord filosofie. Bij de Grieken vielen wetenschappen zoals geneeskunde, natuurkunde en biologie ook onder filosofia.

Volgens Aristoteles is het streven naar kennis een typisch menselijke eigenschap. Hij denkt dat mensen niet altijd al gefilosofeerd hebben. Hij zegt dat er eerst gezorgd moest worden voor een paar technieken om de mens van de eerste levensbehoeften te voorzien en ook om het leven wat aangenamer te maken. Maar toen de mens zich hier niet meer druk om hoefde te maken, kwam er een bepaalde behoefte in de mens naar boven. Een behoefte om dingen te weten te komen of te verklaren, waar we niet direct iets aan hebben in het dagelijks leven, maar waar we wel nieuwsgierig naar zijn. Als we eindelijk achter de waarheid van deze dingen komen, hebben we een goed gevoel. Volgens hem is de mens dan pas écht gelukkig.

In één van zijn werken zegt Aristoteles dat de priesters in Egypte de eerste waren die gingen filosoferen. Ze waren op zoek gegaan naar kennis rond dingen die ze nog niet helemaal begrepen. Volgens Aristoteles hadden ze geen reden om deze dingen te willen weten, maar waren ze alleen maar nieuwsgierig.


Aristoteles ging in zijn filosofie vooral uit van de algemene eenvoudige regels en van waarnemingen; alles wat waargenomen werd, was waar. In tegenstelling tot Plato, die dacht dat alles wat je zag een afdruk was van een andere echte wereld, dacht Aristoteles dat de natuur echt was en de eigenlijke wereld. Door je ervaringen ging je dan verbanden leggen, tussen 2 koeien bijvoorbeeld en ging je het koe noemen.
Ook dacht hij dat ‘worden’ niet bestond; er kon niet ineens iets ontstaan uit het niets. Als iets werd, dan was dat een overgang van het potentiële, naar een verwerking daarvan. Door de verandering van het potentiële naar een verwerking ontstond beweging en beweging is dan ook niets anders dan verandering van iets(1).
Verder dacht hij dat alles op aarde uit vier elementen bestond.

REACTIES

2.

2.

Dit streven naar kennis kan ik het Grieks in één woord worden gezegd, namelijk: Filosofia.

IK moet IN zijn.

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.