Google Art Project

Beoordeling 1
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 6e klas vwo | 453 woorden
  • 5 mei 2018
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 1
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Algemene kenmerken

Wat is het? Een schilderij

Wie heeft het gemaakt? Jan Havicksz. Steen

In welk museum hangt/staat het? Rijksmuseum

Hoe groot is het? ( Hoogte / breedte / diepte)  Fysiek Formaat: w590 x h685 mm

Van welke materialen is het gemaakt? Olie op een doek

Met welke techniek is het gemaakt? (indien bekend) Onbekend

Voorstelling

Hoe heet het werk? Kinderen leren een poes dansen, bekend als 'De dansles'

Heeft het werk een herkenbare voorstelling of is het abstract? Het werk heeft geen abstracte voorstelling, omdat er wel naar realiteit is gestreven. Dus is het werk een herkenbare voorstelling.

Waar gaat het werk over? (het staat op deze site of zoek het verder op internet) “There is mischief-making going on here! A group of children are teaching a cat to dance, to the music of
a shawm, a 17th-century wind instrument. They are clearly enjoying themselves, but the cat is screeching its displeasure, and the dog is barking loudly. An
old man angrily reprimands the children from a window high in the wall of the room. Jan Steen knew how to reproduce the ear splitting din of the scene.”

Is het werk met een bepaalde bedoeling gemaakt? Nee, want dit werk heeft geen onderliggende gedachte; Het is gemaakt als kunst en is een erfstuk geworden dat later in een museum belandde. Het schilderij was ook niet in opdracht van iemand gemaakt.

Vormgeving

Wat kun je bij dit kunstwerk vertellen over:

Kleur: Het schilderij bevat echt enorme kleurverschillen. Daar is wel het meeste werk in gestopt, want als je goed naar het werk kijkt, zie je oneindig veel verschillen in kleuren. Dan nog maar te zwijgen over het gebruik van schaduw.

Compositie: Er wordt hier gebruik gemaakt van een dynamische compositie; Het beeld staat niet stil, maar is enorm beweeglijk. Elk karakter in dit werk heeft interactie met de ander, en dat maakt het werk ook zo mooi.

Vorm: Er worden veel soorten vormen gebruikt vanwege de verschillende objecten in het schilderij. Het ene object heeft een bolle, ronde vorm. De ander is juist puntig en driehoekig.

Je eigen ervaring en oordeel

Wat vind je zelf van dit kunstwerk en licht het toe waarom je zo denkt.

Ik vind dit kunstwerk, een echt kunstwerk. Dit zeg ik niet gauw, omdat tegenwoordig alles als kunst wordt beschouwd. Het is mooi om te weten dat er nog ergens echte kunstwerken gemaakt werden. En waarom vind ik dit nou een echt kunstwerk? Nou, omdat je gewoon aan het werk kan zien hoeveel moeite, tijd en vaardigheid dit heeft gekost. Zoals ik al eerder noemde is het gebruik van schaduw, diepte, en kleur meer dan perfect. En boven alles: het kunstwerk ziet er enorm realistisch uit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.