Digital playground-sound

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas havo | 1095 woorden
  • 2 oktober 2003
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV

Inhoudsopgave.

Pag. 1 – Inhoudsopgave.

Pag. 2 – Inleiding.

Pag. 3 – Waar en wanneer heb ik mijn werkstuk gemaakt?

Pag. 4 – Hoe heb ik mijn werkstuk gemaakt?

Pag. 5 – Overige vragen./Gedicht.

Inleiding.

Op 9-september-2003 gingen wij met een deel van 4-havo naar digital playground. Het leek mij erg leuk omdat ik had gehoord van mensen uit 5-atheneum en 4-havo dat het erg leuk was. Wij (erwin en ik) hadden uit de onderwerpen : sound, global, still en movie sound gekozen. De bedoeling was dat wij door een expositiehal gingen lopen en geluidsopnames maken van de kunst die daar hing/stond. Daarna zouden we naar Las Palmas gaan om de geluidsopnames daar te bewerken en daarna zouden we ze thuis van internet kunnen downloaden. We verzamelden in een kerk waar iedereen zijn naam werd opgenoemd en gezegd met wie hij in een groepje zat en wie zijn groepsleider was. Daarna gingen we naar TENT om de opnames te maken en daarna naar Las Palmas om ze te verwerken.

Waar en waarvan heb ik mijn werkstuk gemaakt?

We gingen dus naar TENT en daar aangekomen liepen we bijna direct naar de eerste expositie. Deze expositie ging over iemand die hout had gebruikt om er allerlei abstracte vormen te maken waarbij je zelf maar moest bepalen wat je er in zag. Er hingen ook een hele serie schilderijen met half versmolten mensen en dingen die op een net even andere manier dan normaal met iets uit het dagelijks leven bezig waren. Er was ook een klein doolhof waarin je je als een (blinde) mol voelde en het dus pikkedonker was. Ook was er nog een serie dia’s over mensen en natuur waar vooral de mens in zijn meest natuurlijke vorm (naakt) te zien was in de natuur en er waren nog 2 grote schermen waarop je een visuele rondleiding kreeg door een fantasiewereld en door een soort museum.

Ik vond vooral de schilderijen mooi, de abstracte houtvormen vond ik erg vaag en niet echt mooi. Dit vond ik omdat je in de schilderijen nog duidelijk de werkelijkheid kunt herkennen en in de abstracte houtvormen werd dat al een stuk lastiger. De mollengang was wel grappig maar om het nou echt kunst te noemen. Het was helemaal donker en aan het eind kwam je in een grote bak houtsnippers waar een discobal aan het plafond hing en waar grote boomstammen van de vloer tot het plafond liepen. De dia’s vond ik redelijk maar ik kreeg het gevoel dat ze niet echt serieus waren gemaakt. Misschien komt dit omdat de foto’s niet echt op speciale plekken zijn gemaakt omdat ze op plekken zijn gemaakt die je makkelijk in de Nederlandse natuur terugvind.

Uitleg kregen we alleen bij de houten abstracte dingen en bij de mollengang omdat die aan het begin van de expositiehal stonden. Aan de uitleg zelf had ik niet echt veel bij mijn meningsvorming maar was over het algemeen wel aardig.

Hoe heb ik mijn werkstuk gemaakt?

Het maken van het werkstuk vond ik het leukste gedeelte van digital playground. Nadat we de geluidsopnames in TENT hadden gemaakt gingen we naar Las Palmas om ze te bewerken. Na een eet en drinkpauze gingen we weer met tweetallen achter een computer zitten en startte we het programma dat uitleg gaf over het programma dat we gingen gebruiken om onze geluidsopnames tot 1 geheel te smeden: Magix Music Maker 7

We begonnen eerst een beetje uit te vogelen hoe dat programma werkt met behulp van een ventje die je de hele tijd aanwijzigingen gaf. Dit ventje hete dig-e en werd na een tijdje zo zwaar irritant dat je hem wegklikte en zelf verder ging. Na eer paar haperende eerst beats ging het na een tijdje al steeds beter. We gingen toen we een beetje een achtergrond muziekje hadden onze geluidsopnames erin zetten. Toen ook dat was gebeurd hebben we nog hier en daar aan het volume gesleuteld maar we waren zo ongeveer wel klaar.

We moesten er wel op letten niet een normaal muzieknummer te maken maar ook nog iets waaruit je op kunt maken dat we kunst hebben gezien en waar we geweest zijn. We moesten vooral kiezen welke geluidsopnames we in het nummer zette omdat we er een stuk of 40 hadden gemaakt. We hebben uiteindelijk de stukjes erin gezet die een algemeen beeld over wat we gedaan hebben bij ons opriepen.

Ik probeerde denk ik samen met Erwin een stukje te maken dat de jeugd van mijn leeftijd aansprak en wat niet saai overkwam. En ik hoopte dat iedereen het stukje leuk vond en er toch uit op kan maken waar we geweest waren en wat we gedaan hadden. Ik denk dat we hier redelijk in geslaagd zijn omdat de mensen aan wie we het stukje lieten horen bijna allemaal positief reageerde en omdat we heel hard ons best erop hebben gedaan. Ik hoop dat je in ons werkstuk hoort hoe hard we er aan gewerkt hebben en hoe we er ons best op hebben gedaan.

Overige vragen.

Deze dag heeft denk ik vooral met beeldende kunst te maken omdat we daar een expositiehal zijn gelopen. Het maken en bewerken van de geluidsopnames hebben volgens mij een stuk minder met beeldende kunst te maken.

Ik weet nu hoe ik met geluidsbewerkings programma’s om moet gaan en ik kunst gezien waarvan ik niet eens wist dat dat onder ‘kunst’ viel. Ook heb ik een leuke dag gehad waarop ik veel dingen heb gedaan en gezien die ik nog nooit gedaan of gezien had. Ik vond het soms alleen lastig dat je erg lang moest wachten met sommige dingen. We moesten bijvoorbeeld ruim een half uur wachten voordat we gingen lunchen en daarna gingen we pas aan het werk. We konden net zo goed gelijk lunchen en daarna aan het werk.

Ik heb de site van digital playground gebruikt: www.digital-playground.nl
Ik heb een site vol gedichten gebruikt: www.gedichten.nl
En ik ben natuurlijk naar digital playground zelf geweest.

Het opstel gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Ik heb de site van digital playground gebruikt: www.digital-playground.nl
Ik heb een site vol gedichten gebruikt: www.gedichten.nl
En ik ben natuurlijk naar digital playground zelf geweest.

Gedicht.

Als klare klanken klinken

Als klare klanken klinken
in een helder kristallen glas
kun je jezelf verdrinken

Aanzwellingen van gevoel volmaakt
Uitstromingen van wondere klank
in de diepste ziel geraakt

Dromend op muziekwolken drijven
Klankenrijkdom in volle kleur
momenten van eeuwig blijven

In vergetelheid verlangen
waaiend in lichte geluiden
door golfjes klank gevangen

Tonen stromen zachtjes door de lucht
vervoeren harten in samenspel
Stil valt er een diepe zucht

Vingers strelen tintelende oren
opgaand in beeldende klanken
Zielsleven in muziek geboren

Ik vond dit gedicht er vooral bij passen omdat ik weer anders tegen muziek ben gaan aankijken en muziek steeds anders ‘mooi’ is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.