Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

De StijlDe Stijl was een groep bestaande uit, in het begin, drie schilders, twee architecten, een beeldhouwer en een schrijver. Belangrijke mensen voor De Stijl waren: Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Bart van Leck, Vilmos Huszar, Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren, Robert van ’t Hoff, Jan Wils en J.J.P Oud. Zij kwamen bijeen om hun manier van denken en hun werken in de publiciteit te brengen. Ze deelden met de hele groep één uitgangspunt op het gebied van visuele beelding: het beginsel van volledige abstraktie. Deze manier van denken en hun werken brachten zij samen in een maandblad: De Stijl. Het blad De Stijl is in 1917 opgericht. Het bevatte vooral vernieuwingen in de schilderkunst en de architectuur. Ook stond er toegepaste kunst en grafische vormgeving in. De redacteur en uitgever van De Stijl was Theo van Doesburg die met zijn dood in 1931 ervoor zorgde dat de uitgave van De Stijl ten einde liep.

De taalmiddelen van de groep waren horizontale en verticale lijnen (de rechte lijn en de rechte hoek). De gebruikte kleuren waren de drie primaire kleuren (rood, geel en blauw) en de niet bestaande kleuren grijs, zwart en wit.Met het blad De Stijl wilden de kunstenaars de band tussen het leven en de kunst vernieuwen, ze wilden een nieuwe levenssteil laten ontstaan.Piet MondriaanPiet Mondriaan is geboren op 7 maart 1872 in Amersfoort. Hij groeide hier de eerste acht jaar van zijn leven ook op en ging hier in zijn jeugd naar school. De vader van Mondriaan tekende en schilderde veel, hierdoor kwamen ze er snel achter dat Mondriaan ook schilder- en tekentalent had. Zijn vader was zijn leermeester, maar ook zijn oom hielp hem graag en goed. Mondriaan is vooral bekend geworden door zijn werk uit de periode van De Stijl. In deze periode schilderde hij veel, denk aan de schilderijen met de rechte lijnen die horizontaal en verticaal stonden. In deze schilderijen gebruikte hij de drie primaire kleuren rood, blauw en geel en de niet-kleuren zwart, grijs en wit. Hij heeft ook veel schilderijen gemaakt toen hij in Domburg zat. Veelvuldig zijn de duinen en het strand te zien maar ook de kerktoren en de molen uit Domburg zijn te zien. Ook heeft hij een keer een stralende sterrenhemel geschilderd nadat hij ’s nachts langs zee had gelopen.

Piet Mondriaan stierf op 1 februari 1944 aan longontsteking.Gerrit Thomas RietveldGerrit Thomas Rietveld leefde van 1888 tot 25 juni 1964. Eerst was hij meubelmaker in Utrecht. In 1911 is hij begonnen met een architectenopleiding in de avonduren. Het gevolg was dat hij in 1919 een zelfstanding architect was.

Rietveld is vooral bekend geworden met het Rietveld-Schröderhuis dat in Utrecht staat. Hij bouwde dit huis is opdracht van Truus Schröder-Schräder.

Ook herkennen veel mensen de welbekende stoelen van Rietveld waarin hij de ruimte zichtbaar maakt. Deze stoelen zijn gemaakt met vlakken, rechte lijnen en rechte hoeken. Rietveld heeft één van deze stoelen vier jaar na het maken ervan geschilderd in de kleuren blauw, rood, geel en zwart.In de stoelen en het huis zijn de kleuren die in De Stijl zijn gebruikt ook terug te vinden. Zo werden de ideeën van De Stijl ook nog praktisch uitgevoerd.Rietveld in Dedemsvaart
Ook in Dedemsvaart staat een huis dat door Gerrit Rietveld is ontworpen. Dit huis wordt gebruikt als werkpand voor het bedrijf Gerrits & Leffers. Het bedrijf is een drukkerij. In het logo van dit bedrijf staan ook de primaire kleuren. Het huis van Rietveld in Dedemsvaart staat op de hoek van de Julianastraat met de Prins Bernhardstraat.

Het huis is niet helemaal in de stijl van Rietveld maar als je weet dat het door hem gemaakt is kun je wel wat kenmerken ontdekken. Aan de buitenkant zijn nog enkele primaire kleuren zichtbaar. Het huis is een soort blok met een plat

dak.BronvermeldingInternet:www.mondriaanhuis.nl

www.allposters.com/gallery.asp?aid=85097&item=290967

www.centraalmuseum.nl/nl_/nl_rietvel/

sander.vanzoest.com/schroder-2.html

www.centraalmuseum.nl/nl_/nl_rietvel/Boeken:Titel: De Stijl, 1917-1931

Auteur(s): H.L.C. Jaffé, Manfred Bock, Kees Broos, Martin Filler, Kenneth Frampton, Martin Friedman, Ger Harmsen, Joop M. Joosten, R.W.D. Oxenaar, Sergio Polano, Nancy J. Troy, Robert P. Welsh.

Uitgever: Meulenhoff

Datum + plaats van uitgave: 1982, Amsterdam

ISBN: 90-290-8052-3Titel: Mondriaan voor beginners, zijn leven & werk, een kennismaking

Auteur(s): Nannie Kuipers, Jan Bruijns

Uitgever: De Koperen Tuin

Datum + plaats van uitgave: 1994, Goes

ISBN: 90-72138-33-3Titel: Nederlandse bouwkunst, een geschiedenis van tien eeuwen architectuur

Auteur(s): Koen Kleijn, Jos Smit, Claudia Thunnissen

Uitgever: Atrium

Datum + plaats van uitgave: 1995, Alphen aan den Rijn

ISBN: 90-6113-690-3
REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.