De Lange Jan

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas havo | 1228 woorden
  • 29 november 2001
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
29 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Keuze van je onderwerp Ik heb het onderwerp gekozen, omdat ik gebouwen erg leuk vind. Het ligt er aan wat voor gebouwen! Daarom ben ik op monumenten dag naar een aantal gebouwen gegaan. Ik ben onder andere naar de “Lange Jan” geweest. Daarvan wil ik een verslag maken. Hieronder vindt u het. Het aanzicht
Algemene informatie
“En daar had je…………….Lange Jan, den toren van Middelburg, de spil van Walcheren, het hart dier wereld”, merkte de schrijver Nescio al op. Middelburg, ontstaan uit een rond het jaar 880 tegen de Noormannen opgeworpen burg of burcht, is concentrisch opgebouwd. In het oudste gedeelte van de stad, de binnenste cirkel, ligt de Abdij. Tot 1574 was dit de zetel van de Norbertijnen of Premonstratensers, naar hun witte pijen ook wel witheren geheten. Vanaf 1574 zetelt het Provinciaal Bestuur in het Abdijcomplex. Ook vindt u er thans het Roosevelt Study Center, het Zeeuws Museum en het Historama, waar de historiek van de Abdij getoond wordt. De Abdij telt twee, eigenlijk drie kerken. Dat zijn de Koorkerk, de Nieuwe Kerk en daar tussen de Wandelkerk of het Auditorium. Oorspronkelijk was er één Abdijkerk. De huidige kerkgebouwen ontstonden rond 1300. De Nieuwe Kerk werd na een brand in 1568 herbouwd. De Lange Jan dateert uit de veertiende eeuw. Middelburg kwam op 17 mei 1940 in de vuurlinie te liggen en werd door de Duitsers in brand geschoten. Het grootste gedeelte van het Abdijcomplex en de Lange Jan werd verwoest. Al op 8 augustus 1940 ontving architect Jan de Meyer uit Amsterdam van het Middelburgse gemeentebestuur de opdracht tot restauratie van de toren. De bovenbouw werd weliswaar iets anders dan voor de vernieling herbouwd (de wijzerplaten staan niet meer los), maar het is toch een geslaagde wederopbouw. De officiële heropening van de toren vond plaats op 11 juni 1955. Maten De lange jan is ongeveer 90 meter hoog. De doorsnede op de vloer is ongeveer vijf meter. Ik vind het best knap dat de mensen vroeger al zo’n mooi en groot gebouw konden maken.

Materiaalgebruik De romp is bekleed met ledesteen en heeft een achtkantige vorm. De bovenzijde en met name de spits zijn diverse malen door brand verwoest. De Lange jan is heel veel keer opnieuw opgebouwd. In 1568, 1712 en 1940. In 1940 verwoestte een combinatie van beschietingen en bombardementen de binnenstad. Dit kan je aan het aan de Lange Jan zien. Het materiaalgebruik helemaal beneden is anders dan het materiaalgebruik van boven. Ik vind dat het wel erg leuk staat, het is ook leuk om te weten waardoor het komt. De Lange Jan heeft een houten spits. Het plafond is mooi wit, maar er zijn niet echt bijzondere versieringen. De ramen zijn zeer mooi. Gebrandschilderd glas schittert in de zon. De kozijnen vind ik ook niet echt bijzonder. Ze zien er een beetje onverzorgd uit. Ik vind dat de kozijnen er wel oud uit moeten blijven zien, maar een beetje verzorging is niet erg. Kleurgebruik is in de Koorkerk. Naast de Lange Jan, erg bijzonder. De kleuren zijn helder en vrolijk, aan de andere kant weer netjes. Daar hou ik wel van. De torenspits van de Lange Jan eindigt in een keizerskroon, die teruggaat op Maximilliaan van Oostenrijk.

De locatie Ik wil hierbij de vragen uit het boek gewoon langslopen. Dit is overzichtelijker. Is de plaats van het gebouw zo gekozen dat bereikbaarheid voor de doelgroep voldoende is? De Lange Jan is vroeger gebouwd in het midden van de stad. Dat was voor die tijd heel logisch. Iedereen kon het gebouw goed bereiken. Nu staat de Lange Jan ook nog in het midden, dus geldt het zelfde als voor die tijd. Ik vind in ieder geval dat de Lange Jan uitstekend te bereiken is, je kan er van alle kanten komen. Past het gebouw wat vorm, grootte en materiaalgebruik betreft in de directe omgeving? De Lange Jan schittert boven alles uit. Hij past echt in Middelburg. De lengte zorgt er voor dat hij goed gezien wordt. Handig als je de tijd wilt weten! Het materiaalgebruik is het zelfde het hele complex erbij. Dit past dus goed bij elkaar, vind ik. Is met straataanleg, groenvoorzieningen e.d. rekening gehouden? De Lange Jan wordt omgeven door bomen. Het staat heel mooi. Ook de straat vind ik er bij passen. De straat is in oude stijl gebouwd. Wat was er eerst? De lange jan is in de 14e eeuw gebouwd. Toen was het gewoon rond de kerk een dorp te bouwen. De Lange Jan was er eerder dan de infrastructuur. Ik vind het mooi dat je ook echt kunt zien dat de stad in “ringen” opgebouwd is.

De functie De Lange Jan en heel het complex is neergezet voor kerkgebruik. Vroeger was een hoge toren natuurlijk ook een soort teken van status, van macht. Er wordt noch steeds gekerkt in het Abdijcomplex. Lijst van zaken waar een gebouw met dat doel aan moet voldoen: 1. Het moet goed bereikbaar zijn. 2. Het moet een gebouw zijn wat netjes is. 3. Het moet goed te zien zijn. 4. Het moet mooi zijn om aan te geven dat de stad macht heeft. 5. Het moet sterk zijn. Het moet tegen een stootje kunnen. Ik heb daarnet al gezegd dat het gebouw goed bereikbaar is en ook dat het netjes is. Ook heb ik gezegd dat de Lange Jan door zijn hoogte goed te zien is. Ik vind de Lange Jan ook bijzonder mooi. De versieringen die eraan zitten zijn heel knap gemaakt. Ik vind het heel knap dat mensen dat kunnen. De ruimtes in de Lange Jan zijn goed ten opzichte van elkaar. Je kan bijv. vanuit de Lange Jan naar de Koorkerk, de Nieuwe Kerk en de Wandelkerk. De schoonheid De buitenkant van het gebouw is mooi zodat het aan de omgeving een meerwaarde verleent. Het geeft ook een teken van macht. Het is een statussymbool. Dit vind ik omdat het gebouw zo mooi versierd is, het is prachtig om te zien. Je voelt je in het gebouw thuis. Het geeft een heerlijk gevoel om zo hoog te zitten. Ook vind ik het zo lekker deftig. Daar hou ik “op z’n tijd” wel eens van. De torenspits eindigt in een keizerskroon, die teruggaat op Maximillaan van Oostenrijk. Dit unieke detail geeft het gebouw een eigen gezicht. Dit vind ik heel leuk en mooi, want er is geen toren als de Lange Jan. Over het materiaalgebruik en dergelijke heb ik het al gehad. Wel wil ik nog even zeggen dat de vorm van de gebouwen afgewerkt is. Ik vind zelf, dat dit erg verzorgd uitziet. Eindbeoordeling Zwakke punten van het gebouw zijn er niet zoveel. Wel wil ik benadrukken dat de kozijnen niet erg mooi zijn. De schilfers hangen eraan. Ze moeten in oude stijl blijven, maar gerestaureerd worden. Ook vind ik dat de basis van de toren erg lelijk is. Een beetje veel aanslag. Misschien zou het ook beter zijn om dit ook wat op te fleuren. Aan de andere kant spreekt het wel van oudheid. Goede punten van het gebouw zijn : 1. De keizerskroon, die teruggaat op Maximilliaan van Oostenrijk. Dit vind ik erg uniek en leuk, omdat geen één toren dat heeft! 2. De mooie versieringen aan en in de toren. 3. De Lange Jan kan je tot ver in de omstreken zien. 4. In de Lange Jan kan je de oudheid proeven. Eindconclusie: Als je naar de bovenstaande argumenten kijkt, kun je daaruit opmaken dat de Lange Jan een unieke en prachtige toren is!!

Het opstel gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

De functie De Lange Jan en heel het complex is neergezet voor kerkgebruik. Vroeger was een hoge toren natuurlijk ook een soort teken van status, van macht. Er wordt noch steeds gekerkt in het Abdijcomplex. Lijst van zaken waar een gebouw met dat doel aan moet voldoen: 1. Het moet goed bereikbaar zijn. 2. Het moet een gebouw zijn wat netjes is. 3. Het moet goed te zien zijn. 4. Het moet mooi zijn om aan te geven dat de stad macht heeft. 5. Het moet sterk zijn. Het moet tegen een stootje kunnen. Ik heb daarnet al gezegd dat het gebouw goed bereikbaar is en ook dat het netjes is. Ook heb ik gezegd dat de Lange Jan door zijn hoogte goed te zien is. Ik vind de Lange Jan ook bijzonder mooi. De versieringen die eraan zitten zijn heel knap gemaakt. Ik vind het heel knap dat mensen dat kunnen. De ruimtes in de Lange Jan zijn goed ten opzichte van elkaar. Je kan bijv. vanuit de Lange Jan naar de Koorkerk, de Nieuwe Kerk en de Wandelkerk. De schoonheid De buitenkant van het gebouw is mooi zodat het aan de omgeving een meerwaarde verleent. Het geeft ook een teken van macht. Het is een statussymbool. Dit vind ik omdat het gebouw zo mooi versierd is, het is prachtig om te zien. Je voelt je in het gebouw thuis. Het geeft een heerlijk gevoel om zo hoog te zitten. Ook vind ik het zo lekker deftig. Daar hou ik “op z’n tijd” wel eens van. De torenspits eindigt in een keizerskroon, die teruggaat op Maximillaan van Oostenrijk. Dit unieke detail geeft het gebouw een eigen gezicht. Dit vind ik heel leuk en mooi, want er is geen toren als de Lange Jan. Over het materiaalgebruik en dergelijke heb ik het al gehad. Wel wil ik nog even zeggen dat de vorm van de gebouwen afgewerkt is. Ik vind zelf, dat dit erg verzorgd uitziet. Eindbeoordeling Zwakke punten van het gebouw zijn er niet zoveel. Wel wil ik benadrukken dat de kozijnen niet erg mooi zijn. De schilfers hangen eraan. Ze moeten in oude stijl blijven, maar gerestaureerd worden. Ook vind ik dat de basis van de toren erg lelijk is. Een beetje veel aanslag. Misschien zou het ook beter zijn om dit ook wat op te fleuren. Aan de andere kant spreekt het wel van oudheid. Goede punten van het gebouw zijn : 1. De keizerskroon, die teruggaat op Maximilliaan van Oostenrijk. Dit vind ik erg uniek en leuk, omdat geen één toren dat heeft! 2. De mooie versieringen aan en in de toren. 3. De Lange Jan kan je tot ver in de omstreken zien. 4. In de Lange Jan kan je de oudheid proeven. Eindconclusie: Als je naar de bovenstaande argumenten kijkt, kun je daaruit opmaken dat de Lange Jan een unieke en prachtige toren is!!

REACTIES

R.

R.

hey,
ik had even een vraagje wij moeten op school een sectoropdracht maken en wij willen graag een enquette maken over de lange jan, maar ik nu heb ik een vraag maar ik kan nergens vinden wat het antwoord op die vraag is. Ik dacht misschien kan jij ons helpen. onze vraag is; Wat was het oorsprokelijke doel van het bouwen van de Lange Jan? dus ik hoop dat je mij zo snel mogelijk het antwoord mailt.

Liefs R & K

16 jaar geleden

I.

I.

echt dom er klopt nix van

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.