veroudering van het brein

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 448 woorden
  • 24 maart 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
4 keer beoordeeld

Het brein van ouderen
Veranderingen in de hersenen
Als iemand ouder wordt gaat het lichaam minder goed werken, zo worden bijvoorbeeld het gehoor en het gezichtsvermogen minder. Ook de hersenen ondergaan veranderingen bij het ouder worden. Er vinden biochemische, moleculaire, structurele en functionele veranderingen plaats (Troller & Vanezuela, 2001). Het gewicht van de hersenen neemt af als iemand ouder wordt, dit gebeurd ongeveer vanaf het dertigste levensjaar. Wanneer men negentig is heeft het ongeveer 10 procent van het oorspronkelijke gewicht verloren. Eerst werd gedacht dat de oorzaak hiervan het afnemen van het aantal zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd, in de hersenschors was. Tegenwoordig denken de wetenschappers hier anders over, zij denken dat de neuronen in formaat afnemen doordat axonen, dendrieten en synapsen verloren gaan. Dit gebeurt als eerste in de prefrontale cortex. Dit is het voorste deel van de hersenen en is betrokken bij het geheugen en het uitvoeren van cognitieve functies (Papalia, Olds & Feldman, 2007, p. 640). Doordat de hersenen minder goed en minder snel gaan functioneren wordt informatie ook minder goed en langzamer verwerkt (Jolles, van Boxtel, Ponds & Houx, 1996).

Gerelateerde ziekten
Doordat het lichaam en de hersenen samenwerken, kunnen er van allerlei problemen ontstaan wanneer de hersenen minder goed gaan werken. Wanneer de gedrags- en cognitieve functies een fysiologische oorzaken hebben wordt er gesproken van dementie. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Deze ziekte wordt gekenmerkt door cognitieve achteruitgang en het verlies van controle over lichamelijke functies. Deze ziekte zal uiteindelijk tot de dood leiden. Een tweede vorm van dementie die veel voorkomt is de ziekte van Parkinson, deze ziekte wordt gekenmerkt door het trillen van ledematen, een onstabiele houding, stijfheid van het lichaam en vertraagde bewegingen (Papalia, Olds & Feldman, 2007, p. 649).

In Nederland zijn er ongeveer 270.000 mensen die leiden aan dementie. Van deze mensen hebben er ongeveer 160.000 tot 190.000 mensen de ziekte van Alzheimer (http://www.levenmetalzheimer.nl/content/alzheimer/feiten-cijfers.asp). Ongeveer 50.000 Nederlanders hebben de ziekte van Parkinson
(http://www.eur.nl/nieuws/journalisten/archief/archief06/februari/delau/.)

Veroudering van het brein bij verschillende mensen
Sommige hersenstructuren slinken sneller dan andere, bij elk persoon zit hier verschil in. Over het algemeen slinken de hersenstructuren sneller bij mannen dan bij vrouwen. Het slinken van de hersenstructuren komt vaak vroeger voor bij zwaarlijvige vrouwen dan bij vrouwen met een normaal gewicht. Ook is bekend dat bij laagopgeleiden het brein sneller slinkt dan bij mensen die een hoge opleiding genoten hebben. Ook is er uit onderzoek naar voren gekomen dat het doen van aerobic-oefeningen het slinkproces vertraagd (Papalia, Olds & Feldman, 2007, p. 640). Sommige ouderen blijven tot hun dood op cognitief niveau heel goed functioneren, de oorzaak hiervan is tot op heden niet duidelijk (Jolles, van Boxtel, Ponds & Houx, 1996).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.