Spreeuw

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 1e klas vmbo | 1120 woorden
  • 15 februari 2002
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 6
74 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inhoudsopgave

Wat is een spreeuw?
Hoe ziet de spreeuw eruit?
Waar komt de spreeuw voor?
Hoe plant de spreeuw zich voort?
Wat eet de spreeuw?
Eigen mening.
Bronvermelding.

Wat is een spreeuw?

Een spreeuw behoort tot de afdeling vogels. De latijnse wetenschappelijke naam voor de spreeuw is Saturnus Vulgaris.
De spreeuwen zijn de kwajongens onder de vogels. De spreeuw is ook een erg bewegelijke, brutale, agressieve vogel die andere vogels met geen enkel probleem van de voerplaats verjaagt. ‘s Winters verzamelen de spreeuwen zich vaak tot grotere zwermen, om samen een slaapplaats te zoeken. Maar die spreeuwen worden vaak als plaag beschouwd. Ze vervuilen de gebouwen moet hun poep. Ze zijn niet de enigen die dit doen (ook kraaien heben er een handje van), maar de spreeuwen zijn wel in de meerderheid. De mens heeft al verschillende pogingen gedaan om de spreeuwen weg te krijgen uit de stad, maar de spreeuw laat zich niet snel verjagen, want wat ik al eerder zei: ”ze zijn de kwajongens onder de vogels!”
Het gezang van de spreeuw kan heel gevarieerd zijn. Van gezongen melodieën tot gesproken woorden. Soms doen ze andere dieren, dingen, mensen na. Dat imiteren kunnen ze heel goed. Op die manier kan de spreeuw mens en dier goed in de maling nemen. Zij kunnen bijvoorbeeld goed een motorzaag nadoen of een krakende deur en zelfs een kraaiende haan. Er is zelfs een geval bekend van mensen die het fonteintje in hun tuin nog hoorden plonsen terwijl ze de pomp al uit hadden gedaan. Wat bleek? Een spreeuw had naar het geluid zitten luister en is het daarna gaan nabootsen.
Wat ook erg handig is, is dat de spreeuw als het echt nodig is een snelheid van 75 km.u. kan bereiken.

Hoe ziet een spreeuw eruit?

Spreeuwen zijn middelgrote vogels. De lengte van een spreeuw kan heel verschillend zijn, gemiddeld is hij ongeveer 20 cm lang.
De spreeuw heeft ‘s zomers een andere vacht dan ‘s winters.
‘s Winters zijn hun onderveren een beetje doffig bruin-zwart. Op zijn veren zitten dan witte stippen dicht tegen elkaar aan.
‘s Zomers heeft de spreeuw een hele andere verenkleed dan in de winter. Dan zijn de onderveren pikzwart met een groen- paars- purperachtige glans over de veren. Wat aan een spreeuw ook erg opvalt, is dat hij een hele korte zwarte staart heeft. De vleugels van een spreeuw zijn een beetje driehoekig en puntig. De snavel van een spreeuw is vrij lang en superscherp. Dat heeft hij ook nodig om zijn eten goed vast te kunnen pakken en te kunnen bijten. De snavel van een spreeuw kan ook heel verschilend zijn. ’s Zomers is de kleur van de snavel citroengeel. s’Winters heeft de snavel een hele andere kleur namelijk, bruin of grijs-zwart.

Waar komt de spreeuw voor?

De spreeuw komt in heel Europa voor. De loofbossen zijn hun oorsprongelijke woongebied. Maar nu leven de meeste spreeuwen in steden en dorpjes.
We hebben hier niet het hele jaar door dezelfde spreeuwen. De spreeuwen die in de zomer hier in Nederland leven trekken in de winter naar Spanje. Ze vliegen over Frankrijk waar sommige afhaken omdat ze te zwak zijn om verder te gaan. Maar de meeste gaan verder om toch bij Spanje uit te komen, waar het lekker warm is.
De wit gespikkelde spreeuwen die in de winter in Nederland leven komen voornamelijk uit noord-Duitsland, Rusland, Baltische landen en uit Scandinavische streken. Zij komen hier heen omdat het voor hun hier een stuk warmer is.

Hoe plant de spreeuw zich voort?

Spreeuwen zijn geen zoogdieren zoals mensen. De jongen spreeuwtjes van een moeder spreew komen uit lichtblauwe gestippelde eieren. De spreeuw legt ongeveer half april zijn eieren en begint dan te broeden. Het nest is niet echt een keurig nestje maar een slordig opeen gefrommeld nestje. Het nest is gemaakt van, gras, stro en bladeren. Als het nest klaar is dan komt het mannetje met allemaal bloemetjes voor het vrouwtje aanzetten om het nest mee te versieren. Het nest is vaak in een oud spechtengat of onder een dakpan gemaakt. Misschien heb je wel eens een geluidje gehoord dat onder het dak vandaan kwam en dat zal dan waarschijnlijk een spreeuw zijn.
Ongeveer na 13 dagen komen de jongen uit hun ei. Dan tikken ze tegen de binnenkant van het ei aan totdat het eitje breekt en ze eruit kunnen kruipen. De kleintjes worden door alletwee de ouders opgevoed totdat ze groot genoeg zijn om met de zwerm mee te gaan. Dat is ook wel nodig want als ze niet goed leren te vliegen zullen ze snel afhaken.

Wat eet de spreeuw?

De spreeuw eet van alles. Maar het liefst eet hij vruchten, bessen, insecten, maden, schadelijke larven van de langpoot mug maar ook alle soorten afal van de mensen zaols, broodkruimels, restjes aardappelen en nog veel meer. Maar
in de winter is het moeilijk om eten te vinden omdat alle beestje en planten dood of bevroren zijn. Daarom geven veel mensen op een bepaalde plaatsen in de tuin eten, zoals:
-Vetbollen, vetbollen zijn bollen gemaakt van vet en
zaden. Dit is echt een lekkernij voor de vogels en gezond.
-Losse zaadjes, de zaadjes leg je in het huisje of strooi het over de grond dat ze het makkelijk kunnen oppikken.
-Broodkruimels, het is niet het beste voer voor een vogel maar kan wel een noodoplossing zijn. Net zoals bij mensen is bruinbrood stukken beter dat wit brood.
-Ongezouten pinda’s, ongezouten pinda’s zijn ook goed voor een vogel. Heel vaak zie je in tuinen dat de pinda’s worden geregen aan een stuk touw.
Zoals jullie nu wel is duidelijk is geworden eet de spreeuw best veel. Ook zijn de vogels blij dat er mensen zijn die in de winter vogelzaad voor hun neerleggen want anders zouden zij de winter moeilijk doorkomen.

Eigen mening

Ik vond het een leuker onderwerp dan ik had gedacht. Toen ik het kaartje trok en zag dat het de spreeuw was, stond ik niet te springen dat ik de spreeuw had getrokken. Maar achteraf vind ik het onderwerp toch erg leuk: zo leert je over een dier dat altijd dichtbij is maar waar je bijna niets vanaf weet. En dat is juist heel leuk.

Bronvermelding

· Titel: Vogels in de tuin
Schrijver: Ton van Eerbeek
Uitgever: Ballon

· Titel: Vogels over de vloer
Schrijver: Robert Burton
Uitgever: Bosch & Keuning

· Titel: Dieren over de hele wereld.
Schrijver: Dr. Jiài Felix
Uitgever: Rebo

· Titel: Wondere wereld van de vogels.
Schrijver: Kees Spierings
Uitgever: Helmond

· Titel: Grote Winkler Prins Encyclopedie (1980)
Schrijvers:
- Prof. Dr. R.C. van Caenegem
- Prof. Dr. S.J. Groenman
- Prof. Dr. H.A. Lauwerier
- Prof. Dr. R.F. Lissens
- Mevr. M.M.C. Mengelberg

REACTIES

H.

H.

HEEEEEL GOED!!!!!!!!

23 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.