Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Groeit tuinkers beter in het licht of donker hypothese onderzoeksvraag etc

Beoordeling 8
Foto van Hajar
  • Opstel door Hajar
  • 1e klas vwo | 541 woorden
  • 9 oktober 2022
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 8
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Groeit tuinkers beter in het licht of het donker?

Vraagstelling: Groeit tuinkers beter in het licht of in het donker?

Inleiding

Tuinkers is een van de bekendste kiemplantjes die je gemakkelijk het hele jaar door thuis kunt kweken, en ook kunt op eten. Tuinkers komt oorspronkelijk uit Marokko, maar ook uit andere delen van Noord-Afrika. Een ander woord voor tuinkers is sterrekers. Tuinkers is een van het weinige soorten plant waar je het daadwerkelijk kunt zien groeien, en ook nog eens kunt eten. De smaak van de tuinkers is pittig. Het heeft ook een bittere smaak, wat volgens sommigen zou smaken naar mosterd. De bekendste variant van tuinkers is de ‘’gewone’’ tuinkers, deze is makkelijk verkrijgbaar en ook makkelijk te kweken. Er zijn ook andere soorten, die dan natuurlijk ook van de smaak af wisselen. Wij hebben onderzocht of tuinkers beter groeit in het licht of donker, en dat formuleren wij in dit werkstuk.

Hypothese / verwachting:

Wij denken dat tuinkers beter zal groeien in het licht, omdat hij alleen met licht, koolstofidioxide en water aan fotosynthese kan doen. In het donker kan hij dus geen fotosynthese kan doen. De tuinkers in het licht. De tuinkers in het donker zal wel een langere stengel hebben, omdat hij wilt groeien naar het licht om daar fotosynthese te doen.

Benodigdheden:

  • Ongeveer 40 tuinkers zaden, 20 voor de groei van het licht en 20 voor de groei van het donker
  • 2 petrischaaltjes (kan ook in een ander doorzichtig schaaltje geplant worden)
  • 2 watten
  • Ongeveer 20 ml water per dag per plantje (dus ongeveer 40 ml bij elkaar per dag)
     

Werkmethode / proefopstelling:

In de keuken pakken wij de 2 petrischaaltjes. Wij bedekken de petrischaaltjes allebei met watten. Nadat we onze watten erop hebben geplaatst, spreiden wij ongeveer 20 zaadjes over allebei de petrischaaltjes, zodat ze de ruimte hebben om te groeien. Meer mag ook, maar zorg er wel voor dat je er meer dan 20 hebt. Dit doe je zodat je zeker weet dat er überhaupt een zaadje gaat ontkiemen / groeien. Als je de zaadjes hebt verspreid, voeg je het water toe: ongeveer 20 ml per plant, dit doe je bij allebei de schaaltjes. Nu wij klaar zijn met het planten, zetten wij een bakje in de tuin (waar zonlicht is), en een bakje in de trappenkast (waar het donker is). Elke dag bestudeer ik om 5 uur s’ middags beide schaaltjes. Wij kijken hier naar de lengte, geur en uiterlijk / kleur. De voortgang van de plantjes schreven wij op in een schrift zodat wij dit later makkelijk konden terugzien.

Resultaten

     

Ons onderzoek ging erg goed. De zaadjes (niet allemaal!) ontkiemden en groeiden. Na een paar dagen. Na een paar dagen ontdekten wij allebei iets geks: de plantjes in het licht waren tegenover de plantjes in het donker veel kleiner. Ook waren de plantjes in het donker veel minder groen dan de plantjes in het licht. De plantjes in het donker waren dan misschien niet mooier, maar wel langer. Onze hypothese klopt dus uiteindelijk wel! De planten in het licht zagen er uiteindelijk toch wel gezonder, groener maar wel korter. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een nieuwe hypothese: De tuinkers in het donker zou beter groeien dan in het licht, maar in het licht zal hij er gezonder en groener uit zien.



Grafieken die bij de tuinkers horen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Hajar