Het tropisch regenwoud.
Elke dag worden er 100.000 bomen gekapt in het Amazone gebied. Meer dan de helft van de dieren en planten komen in het tropisch regenwoud voor, en er zijn meer dan 1.000.000.000 bomen. Waarom maken we ons er dan zo druk over dat het woud door de mens kan worden vernietigd terwijl het aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en zelfs de ijstijd heeft overleefd? Omdat op plekken waar wordt gekapt meestal nooit meer bomen en struiken kunnen groeien. Pas nadat er delen van het woud zijn verdwenen bedenken mensen zich pas dat het heel belangrijk is.
Tropisch regenwoud komt voor in gebieden rond de Evenaar.
Dus in Zuid Amerika, Midden Afrika en Indonesië. Het woud bestaat uit verschillende etages: op 50 meter hoogte zijn de woudreuzen. Op 30 meter komt de kroonlaag. Op 10 en 20 meter de jonge bomen. En helemaal onderaan de ondergroei.
Zonlicht is heel belangrijk voor de bomen. Alleen met voldoende zonlicht kunnen bomen goed groeien. Er is in de ondergroei en bij de jonge bomen maar heel weinig licht, dus daarom moesten de planten en bomen zich aanpassen. Sommige planten hebben aan een paar minuutjes zonlicht genoeg. En andere klimmen en groeien snel naar het licht toe zoals de lianen.
De kroonlaag is de motor van het tropisch regenwoud. Daar leven de meeste planten omdat daar het meeste zonlicht is. Omdat daar zo veel planten zijn komen ook veel dieren daar voor. Het woud heeft ook regen nodig en dat valt daar volop. Wel 500 millimeter per jaar. Dat is 3 keer zo veel als in Nederland. De meeste regen valt op de kroonlaag en veel minder eronder. Er is een kringloop van het water. Eerst valt er regen, de regen wordt opgevangen door het oerwoud. En die regen verdampt weer door de hitte. Dat worden wolken die de regen laten vallen. En het begint weer opnieuw.
De bomen en de planten hebben ook voedsel nodig. De grond bevat geen voedingsstoffen. De wortels van de bomen zijn erg dun. Omdat er toch geen voedsel in de grond zit, hoeven ze ook niet zo lang en dik te zijn. De meeste wortels zitten vlak onder de grond om het water op te vangen. Hoe komt het tropisch regenwoud dan aan voedsel? Het leeft van zijn eigen afval. Ook van de voeding is een kringloop:
Eerst heb je een oerwoud, dan gaan sommige bomen dood. De dode bomen verrotten en dat is weer voedsel voor de bomen.
Om er voor te zorgen dat het tropisch regenwoud niet uitsterft, moeten we er voor zorgen dat de kringlopen niet worden verstoord. Doordat bomen weggaan valt er geen water meer op de bladeren zodat dat niet meer kan verdampen, maar valt het op de grond waardoor de grond wegspoelt. Ook vormt het geen voeding meer voor de bomen. Daardoor gaan ook de bloemen en dieren weg. Dus de mens moet toch iets zuiniger zijn met het woud.
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
was dit heel je werkstuk of een klein stukje?
12 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Zo weinig! Ja, logisch, groep 8er, net als mij, maar ik schrijf iets meer informatie op mijn werkstuk dan een gymnasiumkind :)
11 jaar geleden
Antwoorden