Het klimaat van Chili:
Het klimaat van Chili wordt bepaald door het subtropische gebied van hoge luchtdruk boven de Grote, die koud water langs de kust naar het noorden voert, en door het Andesgebergte. Door de hoge luchtdruk zijn de temperaturen langs de westkust van Zuid-Amerika veel lager dan normaal op deze breedte. Het verschil van de temperatuur aan de oostkust van Chili is gemiddeld over een jaar 4 tot 5 °C. Daardoor wordt de lucht die naar de westkust stroomt, altijd door het zeeoppervlak afgekoeld en daardoor sterk van opbouw, zodat er geen buien vormen. Dit betekent dat er geen of bijna geen neerslag valt.
Ten zuiden van 30° zuiderbreedte, waar zich ongeveer het midden van het hogedrukgebied bevindt, kunnen de depressies van gematigde breedte tot de kust van Chili doorgaan en dan komt daar neerslag, die door het botsen tegen het gebergte wordt verergerd. Vuurland is een van de natste streken ter wereld.
In het gebergte nemen de temperaturen gemiddeld 0,5°C af per 100 meter hoogte. Het kustgebied in het noorden van het land heeft veel lage bewolking, terwijl in het zuiden vaak mist voorkomt: gemiddeld 50 dagen per jaar in Valparaíso en zelfs 90 dagen in de Golf van Peñas.
De grote lengte van Chili is verantwoordelijk voor een groot aantal klimaatgebieden. Van noord naar zuid zijn de volgende klimaatgebieden:
Woestijnklimaat
Voor het grootste deel in het noorden van Chili, o.a. in de Atacamawoestijn, waar op sommige plaatsen nog nooit regen gevallen is. Aan de kust heerst een gematigd klimaat; in het binnenland komen temperaturen voor van meer dan 30°C, maar ’s nachts kan het afkoelen tot temperaturen rond o°C.
Hooggebergte-woestijnklimaat
Voor het grootste deel in de Altiplano, met weinig regen (50-300 mm per jaar) en veel lagere temperaturen dan in het noorden. Tijdens het hele jaar kan nachtvorst voorkomen.
Halfwoestijnklimaat
In een klein gebied in het noorden van Chili, met onregelmatige regenperiodes. Dit halfwoestijnklimaat gaat op bepaalde plaatsen over in een warm steppeklimaat met regen in de wintermaanden. Dit zijn de aangenaamste gebieden om te wonen.
Mediterraan klimaat
Voor het grootste gedeel in Midden-Chili tot aan de Bío Bío rivier, met eigenlijk alleen in de koele winters regen. De zomers zijn warm en droog en achter het gebergte bij de hoofdstad Santiago kan de temperatuur boven de 35°C komen.
Gematigd regenklimaat
Voor het grootste gedeel in de Araucanía en het merengebied, en is een overgang tussen een mediterraan en een gematigd klimaat. Alleen de zomermaanden zijn droog, de rest van het jaar regent het veel. De gemiddelde temperatuur in december is 23°C.
Maritiem klimaat
Voor het grootste deel op de eilanden langs de kust en een gebied vlak langs de kust. Zeewinden duwen vochtige lucht tegen de bergen omhoog, waardoor er het hele jaar door veel neerslag valt, van 2000 tot 5000 mm per jaar.
Hooggebergteklimaat
Voor het grootste deel in de Patagonische Andes, met veel stormen en sneeuw. Richting Vuurland is de sneeuwgrens 800 meter.
Continentaal steppeklimaat
Voor het grootste deel op de Patagonische vlaktes, met droge zomers en een jaarlijkse neerslag van 200-500 mm. De gemiddelde jaartemperatuur is 6-10°C.
Paaseiland heeft een subtropisch klimaat met het hele jaar door regen (ca. 1150 mm), en de gemiddelde jaartemperatuur is 20°C.
De Juan Fernandez-eilanden hebben een mediterraan klimaat met vooral in de winter regen (ca. 900 mm), en de gemiddelde jaartemperatuur is 14°C.
Klimaattabel
gem. temperatuur (in °C) neerslag (in mm)
Januari juli januari juli jaarlijks
Arica 22,0 15,8 1 0 2
Antofagasta 20,9 14,0 0 5 12
Valparaíso 17,8 11,6 0 150 511
Valdivia 16,6 7,7 66 448 2565
Puerto Montt 15,3 7,7 113 275 2182
Punta Arenas 11,4 2,1 19 42 372
REACTIES
1 seconde geleden