De Maeslantkering

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 1e klas vwo | 700 woorden
  • 28 februari 2005
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
54 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inleiding

De Maeslantkering, is een van de grootste deltawerken in Nederland. Het is gebouwd na de watersnoodramp in 1953, om het water tegen te gaan. De Maeslantkering gaat het water tegen, het is een grote constructie dat zorgt dat wij het water kunnen besturen. Het beschermt het gebied in en rond Rotterdam.

De ramp van 1953.

De laatste grote watersnoodramp was die van 1 februari 1953. Toen stroomde een groot deel van de provincie Zeeland en een stuk van Zuid-Holland over. Dat gebeurde tijdens een zware noordwesterstorm. De meeste mensen zagen er geen gevaar in en gingen dus gewoon naar bed. Slechts een paar deskundigen waren op de hoogte van een dreigende noodsituatie, maar er werd te laat beseft dat er vreselijke dingen konden gebeuren. De mensen konden niet meer gewaarschuwd worden, waardoor vele mensen in hun slaap zijn overvallen. Ruim 1800 mensen en vele dieren vonden de dood.

De Deltacommissie

Na de ramp in 1953 stelde de minister van Verkeer en Waterstaat de Deltacommissie in. De maatregelen die deze commissie voorstelt, vormen samen het Deltaplan. Het doel was om de veiligheid te vergroten door de kustlijn flink te verkorten en te versterken. Deze maatregelen werden vastgelegd in 1958 in de Deltawet.

De Maeslantkering

Nog een dam
Zo werden er op verschillende plaatsen in Nederland allerlei dammen gebouwd om het water tegen te gaan. De laatst gebouwde dam is de Maeslantkering. Officieel is de Maeslantkering geen dam van het Deltaplan, maar de mensen vonden het nodig om nog een dam te bouwen. Hiervoor zijn verschillende ontwerpen gemaakt. De Maeslantkering was het beste van de 6 ontwerpen. De Maeslantkering is gebouwd in de Nieuwe Waterweg tussen Maassluis en Hoek van Holland. In 1989 ging de bouw van start en in 1997 was de bouw klaar.

Werking
De kering bestaat uit twee holle, halfronde deuren die door middel van stalen armen zijn verbonden met een scharnierpunt op beide oevers. Bij normaal weer bevinden deze deuren zich in de parkeerdokken langs beide oevers. Als er een waterstand van 3.00 meter boven NAP wordt verwacht, moet de Maeslantkering sluiten. De computer van de stormvloedkering, het Beslis en Ondersteunend Systeem (BOS) roept het Besturingssysteem (BES) op tot sluiting. Het BES voert de commando's van BOS uit.
Bij stormvloed worden de dokken vol water gelaten zodat de holle deuren gaan drijven en ze de Nieuwe Waterweg kunnen worden opgedraaid. Als de deuren elkaar zijn genaderd, lopen de holle ruimten in de deuren vol water en zinken ze tot op de bodem. Zo hebben ze een opening van 360 meter afgesloten. Zodra het hoogwater voorbij is worden de deuren weer leeggepompt. De constructie gaat dan weer drijven. Als het zeker is dat het hoogwater niet opnieuw heel hoog wordt, kunnen beide deuren terug in hun dok. Bij een sluiting is de Nieuwe Waterweg afgesloten voor scheepvaart.
Constructie

De deur
De deur bestaat uit een locomobiel, een dokdeur, vakwerkarmen, een bolscharnier en een fundering.

De bewegingswerken en parkeerdok
De bewegingswerken bestaan uit drie delen: het bewegingswerk van de dokdeur, de locomobiel en het ballastsysteem van de kerende wand. Bij een sluiting van de kering draaien de bewegingswerken de kerende wanden het parkeerdok uit. De bewegingswerken worden vanuit bedieningsgebouwen aan de noord- en zuidzijde aangestuurd.
De kerende wand wordt beschermt door de parkeerdok wanneer de Maeslantkering niet gesloten is. Het dok is daarmee een veilige haven voor de kerende wand. Wanneer de kerende wand zich in het dok bevindt, kan hij niet worden aangevaren door passerende schepen. Er is daarvoor ook een zeer sterke dokdeur aangepast.
Dat de parkeerdokken in rust droog staan, is een van de grote voordelen van de Maeslantkering. Hierdoor is het eenvoudig om het te onderhouden. Om het nog gemakkelijker te maken zijn in en naast
Om het onderhoud nog gemakkelijker te maken zijn in en naast het dok 14 betonnen oplegpunten gemaakt, waardoor de wand ongeveer 2,5 meter boven de vloer van het dok komt te staan.
Conclusie

De Maeslantkering is een geweldige en werkende constructie. Het is makkelijk te bedienen en te onderhouden. Het is een grote dam die het water makkelijk tegen kan gaan. Zelf vind ik het erg knap hoe je zo’n constructie bedenkt en maakt. De bouw koste wel wat tijd, maar dat was de moeite waard.

Bron:

-http://www.keringhuis.nl/

REACTIES

E.

E.

vet leipe sh it dit.
is superrr. xx

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.