Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

De geschiedenis van Spanje

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas havo | 672 woorden
  • 8 januari 2002
  • 386 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
386 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video
Voorwoord Het Spaanse grondgebied is in de loop der eeuwen nogal veranderd. Spanje is tegenwoordig ook een tamelijk welvarend land. Dat is niet altijd zo geweest. Om het Spanje van nu te kunnen verklaren, moet je iets weten van de geschiedenis. De Moren In de 8e eeuw vielen de moren het land binnen. De hoog ontwikkelde Moren waren nakomelingen van de Berbers die nu nog in Noord-Afrika wonen. De Moren brachten de Arabische cultuur naar Spanje. Ze stichtten een groot aantal steden en brachten die tot grote bloei. Vooral in het zuidelijk deel van het Iberisch Schiereiland vind je nog veel uit de Moorse tijd terug. Zeer bekend zijn Cordoba en Granada met bezienswaardigheden uit de Moorse tijd. De bewoners van Zuid-Spanje worden nu nog wel de ‘Moros’ genoemd. De Moren hadden onder andere veel kennis van de landbouw. Suikerriet, dat in Zuid-Spanje wordt verbouwd, is daar door de moren naar toe gebracht. In de kustvlakte van Valencia wordt nog bevloeid op de manier zoals die door de Moren is bedacht. Ook sommige regels voor het gebruik van het irrigatiewater komen nog uit de Moorse tijd. Het Spaanse wereldrijk De berggebieden van Noord-Spanje zijn nooit door de Moren veroverd. Vandaar uit begon vanaf de twaalfde eeuw de herovering van Spanje door de christelijke koningen van kastilië en Aragón. Deze twee gebieden vormden in die tijd Spanje. De Moren werden steeds teruggedreven naar het Zuiden. In 1492 werden de laatste Moorse gebieden door de Spaanse Koning veroverd. Vanaf die tijd werd het hele land centraal geregeerd vanuit Madrid. De Spaanse koningen waren streng rooms-katholiek. Het rooms-katholieke geloof werd de enig toegestane godsdienst in het land. Dit betekent het einde van vreedzaam naast elkaar leven van christenen, islamieten en joden. In 1492 was heel Spanje onder het bestuur van de Spaanse koningsfamilie gebracht. Toen dat binnenlandse probleem was opgelost, ging men de aandacht op het buitenland richten. Columbus kreeg van de Spaanse koningsfamilie de beschikking over drie schepen om de weg naar Indië te zoeken. Columbus vond Indië niet, maar ontdekte Amerika. Met deze ontdekking begon de opbouw van het Spaanse wereldrijk. In korte tijd werden grote delen van Amerika Spaans bezit. Veel rijkdommen werden naar europa gebracht. Toch steeg de welvaart er nauwelijks. Het geld hadden de Spaanse koningen nodig om alle oorlogen te kunnen financieren. Veel Spanjaarden trokken naar Zuid- en Midden Amerika, zodat de Spaanse invloed daar zeer groot werd. In het begin van de 19e eeuw verklaarden de koloniën in Amerika zich onafhankelijk. Vanaf die tijd was Spanje geen wereldrijk meer. Wat overbleef was een dunbevolkt en arm land.
Franco Een periode van binnenlandse onrust brak aan. Een dieptepunt in de geschiedenis is de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Deze oorlog koste honderdduizenden mensen het leven en maakte van het land één grote ruïne. De oorlog eindigde met de overwinning van het leger onder leiding van generaal Franco in 1937. Deze dictator bleef er tot aan zijn dood, in 1975, de baas. Na 1960 Toen Franco in 1975 stierf, werd Spanje een democratie. Net als in Nederland is het staatshoofd er een koning en wordt de regering door het volk gekozen
Lange tijd bleven de Spanjaarden arm. Eerst, tot 1959, probeerde de regering het land zoveel mogelijk zelfvoorzienend te maken. Omdat de armoede groot bleef, werd toen een plan gemaakt om de welvaart te vergroten: er werden contacten met het buitenland gezocht. De regering moedigde buitenlandse ondernemingen aan om in Spanje nieuwe bedrijven te stichten. Het toeristenverkeer werd bevorderd en veel arme Spanjaarden gingen als gastarbeider in West-Europa werken. Dit alles bracht natuurlijk veel geld op. Hierdoor veranderde Spanje na 1960 van een arm, agrarisch land in een land waar industrie en diensten de hoofdrol gingen spelen. Het effect van de geschiedenis op het heden In de tekst komt al naar voren, dat de geschiedenis van Spanje veel veranderingen met zich mee bracht. Als de Moren bijvoorbeeld niet in Spanje waren geweest hadden een aantal steden nooit bestaan. Dit aspect is dus belangrijk voor de samenleving, omdat alles wat nu gebeurt, in verbinding staat met het verleden.

REACTIES

A.

A.

op wikiepedia kunnen mensen gewoon zelf dingen invullen die helemaal niet waar zijn en dan kun je je er in vergissen;)
dus doe er wat aan:P:D(L)(K)

16 jaar geleden

C.

C.

zo weinig info

17 jaar geleden

G.

G.

Dit is echt groep 8 niveau

22 jaar geleden

S.

S.

Leuke opstel

21 jaar geleden

A.

A.

Sorry tootje, je werkstuk die ik las op www.scholieren.nl vindt ik niet goed! Saai namelijk.... Volgende x moet je ff beterrr je bestt doen hor. Dit was een slecht werkstuk. Veel suuces de volgende x.

Groetjes Anoniempje

21 jaar geleden

D.

D.

g0ewd

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.