Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Conflicten in Syrie

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 3e klas vwo | 1608 woorden
  • 17 januari 2016
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
21 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Conflicten in Syrie

mijn onderzoek

 

Syrische bootvluchtelingen, ze komen tegenwoordig steeds vaker op het nieuws.

Meestal gaat het dan over de problemen met de opvang van deze vluchtelingen, er is in Nederland dan ook veel discussie over. Veel mensen willen deze vluchtelingen met open armen ontvangen, maar er zijn ook mensen die daar tegen zijn. Al deze discussies heb ik nu wel gehoord, maar wat er eigenlijk precies aan de hand is in Syrie weet ik niet. Ik ben blij dat ik door deze de opdracht de kans krijg om me hier in te gaan verdiepen.

 

Mijn hoofdvraag is: Wat is de reden dat er zoveel vluchtelingen uit Syrie zijn?

Ik hoop dat ik op het einde van deze opdracht genoeg informatie over de toestand in Syrie heb om hier een goed antwoord op te kunnen geven.

De deelvragen die ik heb bedacht om me hierbij te helpen zijn:

  1. Hoe zijn de conflicten in Syrie begonnen?

  2. Wie zijn de verschillende partijen in Syrie, wat zijn hun doelen en beweegredenen?

  3. Wat zijn de machtsverhoudingen in Syrie?

 

 

 

Hoe zijn de conflicten in Syrie begonnen?

 

Sinds de Syrische bevolking in 2011 in opstand kwam tegen het regime van Assad veranderde de opstand razendsnel in een burgeroorlog. De opstand ontstond doordat de burgers meer burgerrechten wilden en ze een einde wilden maken aan de overheersing van Assad.

Syrie is namenlijk een dictatuur waar de president alles beslist. Er worden wel verkiezingen gehouden maar die hebben totaal geen invloed, zo doet Assad alsof het volk ook iets te zeggen heeft. Hij gebruikt geheime diensten en politieke gevangenissen om tegenstanders te martelen of zelfs te vermoorden. Ook een heel groot deel van de economie gaat naar Assad, alle grote bedrijven zijn verplicht om een deel van hun geld af te staan aan de president. Naarmate het conflict in Syrie groter wordt, wordt ook het tekort aan voedsel en benzine steeds groter.

 

Een ander probleem in Syrie zijn de verschillende geloven. Ongeveer driekwart van het volk is Soennitisch Islamitisch. Assad behoort tot de Sjiitische Islamieten. Het verschil tussen Soennitische en Sjiieten is vergelijkbaar met katholieken en protestanten in het Christendom. Een heel groot deel van Soennitische bevolking is arm en is tegen de president. Er is ook een kleine christelijke minderheid maar de rebellen zijn voornamelijk Soennitisch.

 

Toen de opstand begon reageerde het regeringsleger met harde maatregelen. In de media kwamen dagelijks berichten binnen over nieuwe doden bij de demonstraties. De opstand veranderde van burgers die uit vreedzaam protest met olijftakken en spandoeken de straat op gingen naar groepen jonge mannen die nu zelf ook hun wapens oppakten. De demonstraties waren vuurgevechten geworden en het ging er steeds geweldadiger aan toe. In November 2013 waren er al meer dan 120.000 doden, 4 miljoen Syriers zijn binnen Syrie gevlucht, 2 miljoen zijn naar buurlanden gevlucht en 1 op de 3 Syriers heeft geen huis meer.

 

 

 

 

Wie zijn de veschillende partijen in Syrie, wat zijn hun doelen en beweegredenen?

 

Het is moeilijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen de vele strijdende partijen in het land. Er zijn op het moment 6 grote strijdende partijen actief in Syrie.

Maar het is lastig om het bij te houden, want er komen elke dag nieuwe facties, rebellen en groepen mensen bij die uiteindelijk ook allemaal hun eigen mening hebben.

De volgende groepen zijn op dit moment de grootste, meest actieve partijen:

 

Het Syrische staatsleger


 

Het staatsleger is het leger van al-assad. Bashar Al-assad is de president van Syrie. Van 1970 tot 2011 was de de Ba’ath-partij aan de macht. Iedereen die kritiek had werd onderdrukt. In 2011 kwamen de mensen in opstand. Toen kwam namelijk ''de Arabische Lente''. Daarmee werd bedoeld dat er in meerdere Arabische landen mensen de straat op gingen om te protesteren. De mensen verzette zich massaal tegen hun dictator. Dat ging maandenlang zo door, maar het liep uit de hand omdat Assad elke vorm van protest beantwoorde met geweld. De protesten van het volk veranderde hierdoor, er kwamen steeds meer groepen jonge mannen die zelf ook de wapens oppakten om terug te kunnen vechten. Zo werd het een gewapend conflict: het Syrische staatsleger tegen iedereen die Assad weg wilde hebben en bereid was daarvoor te vechten.

Hezbollah

Hezbollah is een politieke partij in Libanon en een militante beweging van sjiitische moslims met antiwesterse en anti-Israëlische sentimenten. Hezbollah staat sinds 1992 onder leiding van de islamitische geestelijke Hassan Nasrallah. Hezbollah raakte in 2012 betrokken bij de Syrische burgeroorlog als bondgenoot van het Syrische staatsleger. Ze vechten samen tegen het Vrije Syrische leger.

Het Vrije Syrische Leger

Het vrije Syrische leger (Free Syrian Army, FSA) is tijdens de opstand in Syrie van 2011-2012 opgericht. Op het begin van de Syrische opstand werd FSA door Westerse landen nog als een partner gezien. Er was zelfs sprake van Britten en Fransen die hen wapens zouden leveren, maar dat is er nooit van gekomen. Landen als Qatar en Saoedi-Arbie leveren wel wapens aan FSA. Het leger bestaat vooral uit gedeserteerde soldaten uit het Syrische staatsleger, maar ook uit activisten. Ze verloren hun goede reputatie na berichten in de media waaruit bleek dat ze er niet op tegen zijn om te martelen, verkrachten en geweld te gebruiken tegen burgers.

Al-Nusra Brigade

De Al-Nusra Brigade is op 23 Januari 2013 opgericht, het bestaat uit een groep radicale Islamitische strijders. Ze worde gezien als een terreurgroep. Vooralsnog zijn ze één van de meest agressieve en succesvolle oppositiegroepen tegen Al-Assad geweest, maar ze gebruiken geen geweld tegen Syrische burgers. Het doel van Al-Nusra is om te vechten tot de dood in de naam van de Islam. Ze vechten tegen het regime van Al-Assad en willen een wereld creeëren zonder zaken als alcohol, muziek, tabak enz. Al-Nusra maakt geen deel uit van het Vrije Syrische leger, maar er is wel een samenwerking tussen de twee groepen. Tussen Al-Nusra en de Islamic State of Iraq and Levant zijn het afgelopen jaar groeiende spanningen en zelfs gewapende conflicten geweest.

Islamic State of Iraq and Levant (ISIL)

Het opstel gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De Al-Nusra Brigade is op 23 Januari 2013 opgericht, het bestaat uit een groep radicale Islamitische strijders. Ze worde gezien als een terreurgroep. Vooralsnog zijn ze één van de meest agressieve en succesvolle oppositiegroepen tegen Al-Assad geweest, maar ze gebruiken geen geweld tegen Syrische burgers. Het doel van Al-Nusra is om te vechten tot de dood in de naam van de Islam. Ze vechten tegen het regime van Al-Assad en willen een wereld creeëren zonder zaken als alcohol, muziek, tabak enz. Al-Nusra maakt geen deel uit van het Vrije Syrische leger, maar er is wel een samenwerking tussen de twee groepen. Tussen Al-Nusra en de Islamic State of Iraq and Levant zijn het afgelopen jaar groeiende spanningen en zelfs gewapende conflicten geweest.

Islamic State of Iraq and Levant (ISIL)

Islamic State of Iraq and Levant hoort bij Al-Quaida, in Syrie vechten ze onder de verzamelnaam ISIS. Het is een extreem gelovige groep die streeft naar een staat waar ook Irak, Libanon en Palestina deel van moeten uitmaken. In eerste instantie bestond er alleen één aan Al-Quaida gelinkte groep (Islamic State of Iraq). Maar uit Al-Nusra Brigade kwam een nieuwe groep tot stand die trouw was aan Islamic State of Iraq. Deze groep ging verder als ISIL.

De Koerden

De Koerden zijn een volk dat is verspreid over de hele wereld. Ze vormen circa 10 procent van de Syrische bevolking. Ze vechten niet heel actief mee maar tijdens de Syrische burgeroorlog hebben ze een onafhankelijk gebied gerealiseerd. Het gebied heet Rojova en ligt in het Noordoosten van Syrie. De Koerden zijn de afgelopen maanden meer het conflict ingesleept, met name door aanvallen van radicale islamitische groepen.


 


 

Wat zijn de machtsverhoudingen in Syrie?

Op de volgende pagina heb ik een kaart getekend die aangeeft wat de machtsverhoudingen in Syrie zijn. Je ziet dat de Koerden naar Rojova in het Noorden en Noordoosten van Syrie zijn getrokken. Daar hebben ze een onafhankelijk gebied en hopen zich daar te kunnen afzonderen van de conflicten, maar ook de koerden worden aangevallen door ISIL.

Ook de aan Al Qaeda gelieerde groepen waaronder ISIL hebben een groot gebied, verder hebben ze nog een paar kleine stukjes.

Om het grote gebied dat ze hebben zijn de stukken land vooral bezet door de rebellen (waaronder het Vrije Syrische leger). Zij hebben ook nog kleine gebieden in het Westen van het land. Assad en het Syrische staatsleger hebben ook een groot gebied in West Syrie.

Er zijn ook grote delen van het land waar niet voornamelijk één partij zit, maar waar eigenlijk iedereen komt. Op de kaart zie je ook dat daar bijna geen moeilijk te bereiken locaties zijn, die zijn het meesten in het westen bij het Syrische staatsleger

 

Conclusie: wat is de reden dat er zoveel vluchtelingen uit Syrie zijn?

Ik wil weer even terugkomen op de hoofdvraag van dit onderzoek namelijk:

wat is de reden dat er zoveel Syrische vluchtelingen zijn?

Op dit moment weet ik natuurlijk veel meer over dit onderwerp dan toen ik met deze opdracht begon. Ik heb veel geleerd over wat er in op het moment in Syrie aan de hand is en wat er in de afgelopen jaren is gebeurd. Dat het er slecht aan toe ging was voor mij al duidelijk, maar nu weet ik wat er allemaal aan vooraf is gegaan. De reden dat er op dit moment zoveel Syrische vluchtelingen zijn is al duidelijk geworden tijdens het beantwoorden van de deelvragen: Het gaat slecht met Syrie, wat begon met een opstand tegen een dictator is veranderd in een bloederige burgeroorlog. En er zijn niet maar 2 kanten in deze oorlog maar er zijn 6 grote partijen die met elkaar vechten en waarschijnlijk nog veel meer kleine groepen mensen die hier ook weer hun eigen mening over hebben. Kort samengevat: het is een grote chaos in Syrie, je kunt er geen 200 meter wandelen zonder te weten of er een bom ontploft. Overal om hen heen is oorlog en dood, waarom de mensen vluchten lijkt me dus wel duidelijk.

 

Maar het gaat nog steeds niet beter. Intussen valt Syrie steeds verder uit elkaar, het geweld gaat maar door, en de bevolking blijft op drift. De Syrische oorlog heeft een triest dieptepunt bereikt, het heeft het grootste aantal vluchtelingen veroorzaakt in een gewapend conflict in 25 jaar, en nog steeds vluchten er gemiddeld 30.000 mensen per dag uit Syrie.

 

 

REACTIES

P.

P.

Het is een goed opstel, wel ontbreekt de kaart die je hebt getekent

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.