Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Binnenlandse migratie in de VS

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 3e klas vwo | 939 woorden
  • 9 november 2006
  • 164 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
164 keer beoordeeld

Deelvragen:

1. Wat wordt bedoel met Snowbelt en Sunbelt?
Snowbelt: De Snowbelt is het noordoosten van de VS. Dit deel wordt de Snowbelt genoemd omdat, zoals de naam al zegt, dat het koudste deel van de VS is. Snowbelt betekent namelijk letterlijk sneeuwgordel. De Snowbelt is een gebied waar het vooral ’s winters ijskoud kan zijn en sneeuwstormen over dat deel heen trekken. Ondanks de kou is het een groot industrieel gebied waar veel mensen wonen. De Snowbelt is ontstaan in de industriële revolutie en tegenwoordig van grote waarde voor de economie in de VS.
Sunbelt: De Sunbelt is het zuidwesten van de VS. Snowbelt betekent letterlijk zonnegordel. De meeste tijd van het jaar is het daar zeer warm en droog. Het wordt voornamelijk bewoond door oudere mensen die van hun pensioen genieten. Het landschap is ook helemaal daarop gericht, met o.a. golfbanen, mooie wijken en vrije natuur. Er is veel lichte industrie en een zeer modern stadscentrum.


2. Hoe is het migratiesaldo in de Snowbelt?
Het migratiesaldo in de Snowbelt was tussen 1980-1990 negatief. Wel 240.000 mensen trokken weg van de Snowbelt, om vervolgens naar het zuiden te verhuizen. Tussen 1990-2000 bleef het migratiesaldo negatief. Het liep zelfs op naar een vertreksoverschot va 279.000 mensen, die weer naar het zuiden trokken. Hoewel ze dit keer ook naar het midwesten gingen.
Tussen 2000-2003 bleef het migratiesaldo weer negatief, maar nu bleven er meer mensen in de Snowbelt. Het vertreksoverschot bevatte namelijk dit keer 71.000 mensen. De mensen die wel vertrokken waren gingen voornamelijk naar het zuiden en het westen.

3. Hoe kun je het migratiesaldo in de Snowbelt verklaren?
Het migratiesaldo in de Snowbelt is negatief, omdat de werkgelegenheid niet erg aanlokkelijk is. De fabrieken zijn oud en de lonen zijn in het zuiden veel hoger. Ook het klimaat werkt niet echt mee, het kwik daalt ’s winters soms wel tot –20ºC. De mensen die er wel komen zijn vaak ongeschoold en niet in staat om in een fabriek te werken. Tegenwoordig gaat het wel al iets beter met de Snowbelt.

4. Hoe is het migratiesaldo in de Sunbelt?
Het migratiesaldo in de Sunbelt was tussen 1980-1990 positief met een vestigingsoverschot van 302.000 mensen. Tussen 1990-2000 bleef het eveneens positief met een vestigingsoverschot van 267.000 mensen, want veel mensen trokken nu ook naar het midwesten. En tussen 2000-2003 was er nog steeds een vestigingsoverschot van 173.000 mensen. Hieruit kan ik opmaken dat er telkens mensen bijkwamen, maar wel in een minder groot aantal, doordat het westen en midwesten ook mensen aantrok.

5. Hoe kun je het migratiesaldo in de Sunbelt verklaren?
Het migratiesaldo in de Sunbelt bleef telkens positief doordat het klimaat droog en warm is, in tegenstelling tot de Snowbelt. Veel gepensioneerde mensen willen hier op hun oude dag genieten van het weer en de vele faciliteiten. Maar ook de jonge generatie(30+) trekt graag naar de Sunbelt voor het strand en natuurlijk de goed betaalde banen.

6. Welke staten in de Sunbelt groeien extra sterk en waarom?
De staten Florida, Arizona en Californië groeien extra sterk, omdat dit de meest aanlokkelijke staten zijn voor de ouderen en door de groeiende lichte industrie. Vooral dit laatste is voor de meeste mensen een goede reden om naar één van deze drie staten te gaan, omdat het minder zwaar werk is, moderner dan de oude fabrieken in de Snowbelt en je er goed mee verdient.


7. (eigen vragen)
- Waar verhuizen Afro-Amerikanen het meest heen en waarom?
Afro-Amerikanen verhuizen, volgt uit het kaartje, het meest naar Texas, Florida, Georgia en North Carolina. Deze mensen komen voornamelijk uit Californië, Illinois en New York. Dit migratiesaldo wordt voornamelijk veroorzaakt doordat ze teruggaan naar de plek waar hun voorouders als slaven werkten. Ook kunnen zij makkelijker werk vinden in de grote industriesteden, doordat de Amerikanen toch vaker blanke mensen voortrekken.

-Waarom vinden we Aziaten vooral in het Westen en Oosten?
We vinden de Aziaten vooral in het Westen en het Oosten vanwege het nabijheidprincipe. Dat wil zeggen, ze gaan daar heen omdat het vlakbij het herkomstgebied ligt. De reden hiervoor is door de arbeid en als vluchteling uit bijvoorbeeld Florida.

-In welke staat van de VS vindt je de meeste Aziaten en waarom daar?
Je vindt de meeste Aziaten in Californië. Ze vestigen zich daar voornamelijk vanwege het nabijheidprincipe, eerder uitgelegd bij de vorige vraag. Een andere reden is dat het weer daar hele veel beter is dan bijvoorbeeld North Dakota, waar zich de minste Aziaten gevestigd hebben.

Hoofdvraag:
Wat is na 1980 het patroon in de binnenlandse migratie van de VS en hoe kun je dat patroon verklaren?
Vlak voor 1980 waren er veel mensen naar het noordwesten gemigreerd en was het zuiden aardig leeg gelopen.
Na 1980 trokken er juist weer veel mensen naar zuiden, omdat het klimaat daar beter is. Vanaf dat moment kwam de computerindustrie ook op gang en die vestigde zich daar. Dat zorgde voor veel werkgelegenheid en er kon veel geld mee verdiend worden.
Het westen en het zuiden was het gebied met computerindustrie. Het ging daardoor heel erg goed met de economie en er trokken nog meer mensen heen.

Als de economie van het ene gebied lager is dan van het andere, gaan de mensen naar het andere gebied en de mensen die in het ene gebied overblijven (meestal de bedrijven), zorgen ervoor dat het weer beter gaat met de economie. Dan trekken de mensen weer naar het gebied waar ze vandaan kwamen en gebeurt hetzelfde weer, maar dan andersom. Dit is allemaal best logisch, omdat mensen altijd op zoek zijn naar de best verdienende baan. Alleen de armere mensen blijven vaak in het gebied waar andere mensen van weg gaan, omdat zij het zich gewoonweg niet kunnen veroorloven te verhuizen.

REACTIES

A.

A.

Slechts een verbetering, er staat: "Snowbelt betekent letterlijk zonnegordel". Mocht iemand dit kopieren, heeft diegene het fout... De auteur bedoelde natuurlijk Sunbelt i.p.v. Snowbelt.

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.