Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Smog

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 350 woorden
  • 24 juli 2008
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6
6 keer beoordeeld

SMOG

Smog is luchtvervuiling die in een bepaalde periode opeens sterk toeneemt. De stoffen die invloed hebben op het ontstaan van smog zijn vooral ozon, fijn stof en wat minder stikstofdioxide en zwaveldioxide. Smog kan een paar dagen tot enkele weken duren. In Nederland gebruikt men de term smog als er meer luchtverontreiniging is dan gewoonlijk, met wat minder prettige nadelen als gevolg

In de zomer kan smog ontstaan als het een paar dagen warm en zonnig is, en er bijna geen wind staat. Van zonlicht wordt binnen enkele uren ozon gevormd uit stikstofoxiden en koolwaterstoffen. Bij wintersmog gaan vooral de stoffen zwaveldioxide en fijn stof met elkaar samen. Wintersmog komt voor in periodes van helder en mooi winterweer, en er een zwakke tot matige oostelijke wind staat. Deze wind voert lucht aan uit Oost-Europa waar nog vaak kolen worden gestookt. Die lucht blijft vervolgens in Nederland ‘hangen’. Wintersmog komt steeds minder voor doordat de lucht in Europa steeds schoner wordt. Wintersmog verdwijnt wanneer als het mooie winterweer.

Veel overheidsmaatregelen tegen smog zijn gericht op het verkeer. Zo hebben nieuwe milieuregels de uitstoot van zwaveldioxide gedurende de jaren '90 sterk teruggebracht. Maatregelen tegen verkeersoverlast hebben bovendien het voordeel dat tegelijk geluidsoverlast langs snelwegen wordt aangepakt.

Er zijn ook maatregelen als, dat er minder (gevaarlijke) stoffen mogen uitgestoten worden, zoals ammoniak, zwaveldioxide, stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen.

Smog komt nog best wel veel voor maar minder dan vroeger, doordat er nu meer maatregelen er voor worden genomen, maar het komt nog best veel voor. Vooral als je dicht bij een snelweg woont, of langs een drukke weg bij/ in de stad, met weinig wind.

De smog werd voor het eerst ontdekt rond het gebied in Los Angeles in de jaren veertig van de vorige eeuw. In de vijftiger jaren ontdekte Arie-Jan Haagen Smit dat deze vervuiling door ozon werd veroorzaakt. Luchtvervuiling kwam eigenlijk al veel eerder voor, al vanaf het moment dat het vuur door de mens werd uitgevonden.

Het woord smog is een combinatie van de Engelse woorden smoke en fog. Letterlijk vertaald betekent smog: door rook en uitlaatgassen vervuilde mist.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.