Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Kruistocht in spijkerbroek
Shadow
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 1292 woorden
  • 23 juli 2008
  • 196 keer beoordeeld
Cijfer 7
196 keer beoordeeld

Boekcover Kruistocht in spijkerbroek
Shadow

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in M…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag e…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige - en vooral goedgelovige - kinderen, aan wie wonderen zijn beroofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote landen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw - tenminste, als er niets fout gaat...

Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
Boek/Film
Titel: Kruistocht in spijkerbroek /Crusade in jeans (kruistocht in spijkerbroek)
Auteur/regisseur: Thea Beckman /Ben Sombogaart
Uitgeverij/filmmaatschappij: Lemniscaat Rotterdam /Niet gevonden
Jaar uitgave/waarin de film gemaakt is: 1973 /2006


Inhoud boek :
Dolf is de zoon van dr. Wega, die erg bevriend is met de uitvinders van een teletijdmachine. Omdat ze nog nooit een mens naar het verleden hebben gestuurd, beslist Dolf dat hij wel een kijkje in het verleden wil gaan nemen. Hij zou graag een ridder-toernooi in Frankrijk willen bijwonen, maar door een fout beland hij in Spiers, een stad in Duitsland. Omdat hij nog 5 uur de tijd heeft voordat hij terug geflitst word, beslist hij maar een wandeling te gaan maken. Onderweg komt hij een jongeman tegen, die overvallen wordt door rovers. Dolf redt hem en algauw worden ze vrienden. Ondertussen komt er een kinderkruistocht voorbij. Als het tijd is voor Dolf om terug geflitst te worden, ziet hij dat er een kind staat te dansen op de plek waar hij zou moeten staan. Voor zijn ogen ziet hij het kind wegflitsten. Dolf zit nu vast in het jaar 1212.
Hij en Leonardo (de jongen die overvallen werd) besluiten om zich bij de kinderkruistocht aan te sluiten.


Dolf ziet dat de kinderen in slechte omstandigheden leven en besluit er iets aan te doen. Hij gaat naar de leiders van de kruistocht (Nicolaas, dom Anselmus en dom Jahannes) en zegt er zijn gedacht. Er moet een betere organisatie komen. Omdat hij zichzelf voorstelt als Rudolf, een naam voor iemand van adel, hangen de kinderen meteen aan zijn lippen. De broeders zijn minder tevreden over hem.

Omdat Dolf zoveel zelfvertrouwen heeft en zeer verantwoordelijk is, neemt hij stilletjes aan de leiding over. Hij overwint de Scharlaken dood, trekt door de Alpen en verliest veel vrienden door de vele gevaren van deze tocht. Maar het allergrootste gevaar is dat deze kinderen helemaal niet naar Jeruzalem gaan, maar naar Afrika, om als slaaf verkocht te worden.

Als ze bij de zee zijn, gaat Nicolaas een dag vasten en bidden, zodat hij zich kan voorbereiden op het grote wonder van de volgende dag. Hij gaat namelijk de zee splijten, zodat de kinderen verder kunnen lopen naar Jeruzalem. Dolf ziet die dag dom Johannes huilen. Hij vraagt wat er is en ontdekt zo dat heel de kruistocht opgezet spel is. Samen met de sterke kinderen van de groep gaat Dolf vergaderen over wat hij weet.
De volgende dag splijt de zee niet, zoals verwacht. Dom Anselmus zegt plotseling dat God ervoor heeft gezorgd dat de kinderen met schepen de zee kunnen oversteken. Dit geloven de kinderen ondertussen niet meer en ze doden de broeder.

Dolf wil terug naar Duitsland keren met de kinderen, maar dat willen ze niet. Ze hebben geproefd van vrijheid, en willen niets anders meer. Zo blijven ze dus verder op zoek naar de juiste weg naar Jeruzalem. Op een dag ontdekt 1 van de kinderen een aluminium doosje, een teken van de toekomst. Dolf is dolgelukkig dat hij terug naar zijn eeuw kan. Maar met spijt in het hard verlaat hij zijn vrienden, om zo terug te keren naar 1973

Inhoud film : Dolf is een 15-jarige jongen, die op een dag een voetbal wedstrijd verliest. Het is zijn schuld. Daarom wil hij het goed maken. Zonder dat iemand het weet, stapt hij in de tijdmachine van zijn moeder. Maar er gaat iets fout. Hij beland in het jaar 1212. Dolf probeert nog naar zijn eigen eeuw terug te keren, maar dat mislukt. Dus hij denkt dat hij voor eeuwig vast zit in de 13de eeuw. ’s Nachts wordt hij overvallen door rovers, maar gelukkig red Jenne hem. Omdat Jenne meedoet aan een kinderkruistocht, besluit Dolf ook mee te gaan. De kruistocht bestaat uit 8000 kinderen, die onder leiding staan van dom Anselmus en de herdersjongen Nicolas. Dolf vindt dat de kinderen niet genoeg aandacht krijgen, dat ze ondervoed en uitgeput zijn. Hij wil ervoor zorgen dat er bijna geen kinderen meer sterven, dus beetje bij beetje neemt hij de leiding over. Hij overwint de scharlaken dood, laat heel de kinderkruistocht organiseren en zorgt voor voldoende voedsel. Dit staan dom Anselmus en Nicolas niet aan. Ondertussen heeft Dolf ook nog tijd voor romantiek met Jenne.

Dan breekt de dag aan dat Nicolas de zee zal doen splijten, zodat de kinderen naar Jeruzalem kunnen wandelen. Dolf weet dat dit wonder niet zal gebeuren en hij weet ook dat het niet Jeruzalem is die aan de andere kant van de zee ligt, maar Tunesie.

Het wonder van de zee blijft uit, en dom Anselmus verzint het verhaal dat God schepen zal sturen. Maar die schepen zijn eigenlijk slavenschepen. Gelukkig heeft Dolf dit door, en hij waarschuwt de kinderen. Die vallen dom Anselmus aan.

Ondertussen probeert Dolf’s moeder Dolf terug naar de juiste eeuw te krijgen. Dat doet ze door middel van aluminium doosjes. Dolf vlucht samen met Jenne de stad in. Hij wil samen met haar naar het jaar 2006 gaan. Maar net op het moment dat hij terug geflitst wordt, wordt Jenne tegengehouden door dorpswachten. Daarom besluit Dolf om terug naar het jaar 1212 te keren, om Jenne terug te halen.


Overeenkomsten tussen het boek en de film :
Door een fout gaat Dolf naar een verkeerd jaar met een teletijdmachine. Hij kan niet meer terug naar zijn eigen tijd en gaat dan maar mee met een kinderkruistocht. Daar neemt hij de leiding over en organiseert de kruistocht. Tot grote ergernis van de echte leiders. Hij trotseert veel gevaren en maakt vrienden.
Het ware doel van de kruistocht is niet Jeruzalem bereiken, maar de kinderen verkopen als slaven. Dolf weet dit op tijd en kan zo de kinderen waarschuwen. Die vermoorden om die reden dom Anselmus.
Op het einde keert Dolf uiteindelijk terug naar zijn eigen tijd.

Verschillen :
Boek / Film
- De teletijd machine is van vrienden van zijn vader. Hij gaat met toestemming van zijn ouders naar het verleden. Maar hij beland in Spiers, terwijl hij in Frankrijk moest zijn. / Dolf’s moeder heeft de teletijdmachine in elkaar geknutseld. Dolf wil een fout van hem recht zetten en gebruikt de machine zonder dat iemand het weet. In plaats van 12 uur terug in de tijd te gaan, gaat hij naar het jaar 1212.
- Dolf heeft 5 uur de tijd om terug te keren. / Dolf heeft 12 uur de tijd om terug de keren en moet medicijnen slikken om in leven te blijven in het verleden.
- Dolf leeft in het jaar 1973 / Dolf’s echte tijd is het jaar 2006. Hij heeft dus een i-pod mee naar het verleden
- Carolus sterft aan een blindedarm-ontsteking / De eerste dag redt Dolf Carolus van de verdrinkingsdood.
- Dolf redt Leonardo van rovers / Dolf wordt gered door Jenne als hij overvallen word door rovers.
- Mariecke is een meisje waar Dolf heel de tocht voor zorgt. Het is als een 2de zusje voor hem. / Mariecke komt niet in de film voor.

- Jenne komt niet in het boek voor. / Dolf en Jenne zijn verliefd op elkaar.
- Dolf wordt op het einde alleen naar huis geflitst en gaat niet meer terug naar het verleden. / Dolf wil samen met Jenne naar het heden gaat. Omdat Jenne op het laatste moment toch niet wordt mee geflitst, besluit Dolf haar te gaan halen.

Het verhaal is heel avontuurlijk. Het zit boordevol actie. Het boek vind ik prachtig geschreven. Alles is tot in de details uitgelegd, tijdens het lezen kon ik heel het verhaal voor me “zien”.

Het boek sprak mij het meeste aan, aangezien ik het boek het spannendst vind. De film vind ik veel te romantisch, het zou veel beter zijn geweest als wat minder romantiek was geweest. Bij het lezen van het boek kon ik mij perfect inleven in Dolf. Ik voelde zijn angst om niet meer naar huis te kunnen geraken.

REACTIES

L.

L.

Dit is zeer goede info over het boek alleen kan er iets bij over de biografie van Thea Beckman. ik denk dat veel mensen daarover geintreseerd zijn

12 jaar geleden

F.

F.

Een hele mooie samenvatting! Ik heb alleen de film gezien maar ik ga het boek ook zeker lezen.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman"