Psychologie

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 798 woorden
  • 12 februari 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Werken in de Psychologie

Ben je geestelijk ziek, weet je niet wat er geestelijk met je aan de hand is of wil je gewoon met iemand over je problemen praten? Dan heb je een psycholoog nodig.

Psychologie is kennis van de psyche, oftewel het menselijk denken. Eigenlijk is psychologie een wetenschap en houdt zich bezig met de achtergronden van ons gedrag. De standaard vragen van de psychologische wetenschap zijn: Waarom reageert de één in een bepaalde situatie volstrekt anders dan de ander? Welke factoren hebben invloed op ons gedrag? In hoeverre is ons gedrag bepaald door erfelijkheid en in hoeverre door opvoeding? Wat zijn de menselijke behoeften? Op deze standaard vragen zoekt de psychologie het antwoord.
In feite is de psychologie van de mens niet zo moeilijk te begrijpen, maar doordat er zeer veel factoren meespelen, lijkt het moeilijk om iemand te doorgronden.
In de psychologie liggen bepaalde dingen vast. Maar doordat het menselijk denken ingewikkeld is, zijn er veel uitzonderingen, die vaak wel weer verklaarbaar zijn. Alleen moet het doen en denken van de patiënt doorgrond worden. Als de psycholoog dit doet, wordt alles begrijpbaar. Je kunt psychologie leren.

Het beroep wordt uitgeoefend door psychologen. Als psycholoog onderzoek je het doen en denken van de mens. Je helpt de patiënt om zijn/haar problemen op te lossen of bepaalde vragen te beantwoorden. Het werk bestaat uit verschillende dingen: bijvoorbeeld het helpen van kinderen of volwassenen met psychische problemen. Ook helpen psychologen mensen die depressief zijn, zich niet lekker in hun vel voelen of heel verdrietig zijn. Het beroep kan ook bestaan uit het adviseren van mensen over wat voor beroep het beste bij hen past of bijvoorbeeld het adviseren van bedrijven over hoe zij met de mensen die bij hen werken om moeten gaan.
Kortom psychologen helpen je, je beter te voelen.

Mensen die leiden aan depressies, ergens mee zitten, ergens over willen praten of antwoorden op hun problemen willen hebben, gaan naar een psycholoog. Een psycholoog kan de mensen helpen om zich beter te voelen of hun problemen op te lossen. Een psycholoog helpt de mensen om zichzelf te herstellen van de problemen die zij hebben, door hun hele leven, doen en denken te doorgronden.

Bij het helpen met het oplossen van de problemen van een patiënt zijn er drie soorten behandelingen: De ambulante behandeling, de deeltijdbehandeling en de klinische behandeling. Bij de ambulante behandeling heeft men regelmatig een afspraak met een hulpverlener. Dat kan voor bijvoorbeeld één keer in de week. Daarnaast doen ze gewoon wat ze normaal doen. Ze wonen dus ook gewoon normaal in hun eigen huis. Je krijgt ambulante hulp als je psychische of psychosociale problemen hebt, maar een opname niet noodzakelijk is. Deze behandeling komt het vaakst voor en is voor de mensen met kleine problemen of lichte depressies.
Bij een deeltijdbehandeling krijg men een paar dagdelen per week hulp. Men krijgt deeltijdhulp wanneer een ambulante behandeling niet voldoende is en een opname nog niet nodig is. Sommige mensen volgen een deeltijd behandeling als ze opgenomen zijn. Het enige verschil met een echte opname is dat je ’s avonds weer naar je eigen huis mag en dus dat je in je eigen omgeving blijft.
Bij een klinische behandeling zijn de psychische problemen zo erg dat het normale leven er door wordt beïnvloedt. Soms is men zelfs een gevaar voor haar/zijn eigen omgeving. Zo’n klinische behandeling wil zeggen dat men voor 24 uur per dag in een instelling zit. De duur van de opname in een instelling, ligt eraan hoe het gaat en hoe snel men zich beter voelt.

In Nederland zijn er ongeveer 30.000 afgestudeerde psychologen. Als men psycholoog wil worden moet men aan een universiteit afgestudeerd zijn. De toelatingseisen voor de opleiding aan de universiteit zijn:
· een vwo-diploma met wiskunde A of B en het profiel
Economie en Maatschappij
Cultuur en Maatschappij
Natuur en Techniek
Natuur en Gezondheid
· een propedeusediploma van een Hbo-opleiding behaald in 1986 of later met dezelfde profieleisen als vwo
· toelatingsexamen
Als men eenmaal aangenomen is op een universiteit duurt de opleiding 4 tot 5 jaar. De eerste 3 jaar bestaat uit een bacheloropleiding. Deze eerste 3 jaar van de opleiding zijn inleidend. Je volgt vakken als inleiding op de psychologie.
De laatste 1 of 2 jaar word de opleiding een masteropleiding genoemd. In deze laatste 1 of 2 jaren kiest men voor bepaalde vakken in de richting van haar/zijn belangstelling.

Na de middelbare school (na behaling van het vwo-diploma) of een propedeusediploma van de Hbo-opleiding kan men naar de universiteit. Na ongeveer 4/5 jaar is men een afgestudeerde psycholoog met een masterdiploma Psychologie. Met dit diploma kan men aan de slag als psycholoog. Als men eenmaal een beroep heeft gekozen in de psychologie worden vele mensen met hun problemen geholpen door de verschillende soorten behandelingen. En worden veel mensen genezen van hun problemen of depressies.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.