Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Peer de plintkabouter

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 1328 woorden
  • 7 februari 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
5 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen als studiezoeker

Met keuze uit ruim 1.600 hbo- en wo-bachelors in Nederland is het best lastig om een studie te kiezen. Hoe begin je met zoeken, en hoe kom je dichterbij de studie die bij je past? Om je daarbij te helpen, hebben we vijf belangrijke vragen op een rijtje gezet die je jezelf moet stellen tijdens je studiezoektocht.

Naar de pagina
Peer de Plintkabouter.
Waarschijnlijk weet lang niet iedereen wie hij is. Peer is een kabouter, een plintkabouter om precies te zijn. Plintkabouters wonen in huizen achter de plint, vandaar.
Peer is niet altijd een lieve kabouter zoals kabouters horen te zijn maar hij is wel heel grappig.

Ik zelf maakte voor het eerst kennis met Peer de Plintkabouter al een paar jaar geleden. Mijn moeder was naar de bibliotheek geweest en had zoals altijd weer ‘es een stapel stripboeken mee genomen. Die ging ik lezen en toen zat er het eerste album van Peer de Plintkabouter tussen. Ik vond het direct een machtig album en daarna heb ik ‘em nog een paar keer uit de bieb gehaald. Verder ben ik niet een persoon die stripboeken verzameld, alleen zijn we thuis wel abonnee op de Donald Duck. Daarover valt natuurlijk ook veel te vertellen maar DD is natuurlijk al erg bekend en Peer is gewoon net iets leuker.

PEER DE PLINTKABOUTER HEEFT BALLEN
juni 2000

uitgeverij Silvester - \'s-Hertogenbosch
Bundeling van de eerste 133 strookjes uit de Sjosji (met een enkele omissie of toevoeging). Scenario in samenwerking met Anton Damen.
6,99 euro (hardcover: 13,99 euro) - te bestellen bij Silvester

Hierboven ziet u de cover van het bewuste album. Het is het eerst uitgekomen album van Peer de Plint Kabouter. De strips zijn gemaakt door Anton Damen en Marq van Broekhoven. Marq van Broekhoven heeft Peer bedacht en is eigenlijk degene die het meest eraan doet.

Van peer de plintkabouter zijn inmiddels drie titels verschenen: Heeft ballen!, Anderhalf en In de ban van het ringetje
Peer is een kabouter die je niet graag in je tuin wil tegenkomen. Hij neemt geen blad voor de mond en kan daardoor nogal grof uit de hoek komen. Deze norse kabouter moet ook niks hebben van al die vervelende sprookjesfiguren die in zijn bos rondhuppelen. De vrolijke elfjes vallen \'m steeds lastig, de witte reus ligt overal in de weg, van die heks wordt Peer al helemaal niet vrolijk en dan hebben we het nog niet eens over Hans en Mietje gehad. Peer is een humoristische strip met een sarcastische ondertoon. Het feit dat de strip na talloze klachten van lezers uit Metro verdween zegt genoeg...

Bron: www.telegraaf.nl

Peer de Plintkabouter heeft al in veel verschillende media gestaan. Zoals u in dit stukje hierboven kunt lezen stond de strip eerst in de Metro. Dit was vanaf mei 2002. Nog geen jaar later mocht de strip niet meer in het blad komen. De Metro had namelijk veel klachten gehad van lezers. De strip zou te grof en racistisch zijn, enzovoort. Vanaf 21 maart 2004 staat Peer de Plintkabouter nu in de Telegraaf. Er zijn wat tussenpauzes geweest waarin er even geen strips meer verschenen maar nu zijn ze er nog steeds. Voor de metro stond de strip ook in Sjosji, maar dat blad verdween. Tegenwoordig staat er ook elke maand een aflevering van Peer de Plintkabouter in de MYX, dit is vanaf mei 2003.

LANGE PEER
Beste Sjosji,
Gelukkig is Peer terug; dat is een verbetering. Geef Peer eens een lang verhaal.
Sjoerd Leijten, Beek-Ubbergen (ingezonden brief in Sjosji)

Nu niet meteen gaan overdrijven, hè?

Bron: de site van Sjosji, dat is een ook stripblad. Dit blad bestaat tegenwoordig niet meer.
Dit stukje komt uit het gastenboek.

Peer is een kabouter van het kaliber dat je niet graag in je tuin wil tegenkomen. Hij neemt geen blad voor de mond en kan daardoor nogal grof uit de hoek komen. Deze norse kabouter moet ook niks hebben van al die vervelende sprookjesfiguren die in zijn bos rondhuppelen. De vrolijke elfjes vallen ´m steeds lastig, de witte reus ligt overal in de weg, van die heks wordt Peer al helemaal niet vrolijk en dan hebben we het nog niet eens over Hans en Mietje gehad. Alle figuren dragen een irritante tik met zich mee waar Peer niks mee te maken wil hebben...

Peer is een humorstrip met hier en daar een sarcastische ondertoon, maar altijd goed voor een lach!


Bron: www.myxmag. Op deze site staat ook wat informatie over Peer de Plintkabouter. Het is een site van het blad MYX. Dit is een stripblad wat een keer in de maand komt. Er staan heel veel verschillende strips in van kort tot lang en verschillende genres. Het blad bestaat sinds mei 2003. Ik heb het zelf nog nooit gelezen maar volgens eigen zeggen is het een: “een dik maandblad met strips, maar ook achtergrondinformatie, nieuws, interviews, recencies, artikelen en meer.”
Het is geen blad speciaal voor kinderen maar gewoon voor mensen die van strips houden. Alles wat ik heb gezien op de site was nederlandstalig, dus ik kan het fouthebben maar volgens mij gaat het hier alleen om nederlandse strips.

Hieronder staan de afbeeldingen van de andere twee albums die op dit moment uit zijn.

Anderhalf (feb.2001)



In de Ban van het ringetje (juli 2004)



Van Peer de plintkabouter zijn inmiddels drie titels verschenen: Heeft ballen!, Anderhalf en In de ban van het ringetje
Peer is een kabouter die je niet graag in je tuin wil tegenkomen. Hij neemt geen blad voor de mond en kan daardoor nogal grof uit de hoek komen. Deze norse kabouter moet ook niks hebben van al die vervelende sprookjesfiguren die in zijn bos rondhuppelen. De vrolijke elfjes vallen \'m steeds lastig, de witte reus ligt overal in de weg, van die heks wordt Peer al helemaal niet vrolijk en dan hebben we het nog niet eens over Hans en Mietje gehad. Peer is een humoristische strip met een sarcastische ondertoon. Het feit dat de strip na talloze klachten van lezers uit Metro verdween zegt genoeg...
Oordeel zelf


Bron: www.cjp.nl

Er is zoals u al eerder heeft gelezen veel kritiek geweest op Peer de Plintkabouter. Ik zal even zeggen op welke punten:
 Discriminerend
• Tegenover Aziaten.
• Tegenover Zwarte Afrikanen.
• Tegenover homo’s
• Tegenover christenen.
 Seksistisch
• Tegenover vrouwen.
• Grof humor.
 Gewelddadig
• Bloed.
• Wapens.
• Worden moorden gepleegd.
• Grof humor.
• Dierenmishandeling.
 Te sarcastisch
 Slechte tekenstijl
• Geen gebruik van perspectief.
• Peer veranderd nog alles van uiterlijk.
• Slordig/onafgewerkt.
 Vaak een te simpele clou.


Ik wil graag mijn eigen mening hierover geven. Ten eerste wil ik even zeggen dat ik alleen het eerste album heb gelezen dus van de anderen weet ik niks af, maar het gezeik begon al na het eerste album. De dingen die worden gezegd zijn allemaal waar, maar het is natuurlijk wel als grap bedoeld. Mensen moeten zich niet persoonlijk aangevallen voelen. De stripjes zijn meestal maar drie tot vier vakjes groot. Er is dus geen sprake van een verhaal, meestal. Het zijn gewoon grappige dingetjes. Ten tweede is het getekend dus schokkend zal het niet zijn. Sommige dingen denk ik wel van nou ja wat een humor is dat nou leuk, maar in het eerste album waren dat er van de 133 maar 2.
De tekeningen: ik vind dat die slechte tekenstijl best wel meevalt. De tekeningen zien er leuk uit en de gezichtsuitdrukkingen van Peer zijn ook leuk. Het is wel zo dat Peer verschillende uiterlijkheden heeft gehad maar of dat nu zo erg is? En verder het gaat bij deze strip om de grap en niet om hoe mooi de tekening is volgens mij. Hetzelfde geld voor een “te simpele clou”, zolang het leuk is maakt dat toch niks uit? Meningen verschillen nu eenmaal. Mijn conclusie over de het geweld, het sarcasme en de discriminatie in de strips is dat het allemaal wel veel erger kan en dat het best meevalt.

Tenslotte.
Ik heb veel informatie gehaald van de site van Marq van Broekhoven. Op deze site staan ook nog een aantal stripjes. Helaas geen ouderen want daar zaten een paar heel erg leuke bij. Van de strips die op het internet staan heb ik de leukste hieronder nog even neergezet.

Speciaal voor deze site getekende stroken.
Ja, als je nòg oudere Peer-strips wil lezen, moet je maar een van de albums aanschaffen, hoor!

In maandblad MYX is elke maand een aflevering van Peer te vinden. Hier vind je de recentste.

Bron: www.plintkabouter.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.