Alleen vmbo'ers gezocht! Waar denk jij aan bij duurzaamheid? Vul de vragenlijst in en maak kans op een Bol.com bon van 15 euro

Meedoen

Module 2, opdracht 20

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 428 woorden
  • 3 februari 2002
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Module 2, opdracht 20

Voor sommige mensen is een naam niet gewoon een naam, maar meer. Je kan uit namen afleiden wat voor iemand, een persoon is. Iemand die een positieve achternaam zal dus ook een aardig karakter hebben en positieve dingen doen.
Voor oud-wielrenner Henk Lubbering hebben namen meer betekenis dan alleen een identificatiemogelijkheid. Toen Lubbering de 1986-1987 een stevige dip kende door onder andere een voorholte ontsteking en hartkloppingen, kwam hij in contact met een tandarts die De liefde heette en haptonoom Ted Troost. Ze hielpen hem van zijn voorholte ontsteking af en Ted Troost leerde hem te ontspannen, zodat hij minder overspannen zou raken. Toen zei Lubbering in een interview: ...” Die namen ja, dat zal geen toeval zijn”. In Duitsland bestaat het geloof dat naametiketjes die in de kleren van overleden zitten, voor de begrafenis verwijderd moeten zijn. Als dat niet gebeurt kan de dode geen rust vinden in het graf. De schrijver Werner Bergengruen heeft over dit bijgeloof een verhaal geschreven, getiteld: ‘Und dein Name ausgeloscht’.
Het geloof in de invloed van namen blijkt uit een opvatting dat de naam die je draagt maar beter niet bij de vijand bekent kan zijn. Vijanden die je naam kennen hebben macht over je. Bij sommige volkeren krijgen kinderen twee namen. In het middeleeuwse verhaal: ‘Karel ende Elegast’ vindt er een gevecht plaats tussen Karel en Elegast. Karel heeft daarin de kans de Elegast te doden, maar dat doet hij niet. Als de Elegast zegt wat zijn naam is, is dat voor Karel net zo goed een teken van overgave.

Er zijn onderzoeken waarbij de invloed van namen op vriendschappen is onderzocht. Het betreft onderzoeken onder groepen scholieren aan wie aan het begin van het schooljaar is gevraagd welke namen van medescholieren ze het mooist vonden. Na enkele maanden bekenden de onderzoekers welke personen het populairst waren in diverse groepen. Bijna steeds dat de meest geliefde leerling een naam droegen die eerder als favoriet uit de bus was gekomen.
Ook naaminvloed in relatie met crimineel gedrag is onderzocht. Onder andere bij een groep kinderen uit de Ghanese-Ashanti gemeenschap. Er is daar een gewoonte dat jongens die op maandag en woensdag worden geboren een speciale betekenis aan hun naam krijgen. Maandag is ‘de dag van vrede’, Woensdag betekent ‘dood, heetgebakerd, oorlogszuchtig’. En wat bleek, er zijn veel meer jongens die op woensdag zijn geboren het slechte pad gegaan.
Je hoeft hier niet in te geloven, maar er zijn wel enkele voorbeelden die toch wel opvallend zijn. Het kan natuurlijk ook andere oorzaken hebben, maar dat moet uit komende onderzoeken blijken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.