HALT, overtuigende tekst

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 710 woorden
  • 23 juni 2003
  • 224 keer beoordeeld
Cijfer 6
224 keer beoordeeld

HALT Inleiding, Nadat ik met vuurwerk had gestunt werd ik opgepakt en kreeg ik een alternatieve straf. Opgepakt, Ik ben *****, een week voor oud&nieuw had ik dertig strijkers aan elkaar geplakt en ik had allemaal lontjes erin gestopt die één grote lont werd. De vuurwerkbom was eindelijk klaar en ik nam hem mee naar buiten, vlakbij het bejaardenhuis stond een mooie prullenbak die zeer geschikt was om mijn bom in te leggen. Ik legde de bom in de prullenbak en stak de lont heel voorzichtig aan, ik rende snel weg…BOEM, de prullenbak stond in lichterlaaie. Ik zat naar het vuur te kijken dar zeker 2 meter de lucht in ging, toen hoorden ik sirenes en ik rende weg maar een paar seconden later was ik omsingeld door politie en werd ik naar het politiebureau gebracht. Halt, Een paar weken later moest ik op het gemeentehuis met een meneer van de stichting “HALT” spreken. Hij vroeg mij waarom ik het gedaan had en of ik wist wat de gevolgen hadden kunnen zijn. Ik maakte een afspraak om mijn alternatieve straf bij het Brandwondenziekenhuis in Beverwijk af te lossen en ik moest de prullenbak betalen.
Project van HALT, HALT wil kinderen duidelijk maken dat stunten met vuurwerk heel dom is. Dit doen ze door kinderen te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn. Ze doen dat via de politie die dan langs scholen gaat om informatie te geven over allerlei onderwerpen zoals drugs, vandalisme en vuurwerk. Zo proberen ze de jeugd er van bewust te maken dat ze dat niet moeten doen. En je kunt twee keer bij HALT terecht komen en daarna moet je naar de rechter en dan krijg je een “echte” straf,je kunt ook meteen bij de eerste keer kiezen voor de rechter maar dat word afgeraden door HALT en er zal dan een extra gesprek volgen met jou en je ouders/verzorgers. Het Brandwondenziekenhuis, Ik moest een dagje meehelpen op de kinderafdeling in het brandwonden-ziekenhuis. Ze behandelde me heel vriendelijk en gaven me uitleg over hoe ik een verband moest aanleggen, later moest ik dat dus ook doen. En hoe ze dagelijks alle patiënten afgaan en ze verzorgen. In de kantine heb ik geluncht met het personeel dat dagelijks in het brandwondencentrum werkt en mij heel veel vertelden over brandwonden. Ik ben echt geschrokken hoe gewond ik had kunnen raken als het mis was gegaan. Ik moest een verband verversen bij een jongetje dat frituurvet over zich heen had gehad. Voor de rest moest ik schoonmaken. Ik heb ook foto’s gezien met mensen en kinderen die door stunten met vuurwerk hun ledenmaten hadden verloren. Wat leer je van zo’n dag? Ik weet nu hoe mis het kan gaan, en hoeveel last hebt van die wonden. En je kan voor je hele leven gehandicapt zijn. Ik zal nooit meer stunten met vuurwerk omdat het echt levensgevaarlijk is. En andere jongeren vertellen hoe gevaarlijk het kan zijn. Werken alternatieve straffen? Ik denk dat ze wel werken want van een echte straf krijg niet echt de mogelijke gevolgen te zien van jou daad. Bij een alternatieve straf probeert HALT je te laten zien wat de gevolgen hadden kunnen zijn en hoeveel werk het kost om het weer goed te maken. Ik ben blij dat ik deze alternatieve straf heb gekregen want nu ben ik me bewust van de gevolgen die het had kunnen hebben.
Waarom experimenteren met vuurwerk? Veel jongens experimenteren met vuurwerk omdat het spannend en leuk is. Of ze doen het om erbij te horen omdat dat stoer is. En veel jongens zeggen dat ze veilig experimenteren maar volgens mij kan dat niet in de schuur van je vader. Ik zou willen dat ze ook een dagje bij het brandwondencentrum zouden rondlopen, dan zouden ze de mogelijke gevolgen zien van wat zij kunnen veroorzaken. Experimenteer niet met vuurwerk want het is zo vaak fout afgelopen en het is zo onhandig om je vingers kwijt te zijn. Conclusie, De conclusie is dat je niet moet stunten met vuurwerk want het kan levensgevaarlijk zijn en het kan je aardig verminken of zelfs doden als je het echt bont maakt. Je bent een rund als je met vuurwerk stunt, je brengt jezelf en andere ermee in gevaar.

REACTIES

R.

R.

Heey sjokkie
Ik ben roy en ik ben helemaal gek van vuurwerk.Als de vuurwerk blaadjes binnen komen ben ik helemaal blij.
Maar zeker nu ik jouw verhaal heb gelezen zal ik echt niets gevaarlijks met vuurwerk doen want ik heb nu gelezen hoeveel je van jezelf en anderen kapot maakt!


Groetjes Roy

20 jaar geleden

L.

L.

hoi,

Handig werkstuk! Ik heb er gelijk een stukje uit gekopieerd (ik doe een werkstuk over HALT)!

LUUK

20 jaar geleden

L.

L.

Hi Sjokkie, ik schrijf een artikel over jongeren die na het stunten met vuurwerk bij Halt terecht zijn gekomen. Ik vind dat jij dit verhaal heel goed hebt geschreven en ik zou je wel graag kort willen interviewen hierover, zodat ik het kan verwerken in mijn artikel. Het is voor een blad voor inwoners van de regio Rotterdam Rijnmond

Hoor ik van je?

Groet,
Lilian Kluivers

16 jaar geleden

C.

C.

ik vind het heel erg goed wat je hebt geschreven ik heb ook groote spijt dat ik nu vuurwerk voor 31dec gooi

de roette van cihat kaan almere

16 jaar geleden

I.

I.

Ik vind dit een belangrijke tekst!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.