Een Parabel

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 284 woorden
  • 1 oktober 2003
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
38 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Maanoog en Zwartoog Ergens tussen de bomen in een druk bos, woonden een oude Indiaanse stam. De hoofd van de stam was Zon. Als hij iets niet wist, vroeg hij het aan Bumar, de oudste boom van het bos. Die stond bekend om zijn takken die net glanzende grijze haren waren, maar vooral omdat hij heel erg wijs was. Maanoog en Zwartoog, de twee oudste jongens van het volk, kwamen vaak bij Bumar. Bumar wist dat hij vroeg of laat een keuze moest maken over wie het volgende hoofd van de stam werd. Zon bleef ook niet altijd leven en iemand moest hem opvolgen.

Zodra de dag aanbrak dat de dood Zon kwam halen, vroeg Zon Bumar om de keuze te maken. Bumar zette alles even op een rijtje en hij wist dat alle jongens op Maanoog opkeken en alle meisjes later de vrouw van heb wilde worden. Hij kon goed jagen en liet dat ook aan iedereen zien. Zwartoog had al die kwaliteiten niet. Hij blok uit in wijsheid, maar was lelijk.

Bumar liet de jongens bij hem komen en vertelde dat hij het een té moeilijke keuze vond. Maanoog dacht dat hij zeker wel leider zou worden, en vertelde dat aan Bumar. Zwartoog zei dat hij het leuk zou vinden, maar hij wist dat hij eigenlijk geen kans maaktte tegenover Maanoog. Hij zei dat hij het Maanoog erg gunde en liep verdrietig terug. Bumar riep hem terug en zei dat Zwartoog hoofd werd. Maanoog schrok en vroeg waarom. De reden van Bumar was dat niet alleen leiderschap en goed kunnen jagen een eigenschap is, die je moet bezitten als hoofd, maar vooral bescheidenheid en wijsheid. En die eigenschappen bezat Zwartoog het best.

REACTIES

A.

A.

hallo,

ik vind het wel goed, maar ik emot eigenlijk weten of t van internet komt of dat ej t zelf hebt verzonnen?

groetjes

18 jaar geleden

Mira

Mira

hij is wel goed,
er stonden wel een paar grammaticale fouten in maar dit is niet heel erg

10 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.