Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Column - De oplaaiende strijd tegen het roken

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 319 woorden
  • 25 februari 2004
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
48 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
3 redenen waarom je echt never nooit niet in het buitenland moet studeren

Studeren in het buitenland, de ultieme droom van veel mensen, toch? Nou,
vergeet het maar! Waarom zou je jezelf onderdompelen in nieuwe culturen,
talen en ervaringen als je ook gewoon thuis in je onesie op de bank kunt
blijven zitten?

Check het hier
De oplaaiende strijd tegen het roken

Geen sigaretten onder de zestien, grotere rookvrije zones in cafés, prijsstijgingen van 10% en shockerende kleurenfoto’s op de pakjes.
Met dit ambitieuze anti-tabaksplan wil de minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte, het aantal rokers en tabaksdoden laten dalen.

Ik vind het heel goed dat ze met deze campagne beginnen.Het is erg vervelend als je bijvoorbeeld uitgaat en heel de tijd in de rook zit.
Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie, rekening houdend met lokale factoren en naar ons land vertaald, mag je er van uitgaan dat in België jaarlijks 2200 personen overlijden aan passief roken, vooral mensen die in de horeca werken.


Grotere rookvrije zones kunnen een oplossing zijn. Roken wordt gezien als “sociaal” zijn.
Uitgaan met vrienden wordt geassocieerd met een pintje drinken en een sigaretje roken. Indien men de cafés rookvrij maakt, zouden de rokers iedere keer ze een sigaret willen roken, naar buiten moeten gaan, terwijl hun vrienden gezellig zitten te praten.
Zo wordt de roker gezien als “asociaal” en zal hij het roken zolang mogelijk uitstellen.

Vorig jaar zat er een foto van een rokersvoet in ons handboek van biologie. Vele vriendinnen stopten toen een tijdje met roken. Als ze bij het opsteken van een sigaret geconfronteerd worden met gruwelijke foto’s, denk ik dat ze sneller hun sigaret links zullen laten liggen.

Ik denk dat de prijsstijgingen vooral een invloed zullen spelen bij de jongeren. Als jongere heb je niet veel geld, voor de meesten bedraagt het zakgeld tussen de 5 à 10 euro per week. Jongeren die 5 euro krijgen zullen niet veel meer over hebben als ze al 3 euro betalen voor één sigaretten. Als ze de keuze hebben tussen uitgaan en een pak sigaretten, zullen ze voor dit 1ste kiezen.

Zoals je ziet ben ik tegen roken en vind ik het goed dat er opnieuw tegen gestreden wordt. Sigaretten beschadigen de gezondheid van de roker en ook die van een ander!!

REACTIES

K.

K.

hallo

ik heb je text gelezen over roken en ik zou graag voor mijn studies reclame hierover iets meer willen schrijven en ik kan alle hulp gebruiken
dus als je wil "via e-mail"......?
laat iets weten ok

meets & greets

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.