Een bijbaantje naast je studie.
Veel scholieren hebben een bijbaantje naast hun studie. Ze hebben een krantenwijk, werken in de supermarkt als vakkenvuller of caissière of wassen af in een restaurant of café. Scholen zijn niet echt blij met het toenemende aantal scholieren dat aan het werk gaat. Ouders vinden het goed en pushen hun kind ook om een baantje te nemen, als het schoolwerk er maar niet onder leidt.
Als scholieren een bijbaantje naast hun studie hebben, dan verdienen ze niet alleen hun eigen geld, maar ze leren ook met mensen omgaan. Meestal werken ze in teamverband, waardoor ze rekening met elkaar moeten houden en met elkaar moeten samenwerken. Als je een bijbaantje hebt, sta je met klanten in contact. Dan leer je ook nog met mensen omgaan, omdat je dan altijd vriendelijk en behulpzaam moet blijven. Ongeacht hoe een klant zich gedraagt. Scholieren die werken leren al dingen die ze kunnen gebruiken in hun toekomst. Ze doen al ervaring op voor later. Ze leren een baan zoeken, solliciteren, met klanten omgaan, met mensen rekening houden, met mensen samenwerken en hoe ze zich in bepaalde situaties moeten redden.
De scholieren kunnen door het werken aan veel meer geld komen en dit uitgeven aan dingen die ze zonder dit geld niet kunnen kopen. Ze geven het uit aan een scooter, brommer, kleding of uitgaan. Ze hoeven niet meer bij hun ouders te gaan zeuren om geld en ze leren ook met geld om gaan. Sommige weten nog niet wat ze met het geld willen doen of sparen al vast voor een auto en zetten het geld op hun spaarrekening. Zo hebben ze er later ook nog wat aan.
Scholieren die aan het werk zijn, kunnen op die momenten niet een beetje rondhangen. Dus hoe meer scholieren aan het werk zijn, des te minder rondhangende jongeren. Rondhangende jongeren vervelen zich meestal, en dan is er een kans dat ze dingen gaan vernielen of mensen lastig vallen. Maar als ze veel aan het werk zijn, kan dit niet en zullen ze ook geen dingen vernielen. Dat zorgt voor minder criminaliteit. Dus besteden ze hun tijd goed als ze aan het werk zijn.
Het nadeel is natuurlijk wel dat bij sommige scholieren hun schoolwerk er onder leidt. Je moet natuurlijk wel goed kunnen plannen maar soms word je gebeld door je werk of je even kan helpen of er komt op school opeens iets waardoor het combineren moeilijker wordt. Hoe meer uren de scholieren werken hoe minder ze kunnen doen aan school vooral leerlingen die niet goed plannen en alles gewoon op hen af laten komen. Hun proefwerken leren ze dan de dag ervoor en als ze dan ook moeten werken dan kiezen ze voor een van de twee. En meestal is dit werk want dat kunnen ze niet zomaar afzeggen. Het is natuurlijk niet altijd zo, maar vaak wordt het schoolwerk in een kortere tijd gemaakt of geleerd dan wanneer ze niet hoefden te werken.
Als een leerling 40 uur naar school moet, ook nog moet werken, vroeg opstaan en laat naar bed gaat dan kan dat allemaal teveel worden. Daarom moeten de ouders wel alles in de hand houden. Als ze denken dat het teveel wordt, moeten ze ingrijpen. Scholieren kunnen dit ook zelf doen door middel van hun baantje op te zeggen. Of ze kunnen minder gaan werken. Ze kunnen bijvoorbeeld tijdens de examen periodes niet gaan werken of iemand anders hun werk laten overnemen. De scholieren kunnen dit zelf ook voorkomen door op tijd rust te nemen en niet te veel werken.
Jongeren gaan naar school, waar ze veel tijd in moeten steken. Maar als ze een goede planning maken, moet alles toch makkelijk willen. Dus als je slim bent neem je een bijbaantje naast je studie. Je verdient zo wat bij, leert mensen kennen en je werkt alvast aan je toekomst.
REACTIES
1 seconde geleden
T.
T.
Mooi stukje over bijbaantjes. Heb er veel aan gehad!
Met vriendelijke groet,
Tom Gootjes
19 jaar geleden
Antwoorden