Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Angels & Demons door Dan Brown

Beoordeling 3.5
Foto van een scholier
Boekcover Angels & Demons
Shadow
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1531 woorden
  • 28 oktober 2015
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 3.5
2 keer beoordeeld

Boekcover Angels & Demons
Shadow
Angels & Demons door Dan Brown
Shadow
ADVERTENTIE
Dit zijn de 5 irritantste type leraren

Die ene docent die altijd met een koffieadem over je heen hangt tijdens de uitleg van een lastige wiskundeformule of de veel te jolige gymnast: sommige leraren lijken meer op karakters uit een sitcom dan op echte docenten. En de irritantste? Dat zijn deze 5 types 👇

Bekijk ze hier

 

samenvating

Jesper zat op het Christoffel Lyceum en ging naar het Jan van Hesler Collega omdat hij een nieuwe start wou beginnen. Op zijn vorige school werd hij heel erg gepest. Door een optreden van Donny Demon. Werd hij er van geïnspireerd toen op zijn school besloot hij te veranderen door naar een andere school als een ander persoon. Doordat hij een ander persoon werd ont moeten hij Donna.  Hij leerde donna kennen doordat ze  bij in de zelfde klas zitten en Jesper staat bij een poster van de band te kijken als Donna aan komt lopen. Elkaar Donna heeft het zelfde uiterlijk als Jesper. Donna zit in een band die band heet the Sweet black  Doordat er drugs in zijn kluisje gevonden werd leerde hij de band The Sweet Black Angels kennen en hij werd in de groep opgenomen. Door Stef ging hij drugs gebruiken en deed hij mee met andere activiteiten in de groep. Door een ruzie tussen Stef en Frank moesten ze een groot optreden doen zonder Frank als oplossing mocht Jesper mee doen. Donna de scharrel van Stef ging door Jesper anders denken tussen haar en Stef en maakte het uit. Stef gaf Jesper de schuld en gaf hem drugs om vervolgens zelf moord te plegen met Jesper aan hem. vastgeketend reed hij het water in. Uiteindelijk kwam Jesper los en kwam net op tijd boven water Stef was wel verdronken. Jesper heeft daarna alles op een rijtje gezet en is door gegaan met ze leven                                                                                                                                                                            

 

Informatie over de schrijver

 Aan schrijven dacht hij nog lang niet. Hij won wel ooit een opstelwedstrijd, maar verder reikten zijn ambities niet. Hij was al lang leraar, toen hij met ‘echt’ schrijven begon, ‘gewoon om te kijken of ik de kunst van het verhalen vertellen (waarvan ik als leraar natuurlijk gebruik maakte!) ook op papier kon beoefenen.’ Hij bereidde zich voor op een teleurstelling, want schrijver worden is maar voor enkelen weggelegd. Tot zijn verrassing vonden zijn leerlingen zijn eerste verhaal de moeite waard. Dat was een stimulans om door te gaan.
Toen hij vier verhalen had geschreven, stuurde hij ze naar een uitgeverij (dat was in 1994). Men vroeg hem een langer verhaal te maken, een heel boek dus! Hij werkte er een jaar in de avonduren aan en toen was de eerste versie van Gevoelige snaren klaar. Hij stuurde het typoscript naar vijf uitgevers, maar een voor een kwamen ze terug met een afwijzingsbriefje erbij. Totdat hij gebeld werd door een uitgever die wel verder wilde: het verhaal moest veranderd en ingekort. Dat deed hij, en zo kwam uiteindelijk de nieuwe versie van Gevoelige snaren terecht bij Van Holkema & Warendorf. Bij zijn tweede boek, Groener gras, ging het gelukkig veel vlotter. Schrijven vindt hij fantastisch als het lekker gaat, maar het kan ook moeizaam zijn als de zinnen maar traag willen komen. ‘Soms kan ik er zelfs van wakker liggen, en dat zijn de momenten waarop ik me afvraag waarom ik het eigenlijk doe. Ik bedoel maar: lezen en gitaarspelen zijn óók leuke hobby’s, en je slaapt er in ieder geval beter van...’ Toch is verhalen vertellen iets wat bij hem hoort en hij blijft er dan ook mee doorgaan ‘ totdat ze ‘op’ zijn’. Hij is geboren op 14 januari 1959 in  Volendam. Hij studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de universiteit van Amsterdam. Werkt als docent Nederlands aan een middelbare school.

 

 

 

Opbouw boek

Is zijn veel dingen in het boek die ook in de werkelijkheid zouden kunnen gebreuren zoals dat er bij iemand drugs word gevonden. Of dat er een band is op school. De bedoeling van de schrijver met het schrijven van dit boek isDe schrijver heeft volgens mij wel een bedoeling met het verhaal. En de bedoeling is denk ik wees gewoon jezelf en wees blij met wat je hebt. Het thema van het boek is Er staat dat het een bloedstollende, eigentijdse thriller die zich afspeelt in de metalscène. Maar bloedstollend vind ik het zeker niet. En echt eng ook niet. Er gebeurt wel veel en op zich is het spannend, maar dit boek is sowieso niet echt mijn type boek om te lezen. Als je van dit houd zou het een heel leuk en spannend boek zijn om te lezen. Er zijn veel personages in het boek dit zijn ze alleemaal:

 Jesper: Jesper is de hoofdpersoon uit dit boek. Zijn bijnaam is Jesp. Hij is op zijn vorige school heel erg gepest en wel eens in elkaar geslagen. Jesper heeft acteer lessen gehad en met behulp van dat veranderde hij zich zelf in een metaljongen. Hij doet zich anders voor dan hij is. Hij doet alles wat Stef hem opdraagt omdat hij een hele grote invloed heeft op Jesper.
Jesper ziet eruit als een Metalhead. Hij heeft grote ogen, met diepblauwe irissen. Hij heeft ze omlijnd met zwarte potloodstreepjes. Jesper heeft springerig zwart haar dat glom van de gel. Hij draagt ook een omgekeerd kruisje in zijn oor. Donna Donna - Metal Meid. Ze is de scharrel van Stef. Hij heeft een foute invloed op haar en behandeld haar eigenlijk ook niet goed. Jesper moet van Stef vaak op Donna passen. Donna heeft zwart haar en draagt zwarte kleding en maakt zich ook zwaar op. Ze heeft ook een lui oog.
Stef Daglet:  De leider van de SBA (Sweet Black Angels). Hij kan het niet vinden met Frank. Stef betrekt Jesper bij de groep. Helpt de andere aan drugs. Het probleem alleen is dat Stef geen grenzen kent. Mark en Colin zijn Lid van de SBA. Frank Nog een lid van de SBA. Tussen Frank en Stef werkt het niet echt goed. Frank: is de enige die geen drugs gebruikt en drink bijna niet. Nancy is zijn vriendin. Door een vruzie met Stef sloeg Stef hem in elkaar. Na het optreden kwam Frank terug in de garage waar ze altijd zitten. En Stef doet GHB in zijn drinken en Frank raakt in een coma. Aan het einde van het boek komt hij der weer uit. Lambert: Een tijdelijke vriend van Donna haar moeder. Als Donna hem leert kennen was hij heel aardig. Later begonnen er rare dingen. Lambert werkte niet maar had wel geld en hij deed vroeger verkeerde dingen dat wist ze. Later betrok hij haar der bij om te gaan dealen voor hem. Donna wou het eerst doen maar ze kon het niet. Ze wou het haar moeder vertellen maar toen begon hij haar te bedreigen. Anouk: De zus van Jesper. Ze doet eerst heel vervelend tegen Jesper over zijn verandering. Later bedoeld ze het alleen maar goed. Freek Gelling: Een jongen die helemaal verkloot is door de drank en drugs. Maar hij is verbazingwekkend goed in Gitaar spelen. Tijdens de ruzie van Stef en Frank speelt hij verstopt voor Jesper. Jesper playbackt en Freek speelt. Ouders van Jesper: Zij spelen niet echt een grote rol in het boek. De moeder van Jesper koopt een armband voor Jesper. En zijn vader zit altijd achter de krant. Nancy Buffon: De vriendin van Frank. Ties & Joris: Dit waren de pestkoppen van Jesper op zijn vorige school. Ze hebben hem vreselijke dingen laten doen zoals een broodje poep eten. Na het grote optreden heeft Jesper hun flink terug gepakt toen hij hun in de kroeg tegen kwam. Terlouw: De nieuwe conrector van de school. En hij blijkt de vader van Donna te zijn. Hij helpt Donna als ze haar probleem over Lambert verteld. Het lukt hem om Lambert te verjagen en daarna komen ze der achter dat hij de vader is van Donna.

Het boek speelt zich af in een paar maanden tijd dat zie je aan dat hety niet een heel schooljaar heeft geduurd

Het boek loopt niet in chronologische volgorde want  het verhaal gaat ook terug in de tijd.

Het boek eindigt met de begrafenis van Stef.

 

eigen mening

toen ik het boek kreeg het ik er een goede verwachting van maar in het begin vond ik het lastig om het te begrijpen maar later ging ik er heel makkelijk door heen. Toen ik klaar was met het boek vond ik heel leuk boek omdat er spanning in zit. Maar ook interessante stukjes

Spanning door de zelfmoord van stef interessant door dat je andere dingen leert over school hoe mensen kunnen zijn.

Het boek heeft me wel wat nieuwe dingen geleerd zoals dat iemand zo kan veranderen doordat hij op een nieuwe school zit

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Angels & Demons door Dan Brown"