Tekst spreekbeurt adoptie :
Betekenis adoptie (inleiding):
Bij adoptie wordt een kind door mensen die niet zijn natuurlijke ouders zijn in het gezin opgenomen.
De biologische ouders en de adoptiekinderen :
Kinderen komen alleen voor adoptie in aanmerking als door één of beide ouders een afstandsverklaring is getekend, maar bij lang niet alle kinderen is dat het geval. Er zijn verschillende redenen waarom kinderen worden afgestaan.
De meest voorkomende redenen zijn:
- Economische omstandigheden: De meeste adoptiekinderen komen uit de Derde Wereld. Door de armoede, het grote kindertal en de hoge werkeloosheid zijn de ouders vaak niet in staat om hun kinderen de zorg te geven die ze nodig hebben.
- Ongehuwde moeders : In veel ontwikkelingslanden weet men nog weinig af van voorbehoedsmiddelen en is abortus verboden, waardoor veel vrouwen ongewenst zwanger raken. In sommige landen is een vrouw die voor het huwelijk een kind krijgt een schande voor de familie, waardoor ze verstoten wordt.
Kinderen met gemengd bloed :
In sommige culturen worden kinderen met gemengd bloed niet geaccepteerd, waardoor moeder en kind uit de familie verstoten worden. In de meeste gevallen zal de moeder haar kind noodgedwongen afstaan, zoals ongehuwde moeders.
Politieke motieven:
In China bijvoorbeeld hanteert de overheid de zogenaamde één kind politiek, wat inhoudt dat ieder echtpaar maar één kind mag hebben.
Financiële motieven:
Het komt voor dat vrouwen hun kind afstaan voor geld, zodat de verleiding groot is om regelmatig zwanger te raken.
Natuurrampen en oorlogen:
Door natuurrampen en oorlogen raken veel kinderen hun familie kwijt of blijven alleen achter als wees. Als ze geluk hebben worden ze van straat gehaald en in een tehuis geplaatst.
Redenen om een kind te adopteren :
Om verschillende redenen besluiten
mensen een kind te adopteren. Enkele daarvan zijn:
Primair ongewenst kinderloos:
Dit wil zeggen dat de adoptieouders zelf geen kinderen kunnen krijgen. Ongeveer
80% van de echtparen die voor adoptie kiezen doen dat om deze reden.
Secundair ongewenst kinderloos:
Dit betekent dat de adoptieouders al een kind hebben, maar dat de kans op een tweede kind door medische redenen zeer klein of helemaal niet aanwezig is.
Dit is in ongeveer 10% van de adoptiegevallen zo.
Al biologische eigen kinderen:
Ongeveer 9% van de adoptiefouders hebben zelf al kinderen. Ze adopteren een
kind, omdat ze toch al een eigen kind hebben.
Vrijwillig kinderloos:
Minder dan 1% van de echtparen is vrijwillig kinderloos. Zij kunnen hier een aantal redenen voor hebben, zoals het bestrijden van de overbevolking of het helpen van kansarme kinderen, wat soms gepaard gaat met schuldgevoelens voor de situatie zoals die in de Derde Wereld is.
5 adoptiebureaus in Vlaanderen
Het Vlaams decreet voor adoptie biedt ruimte aan vijf diensten die vanuit het buitenland adopteren. De kaart hiernaast toont hun 'werkterrein' wereldwijd. Behalve Horizon gaat het om deze vier.
De Vreugdezaaiers: de oudste in het rijtje, christelijk geïnspireerd. Doet eigenlijk alleen adopties uit India en was daar in de jaren zeventig en tachtig erg succesvol mee.
Ray of Hope: is op dit moment erg succesvol in Ethiopië. De organisatie probeert ook om adoptie vanuit Vietnam op te starten en ook opnieuw vanuit Haïti, zoals ze vroeger al deed.
Het Kleine Mirakel: adopties uit Kazachstan zitten in stijgende lijn. Erg actieve dienst, die nog maar twee jaar bestaat. Heeft ook een proef lopen in Polen en is bezig met voorbereidend onderzoek in Oekraïne, Venezuela, Kameroen en Madagaskar.
Fiac: dienst die actief is in de Filipijnen, Colombia, Zuid-Afrika, Thailand en Ethiopië.Met uitzondering van dat laatste land gaat het telkens om kleine aantallen.
De procedure:
ls je een kindje wilt adopteren kost
dat veel tijd en energie, omdat een aantal dingen vooraf geregeld moet worden:
Aanmelden:
Je moet je aanmelden bij het ministerie van justitie met een aanmeldingsformulier. Er zijn bepaalde eisen waaraan jij en je partner moeten voldoen om een kind te adopteren, zodat er geen twijfel bestaat dat het kind
straks niet goed verzorgd wordt.
Gezinsonderzoek:
Na ongeveer 3 maanden komt er een gezinsonderzoek door de Raad voor de
Kinderbescherming, wat nodig is om een goed beeld van het gezin te krijgen.
Beginseltoestemming:
Als je geschikt bent krijg je na ongeveer een maand verlening van beginseltoestemming door het ministerie van Justitie, wat inhoudt dat de
justitie op het eerste gezicht geen bezwaar heeft tegen adoptie.
Voorlichting van Bureau VIA:
Na ongeveer een jaar krijg je algemene voorlichting van het Bureau Voor Interlandelijke Adoptie, omdat er vaak weinig bekend is over het vroegere leven van het adoptiekind.
Aanmelden bij een organisatie:
Vervolgens kun je je inschrijven op een wachtlijst bij de door jou uitgekozen adoptieorganisatie en kun je je voorkeur geven aan een kind uit een bepaald land.
Plaatsing:
Tenslotte wordt het kind geplaatst. Meestal halen de ouders het kind zelf op van het vliegveld of in het land waar het kindje geboren is. De kinderbescherming zal nog ongeveer een jaar na de aankomst van het kind af en toe een verslag maken van zijn ontwikkeling.
Rootsreizen
Eenmaal dit allemaal achter de rug is zal het kind op een bepaalde leeftijd zijn of haar biologische ouders willen zien of ontmoeten dit kan dankzij de rootsreizen.
Een rootsreis: een reis naar hun ouders. Zo'n reis stelt hen dan in staat meer te weten te komen over het land van herkomst en over hun familie, en leidt soms tot een ontmoeting met één of meer familieleden.
Wij hebben een e-mail ontvangen van iemand die een kindje heeft geadopteerd en nu in de procedure zit voor een tweede kindje wij lezen zijn antwoorden even voor :
Als we om Owen gingen afhalen was dat met een gewoon vliegtuig. KLM. We waren in een groep met nog 2
koppels. 6 personen in het totaal. De hele reis zijn zijn we samen gebleven.
We werken samen met het adoptiebureau FIAC dat staat voor Flanders Intercountry
Adoption Care (Interlandelijk Adoptiecentrum Vlaanderen ),
Bij de toewijzing krijgt men een foto in handen (van ons was dit deze op het adoptiekaartje). Het gebeurt soms dat ze ons nog eens een foto toesturen, tot aan de periode van afreis. 4 maanden later zijn we dan afgereisd en wij kregen
nog 1 foto. Samen hadden we 2 foto's ontvangen.
Het land mag je inderdaad kiezen. Afhankelijk van het land je kiest wordt je doorverwezen naar het adoptiebureau dat eraan gekoppeld is. Zo werkt FIAC met het land Ethiopië. De leeftijd kan je kiezen bvb van 0-2j of van 2-4j. Wij kozen het eerste en melden erbij dat we het kindje zo jong mogelijk wilden. Dat we nog het pampergevoel zouden hebben. Het geslacht kan men niet kiezen. Vroeger wel, maar daar er teveel meisjes gekozen werden, bleven de jongens over. En men moet weten als een kindje in een weeshuis daar de leeftijd van 12j bereikt en het is niet geadopteerd het terug op straat komt te staan. We zijn van het principe: "als je zwanger bent kun je ook niet kiezen of je een jongen of meisje wilt. Als het maar gezond is.
REACTIES
1 seconde geleden