Stemwijzer

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 465 woorden
  • 24 mei 2001
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Combineer alle b├Ętavakken met techniek

In de universitaire opleiding Science, Technology & Innovation vertaal je theorie uit alle bètavakken naar innovatieve oplossingen voor uitdagingen van deze tijd. En met je handen bouw je een prototype van je ideeën. Benieuwd geworden? Meld je aan voor de Bachelorweek en kom naar de Open Campus Dag! 

Ontdek meer!
Opdracht 8. Computerprogramma “De stemwijzer” (20 punten) A. Op welke partij verwacht je dat je gaat stemmen? Ik zou het zo niet weten maar ik verwacht wel dat het een linkse partij zal zijn. B. Welke partijen sluiten het beste aan bij jou mening over de standpunten? Zet erachter met hoeveel stellingen jou mening met hen verschilde. - SP 5 - GL 7 - D66 7 - PVDA 8 - RPF 9 - VVD 10 - GPV 11 - CDA 13 - SGP 16 C. Geef aan welke meningen van jou en de SP verschilden en geef hiervoor een verklaring. - “Door belastingverhogingen moet bereikt worden dat de hoogste inkomens in Nederland nooit hoger zijn dan 3x het minimum inkomen”. Verklaring: Ik ben het niet met deze stelling eens, want ik vind wel dat mensen die echt hard geknokt hebben om een mooi inkomen te krijgen dat die ook hiervan mogen genieten, want doordat zij zoveel gewerkt hebben, hebben ze ook meegewerkt aan een “betere” maatschappij. - “Het financieringstekort moet terug gebracht worden naar o%”. Verklaring: ik ben het er wel mee eens, want wat heb je er nou aan om steeds in het tekort te staan, anders kun je wel blijven uitgeven. Zo krijg je een schone lei en heb je een veel beter overzicht van de uitgaven etc. - “De winkelsluiting op zondag dient in ere hersteld te worden”. Verklaring: Ik ben het hier helemaal niet mee eens, want wat hebben de Christenen er nou aan dat de winkels dicht blijven. Oke het is voor hun een rustdag, maar voor de Joden is de zaterdag weer een rustdag. Als we aan ieders wil willen voldoen dan gaat er geen enkele dag een winkel los. Het is wel goed dat NL dit geloof wil respecteren maar voor mij hoeft het niet. - “Het ziekenfonds moet een (verplicht) eigen risico invoeren”. Verklaring: Ik ben het mee deze stelling eens, want ik vind dat de mensen meer het verantwoordelijkheidsgevoel moeten krijgen en niet alles op de verzekering laten af komen. - “Het bordeelverbod moet verdwijnen, prostitutie moet gelegaliseerd en gereguleerd worden. Verklaring: Ik vind niet dat die zaakjes daar allemaal zo lekker lopen en vaak hoor je dat jonge meisjes onder dwang de prostitutie in gaan. En de omstandigheden voor de prostituees zijn ook vaak slecht. Ik vind het ook een soort van mensenhandel, dus ik ben het absoluut niet met deze stelling eens.
D. Weegden de afwijkende punten zo zwaar dat je hierdoor op een andere partij zou stemmen? Ik vind dat ze met sommige regels iets te soepel omgaan, ze hebben echt een bepaald doel en wijken daar dan ook niet vanaf. Ik zou denk eerst verder kijken bij andere partijen zoals D66 & PVDA en dan pas gaan stemmen, maar ik zou niet nu al kunnen zeggen dat ik op de Socialistische Partij ga stemmen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.