De verschillende kranten en hun politieke achtergrond
De Volkskrant noemt zich progressief. Deze krant komt op voor de onderdrukten in de samenleving. Deze krant werd in de jaren zestig van een katholieke tot een linkse krant. Maakt vaak in positieve zin melding van de opvattingen van linkse partijen.
De Telegraaf noemt zich neutraal, toch wordt De Telegraaf gezien als een rechtse krant
(tussen de D66 en de VVD). Maakt minder vaak in positieve zin melding van de opvattingen van linkse partijen.
Trouw is een protestants-christelijke krant. Politiek staat ze enigszins links van het midden. Deze krant werd in de jaren zestig van een rechtse protestantse krant tot een protestantse krant van het midden. Trouw laat de christelijke identiteit blijken door iedere dag een hele pagina te besteden aan kerknieuws.
NRC Handelsblad kan een liberale krant genoemd worden. Het wapentje op de voorpagina (lux et libertas) geeft aan dat de krant door een open, niet-vooringenomen houding de waarheid aan het licht wil brengen.
Het AD noemt zich neutraal, terwijl het meestal enigszins rechts van het midden wordt geplaatst.
Het Parool is socialistisch. De partij die de ideeën van Het Parool het meeste steunt is de PvdA.
Antwoorden op de gestelde vragen
1. Leg uit hoe je kan zien dat de verzuiling in Nederland ook in de media aanwezig is.
Tussen 1900 en 1960 was Nederland een verzuilde samenleving. Nederland was . . . . . verdeelt in streng gescheiden groepen. Zo’n groep noemden we een zuil. Er was een katholieke zuil, een protestante zuil, een socialistische zuil en een algemene zuil.
De zuilen zagen de media als een middel om de eigen identiteit te versterken. Zo . . . hoorden De Volkskrant en de KRO bijvoorbeeld bij de katholieke zuil, de Trouw en de NCRV hoorden bij en protestante zuil, bij de socialistische zuil hoorden Het Parool de VARA en bij de algemene zuil hoorden De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en de AVRO.
Ook nu neigen de kranten en de omroepen nog steeds een beetje naar de zuilen, . . . . . alhoewel het voor het grootste deel is verdwenen.
2. Leg uit of je kan zien dat de verzuiling in Nederland verdwenen is.
Het is voor het grootste deel verdwenen. Het is niet meer zo dat een katholiek niets bij een protestant (mag) kopen, maar bij de kranten en de omroepen, kan je wel afleiden van welke zuil ze afkomen.
3. Kijk naar de huidige tv-zenders en geef aan voor welke doelgroep elke zender of . . . . omroep is. Wie willen ze graag aantrekken en waarom denk jij dit?
NCRV => CDA - christen-democratisch
AVRO => VVD - liberaal
TROS => VVD - liberaal
KRO => CDA - christen-democratisch
VARA => PvdA - sociaal-democratisch
4. Probeer uit te leggen wat commercialisering te maken heeft met ontzuiling.
Ontzuiling houdt in dat de katholieken, protestanten en socialisten niet meer als vanzelfsprekend voor hun ‘eigen’ organisaties kozen. Voor de massamedia had de ontzuiling tot gevolg dat ze niet meer op hun vaste aanhang konden rekenen. Dat betekende dat ze meer dan voorheen rekening moesten gaan houden met de wensen van het grote publiek. De politieke partijen en de andere organisaties moesten zich meer op de massa richten. Hierdoor moesten ze nieuwe stemmen winnen. Dit kunnen ze bereiken door zich als het ware te “verkopen”. Ze krijgen te maken met commercie (=handel). Er treedt commercialisering (=het karakter van handel geven/krijgen) op.
5. Probeer aan te geven wat deconfessionalisering te maken heeft met ontzuiling.
Deconfessionalisering houdt in dat de mensen minder een bepaalde geloofsbelijdenis gingen aanhangen. Hierbij dus ook minder de politieke partijen (en andere organisaties) die bij hun geloof hoorden.
Bij ontzuiling was het ook niet vanzelfsprekend dat de mensen kozen voor de organisaties die bij hun geloof hoorden.
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
Dit is echt van slechte kwaliteit. Zwaar teleurgesteld in het doen en laten van de mensheid.
8 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Ahh ja helemaal mee eens
8 jaar geleden