Kinderarbeid

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 564 woorden
  • 11 september 2003
  • 132 keer beoordeeld
Cijfer 6
132 keer beoordeeld

Inleiding Kinderarbeid betekent letterlijk: kinderen die werken. Wij werken allemaal wel eens door bijvoorbeeld de afwas te doen, het huis te vegen en dergelijke. Toch is dat geen kinderarbeid. We spreken pas van kinderarbeid als kinderen gedwongen worden om vele uren per dag zwaar werk te verrichten voor weinig geld en op gevaarlijke en smerige plaatsen. In de hele wereld zijn er ongeveer 250 miljoen kinderarbeiders. In deze spreekbeurt zal ik het hebben over de soorten, oorzaken en gevolgen van kinderarbeid. Soorten kinderarbeid. De kinderen worden ingezet in allerlei soorten werk. Miljoenen kinderen over de hele wereld werken bijvoorbeeld in de tapijt industrie. Kinderen worden daar gebruikt, omdat ze kleine en soepele vingers hebben. Ze moeten verven, spinnen, weven en draden knopen. Kinderen worden ook ingezet in de luciferfabriek en vuurwerkfabriek. Dit gebeurt o.a. in India. Ze worden dan met bussen opgehaald en naar de werkplek gebracht tussen 3 en 5 uur s’morgens. Tussen 6 en 9 uur s’avonds worden ze teruggebracht naar hun dorp. Ook werken ze in de schoenen-, sport- en speelgoed- en mijnindustrie. Verder worden kinderen ook gebruikt als soldaten, huishoudelijk hulp, helper in de landbouw. Door armoede gaan vele kinderen ook de straat op om schoenen te poetsen, auto’s te wassen, op auto’s te passen, enz.
Oorzaken van kinderarbeid Je kan je afvragen hoe het mogelijk is dat kinderen gedwongen worden om te werken. Op de eerste plaats komt dit door armoede. De ouders willen het liefst dat hun kinderen naar school gaan, maar omdat ze geen geld hebben om hun kinderen te voeden, moeten deze kinderen gaan werken om eten te kunnen kopen. Op de tweede plaats komt kinderarbeid voor in landen waar de kinderen geen onderwijs kunnen volgen. Er bestaat geen wet die kinderen dwingen om naar school te gaan. De overheid heeft ook geen geld om scholen te bouwen en onderwijzers te betalen. In plaats van de hele dag niets te doen gaan de kinderen dan werken. Ook de rijke landen hebben kinderarbeid gestimuleerd. Zij willen goedkope producten en door kinderen deze producten tegen weinig geld te laten maken kunnen ze veel meer winst maken. Gevolgen van kinderarbeid Kinderarbeid heeft grote gevolgen voor de kinderen. De kinderen worden ziek door het werk, omdat hun lichaam nog niet genoeg ontwikkeld is om zwaar werk te doen. Soms werken ze ook in fabrieken met gevaarlijke stoffen die ze inademen en die hun ook ziek maken. Door kinderarbeid kunnen deze kinderen ook niet naar school gaan. Zij zullen later dus geen goed werk kunnen vinden. Het gevolg is dan ook dat ook zij hun kinderen niet kunnen voeden. Ze zullen op deze manier altijd in deze nare situatie blijven. Door kinderarbeid hebben kinderen geen leven. Ze kunnen niet spelen als normale kinderen. Slot Er zijn een heleboel instanties, zoals bijvoorbeeld het UNICEF die iets aan dit probleem proberen te doen. Ze proberen dit probleem op te lossen door bijvoorbeeld kinderen een onderwijs te laten volgen, zodat ze later beter werk kunnen krijgen. Maar ook wij kunnen een bijdrage leveren aan het minder worden van kinderarbeid door geen producten te kopen, waarvan wij zeker weten dat het door kinderen gemaakt zijn. Ook kunnen we arme kinderen over de hele wereld helpen door hun geld en kleding te sturen. Ik hoop dat kinderarbeid stap voor stap verdwijnt, zodat alle kinderen van de wereld – net zoals wij - van hun jeugd kunnen genieten.

REACTIES

E.

E.

men spreekt hier over kinderarbeid dat het altijd zwaar werk is en dat er weinig voor betaald word. Maar kinderen die op televisie komen verrichten ook kinderarbeid... en zij verdienen wel veel geld.

14 jaar geleden

L.

L.

Hoi angele,
Ik vind het heel goed wat jij allemaal hebt geschreven over kinderarbeid.Ik had zelf ook een opdracht en jou werkstuk/verslag heeft me daar heel goed bij geholpen.
Daar wil ik je bij deze voor bedanken.

Groetjes lizzy

19 jaar geleden

J.

J.

helllow,

ik vond jou werkstuk zo mooi dat ik hem heb uitgeprint echt gewoon geweldig.

I love you

goetjes joost

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.