Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Caffeïne

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 554 woorden
  • 17 oktober 2005
  • 46 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.1
  • 46 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Inhoud
Wat is cafeïne?
Hoe werkt cafeïne?
Wat zijn de symptonen?
conclusie(tje)

Wat is cafeïne?
Cafeïne heeft de medische naam 'trimethylxanthine', de chemische formule is C8H10N4O2. Het ziet er uit als een witte, poederige stof die erg bitter smaakt. Het wordt gebruikt om je hartslag te verhogen, een energiestoot te geven of om lang wakker te blijven. Het is een verslavend middel dat op dezelfde manier werkt als cocaïne, heroïne en amphetaminen maar milder. Het stimuleert je hersenen op dezelfde manier als cocaïne, heroïne en amphetaminen dat doen. Als je denkt dat je niet zonder cafeïne kunt en je consumeert het elke dag ben je verslaafd.

Hoe werkt cafeïne?
normaal ga je slapen doordat adenosine zich hecht aan hersencellen, die daardoor in slaap vallen. Cafeïne neemt de plaats in van adenosine en de cellen gaan dus niet langzamer werken, maar sneller, omdat de cellen minder adenosine opnemen. Bovendien merken je hersenen deze activiteit op en geven adrenaline af. Cafeïne zorgt ook voor meer dopamine. Dit is hetzelfde als wat er gebeurt als je cocaïne, heroïne of amphetamines inneemt, alleen veel minder. Dopamine zorgt ervoor dat je je goed voelt. Dit is waarschijnlijk waarom je eraan verslaafd wordt. Het duurt 6 uur voordat het cafeïneniveau gehalveerd is.


Wat zijn de symptomen?
-korte termijn
je voelt je actief, alert. de adrenaline geeft je een energie stoot, adrenaline zorgt voor enkele dingen, namelijk:
-je pupillen worden groter
-je ademhalingskanaal verbreedt
-je lever geeft suiker af
-je hartslag verhoogt
-er gaat minder bloed naar de maag
-minder bloed naar oppervlakte bloedkanalen
-meer bloed naar spieren
-spieren worden gespannen hierdoor ga je je ook opgewonden voelen.
-lange termijn
het probleem zit bij cafeïne vooral in het lange termijn. Als het cafeïne peil weer afzakt voel je je moe en depressief. veel mensen nemen dan nog maar een kop cafeïne om weer meer adrenaline te krijgen. dit is niet gezond. Omdat je niet kunt slapen wil je 's ochtends ook een kop koffie, en zo gaat het door.
-overdosis, in een kop koffie zit ongeveer 70mg, een glas cola 35mg, en een kop thee 30mg.

bij 250mg kunnen er problemen ontstaan, het is een overdosis als je tenminste vijf van de volgende dingen hebt:
1. rusteloosheid
2.nerveusheid
3.opgewondenheid
4.blozen
5.geheugenverlies
6.overtollig afstoot van urine
7.verstoring van de spijsvertering
8.onvrijwillige spierbewegingen.
9.slechte gedachtegang en/of spraak
10.snelle en/of onrithmische hartkloppingen
11.onvermoeibaar.
12.geïrriteerdheid
De effecten zijn dus erg vervelend, maar niet dodelijk. de dodelijke dosis (50% kans op leven of sterven) is ongeveer 150mg per kilo dat je weegt. dat is tussen de 50 en 200 koppen koffie op een dag.
-afkicken, als je lang, redelijk veel cafeïne hebt gedronken wordt je er minder gevoelig voor. als je dan stopt met het drinken van cafeïne wordt je extra gevoelig voor adenosine (dat slaap veroorzaakt en bloedvaten in de hersenen verbreedt). hierdoor krijg je een heel erge hoofdpijn die 1 tot 5 dagen kan duren. andere verschijnselen zijn dat je nerveus bent, rustloos, geïrriteerd, slaperig, en soms zelfs ziek voelt en/of moet overgeven.

Conclusietje:
Cafeïne is wel verslavend en het kan vervelende effecten geven, maar omdat het eigenlijk alleen erg lastig is voor jezelf is het niet zo'n groot maatschappelijk probleem.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.