Studiefestival Leide: een verslag
Studiefestival op Universiteit Leiden was op zaterdag 27 oktober van 9.30-tot 15.30 uur in de Pieterskerk in Leiden.
Ik had daar een studiekeuzetest gedaan en daarmee kreeg ik advies over een studie die ik zou kunnen doen. Ik weet allang dat ik geneeskunde wil studeren, maar ik had even niets te doen, dus deed ik maar zo’n studiekeuzetest.
Ik was ook naar een examencursus gegaan van wiskunde en natuurkunde.
Bij wiskunde leerde ik in een half uur kansrekenen. Dat was met behulp van een stappenplan.
Bij een andere wiskunde cursus leerde ik over exponentiële en logaritmische functies. Het bleek dat het allemaal niet zo lastig bleek te zijn als je ik dacht.
Bij natuurkunde leerde ik over mechanica. Daar leerde ik dat mechanica veel formules omvat, maar dat de (school)examenvragen vaak hetzelfde zijn. Ik had geleerd hoe je ze herkent en vooral hoe je ze op moet lossen.
Later was ik nog naar Geneeskunde gegaan. Daar werd verteld over de toelating tot de studie geneeskunde. Dr. Martin Traudes, studieadviseur, gaf informatie over de selectieprocedure voor de studie Geneeskunde.
Voor de studie geneeskunde geldt een numerus fixus: slechts een beperkt aantal studenten kan aan de studie beginnen. Het precieze aantal plaatsen wordt jaarlijks vastgesteld; voor het huidige studiejaar kon Leiden 315 eerstejaarsstudenten geneeskunde toelaten.
Als je gemiddelde examencijfer een 8 is (en je hebt het VWO-profiel Natuur- en Gezondheid of natuur- en Techniek + biologie 1 en 2 gevolgd) wordt je rechtstreeks toegelaten bij de universiteit die jouw eerste voorkeur heeft. De overige plaatsen worden door middel van gewogen loting toegewezen. Voor deze gewogen loting geldt: hoe hoger het gemiddelde VWO-eindexamencijfer, hoe groter de kans om in te loten. Er mag maximaal drie keer meegedaan worden aan de lotingprocedure.
Ook werd verteld hoe de studie Geneeskunde in elkaar zit. Prof.dr. Jan Bolk (hoogleraar Inwendige Geneeskunde) gaf informatie over de inhoud en opzet van de studie Geneeskunde.
De studie Geneeskunde heeft tot doel de studenten op te leiden tot basisarts. Het artsexamen (na zes jaar) vormt het begin van de verdere beroepsopleiding waarin specialisatie tot bijvoorbeeld huisarts, sociaal geneeskundige of medisch specialist (zoals bijv. chirurg, kinderarts, internist, neuroloog, gynaecoloog, etc.) plaatsvindt. Na de propedeuse (het eerste studiejaar) wordt de Bachelor behaald (na 3 jaar) waarna de Master (ook 3 jaar) kan volgen. De Master Geneeskunde geeft de afgestudeerde de mogelijkheid zich te registreren als basisarts.
Grofweg bestaat de studie uit de volgende onderdelen:
• Blokonderwijs
• Lijnonderwijs
• Keuzeonderwijs
• Toetsen
• Wetenschappelijke stages
• Klinische stages
Tot slot vertelde een coassistent over de eerste ervaringen in het ziekenhuis.
Leiden heeft ook meer dan twintig studentenverenigingen. En elke opleiding heeft minimaal één eigen studievereniging.
Gezelligheidsverenigingen
Voor ontspanning na het studeren kun je ’s avonds terecht op een gezelligheidsvereniging. Binnen veel gezelligheidsverenigingen zijn jaarclubs en disputen actief waarbij je je kunt aansluiten. De activiteiten op een gezelligheidsvereniging lopen uiteen van een open podia tot gala’s. Vaak is er een vaste avond in de week waarop de leden samen borrelen op hun vereniging en zijn er regelmatig grote feesten.
Watersportverenigingen
Veel studenten houden zich in Leiden bezig met watersporten. Op verschillende verenigingen kun je watersporten uitoefenen. Dit kan zo fanatiek als je zelf wilt. Zo kun je roeien, zeilen, zwemmen, duiken, waterpoloën, kanoën of surfen. Op een watersportvereniging vind je serieuze sporters en mensen die het gezelligheidsaspect belangrijker vinden.
Muziekverenigingen
De twee muziekverenigingen in Leiden bestaan beiden uit een koor en een orkest. Er wordt op hoog niveau muziek gemaakt en meerdere malen per jaar worden er concerten uitgevoerd. Zelfs in het buitenland. Naast het maken van muziek wordt er geborreld en worden er bijvoorbeeld gala’s georganiseerd.
Internationale verenigingen
Bij een internationale vereniging draait het om contacten met studenten in andere landen. De verenigingen organiseren veel reizen en uitwisselingen naar het buitenland. Buiten de reizen vinden ook lokaal veel verschillende activiteiten plaats.
Religieuze verenigingen
Het delen van je geloofsovertuiging, discussies over de religie en veel gezelligheid. Dat alles vind je bij een religieuze vereniging. De religieuze verenigingen organiseren ook vaak buitenlandreizen en gala’s.
Culturele vereniging
Cultuur is een breed begrip. De leden van een culturele vereniging verdiepen zich aan de hand van wekelijkse activiteiten in de meest uiteenlopende zaken. Zo worden er lezingen georganiseerd, films gekeken en musea en theater bezocht.
REACTIES
1 seconde geleden