Jom Kippoer
1. Jom Kippoer is het hoogtepunt van de 10 bekeringsdagen. Dit wordt voor de Joden als een belangrijke dag aanschouwd omdat dan alle zonden worden vergeven. Ze gaan hierbij, net als met nieuwsjaar, op hun knieën voor God.
2. God staat centraler dan elk ander feest omdat dan alle zonden worden vergeven. Ze gaan hierbij, net als met nieuwsjaar, op hun knieën voor God.
3. De letterlijke vertaling voor Kol Nidrei is ’alle geloften’. Deze woorden zijn ook de openingswoorden van het aanvangsgebed dat plaatsvindt op de vooravond van Jom Kippoer en driemaal wordt gereciteerd.
4. Gebedskleed: Volgens de opdracht van Num. 37:41 moet een joodse man aan de hoeken van zijn kleding tsietsiet (schouwdraden) bevestigen, zodat hij bij het zien daarvan constant herinnerd wordt aan de grondslagen van het joodse leven. Deze draden en de erin aangebracht knopen vertegenwoordigen de getalswaarde 613, het aantal mitswot dat in de Tora vermeld staat. De tsietsiet kunnen bevestigd zijn aan een rechthoekig onderkleed, het talliet katan of klein gebedskleed, dat ook door jongetjes gedragen wordt. Aan de hoeken van mantel die tijdens het ochtendgebed vanaf de leeftijd dat men bar mitswa is gedragen wordt, de talliet, zijn eveneens schouwdraden bevestigd. Deze gebedsmantel is een rechthoekige geweven wollen of zijden omslagdoek, met langs de lange zijden zwarte of donkerblauwe strepen en vier verstevigde hoeken. Een fraai uitgevoerde talliet, eventueel met geborduurde hoeken, is een geliefd huwelijksgeschenk. Aan twee hoeken van de gebedsmantel kan een tallietklem bevestigd worden zodat deze niet van de schouders glijdt. Om de gebedsmantel in op te bergen wordt vaak een talliettas gebruikt. Het is een geliefd, persoonlijk geschenk. In het verleden werd de tas vaak met de hand gemaakt en geborduurd.
5. Het sjema of sjema jisrael is een afkorting van de Hebreeuwse woorden die in vertaling luiden: Hoor Israël, de Eeuwige is onze God, de Eeuwige is Eén. Deze uitspraak vormt de grondgedachte van het joodse geloof en maakt deel uit van het dagelijkse ochtend- en avondgebed. Ook aan het einde van de dienst op Jom Kippoer en bij het moment van overlijden wordt het sjema gezegd.
6. Het gaat voornamelijk om vergiffenis van zonden en gebeurtenissen die tussen de mens en God in staan.
7. Door het vasten op Jom Kippoer gevast kan men laten zien dat zij de heiligheid van de aarde respecteren.
8. De Jom Kipoeroorlog, ook bekend als de Oktoberoorlog of de Ramadanoorlog, begon op Jom Kipoer 6 oktober 1973 en duurde tot 22 of 24 oktober. De oorlog werd gevoerd door Egypte en Syrië die een aanval inzetten tegen Israël.
9. Ja het is nu eenmaal zo. Heb je net heel je agenda gepland moet je je oorlog gaan verzetten omdat er een feestdag is.
REACTIES
1 seconde geleden