Jodendom/christendom/islam/hindoeïsme/boeddhisme

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • mbo | 1187 woorden
  • 28 oktober 2004
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
70 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
JODENDOM

De stichter van het jodendom is Abraham. God vertelde tegen Abraham dat hij met zijn nakomelingen naar Kanaan moes gaan. Dat volk werd later op de berg Sinai, Israël genoemd door God en Abraham.
Belangrijke feesten in het Jodendom zijn de Pesach. Pesach word ook wel genoemd als paaslamoffer (het joodse paas feest).Dit feest begint in de maand Nisan bij vollemaansnacht. Dit feest duurt 7 dagen.
Jom Kippoer is ook een feest van de Joden. Jom Kippoer is de grote verzoendag die valt precies 10 dagen na Rosj Hasjana. Van alle Hoogheilig Dagen is dit de heiligste dag. Zoals de Joden geloven is dit de dag dat God beslist over het levenslot van de mensen.

CHRISTENDOM

Het kruis; geloof
Het visje; ichtus Jezus Christus zoon van god.
Hart; liefde
AnKer; hoop

De stichter van het Christendom is Jezus. Jezus is de zoon van God. God heeft de aarde geschapen en ook de mensen. Hij deed dit met het doel: een prachtige wereld waarin mensen in vrede en geluk zouden leven. Dit is misgegaan. Er zijn veel oorlogen en er is veel onrecht in de wereld. Het land van oorsprong is Jeruzalem, want daar is Jezus geboren en op geroeid.
Een aantal feesten:
Driekoningen: 6 januari; Driekoningen wordt vooral gevierd door Katholieken. Zij vieren dat de drie wijzen Jezus in Bethlehem kwamen begroeten na zijn geboorte. Zij gaven hem allerlei cadeautjes.
Witte donderdag: Word ook alleen gevierd door de Katholieke. Witte donderdag is de dag van het laatste avondmaal van Jezus Christus. Jezus werd daarna uitgeleverd voor dertig zilverlingen aan de joodse religieuze leiders in Jeruzalem. Zij zeiden dat Hij Godslasterend bezig geweest was en zich Gods zoon noemde. In veel kerken wordt avondmaal gevierd. Het brood verwijst naar het lichaam van Jezus en de wijn naar het bloed.
Goede vrijdag: Op deze dag wordt in kerken de kruisiging van Jezus herdacht. Deze dag wordt goede vrijdag genoemd, omdat Jezus vrijwillige dood betekende dat God zich bekommerde om het menselijk lijden en de zonden van de mensheid wilde vergeven.
Pasen: Met Pasen herdenken we de verrijzenis van Jezus uit het graf
Hemelvaartsdag: Met Hemelvaart viert men dat Jezus na de opstanding opgenomen wordt in de hemel. Dit feest wordt veertig dagen na Pasen gevierd.
Pinksteren: Pinksteren wordt gevierd op de vijftigste dag na Pasen. Op deze dag herdenken we hoe de discipelen van Jezus, 10 dagen na zijn Hemelvaart, de Heilige Geest ontvingen.
Allerheiligen: 1 november; Herdenking van de heiligen die niet met een speciale eigen dag worden herdacht. Dit feest wordt gevierd door katholieken.
Allerzielen: 2 november; Herdenking van alle overledenen. Men bidt op deze dag voor de verlossing van de zielen uit het vagevuur en bezinnen zich op hun eigen sterfelijkheid. Ook legt men bloemen op graven van familieleden en andere dierbaren. Ook dit feest wordt uitsluitend door katholieken gevierd.
Kerstfeest: 25 december; Met kerst vieren we de geboorte van Jezus Christus. Het kindje werd geboren in een stal, omdat er nergens anders plek was voor hem en zijn ouders.

BOEDDHISME

Het boeddhisme is omstreeks 300 v. Chr. ontstaan. Rond dit jaar werd de stichter van deze godsdienst geboren in het noorden van India, in de buurt van het Himalaya-gebergte. Pas later zou hij de naam de Boeddha krijgen. Boeddha is geen gewone naam, maar een soort titel. De betekenis van deze titel is ‘verlichte’. De eigenlijke naam van de Boeddha is Siddhartha Gautama.
26 februari: Maa Kha Boechja Dag
Dit is één van de heiligste boeddhistische feestdagen. Dit feest herdenkt de dag waarop 1250 volgelingen van Boeddha spontaan samen kwamen om zijn leer te aanhoren.
* 26 mei: Visakha Buchja Dag
Dit is één van de belangrijkste boeddhistische feestdagen. Op deze dag hebben de verschillende Boeddha de Verlichting bereikt en zijn zij het Nirvana binnen getreden.
* 24 juli: Asa Kha Boechja Dag
Op deze dag gaf Boeddha na zijn Verlichting zijn eerste preek aan zijn vijf eerste volgelingen.
* 25 juli: Khao Phansa Dag
Dit is de eerste dag van een drie maand durende periode van meditatie waarbij de monniken de Boeddhistische leer studeren en waarbij de rechtsdoctors hun belofte vernieuwen om de principes van het boeddhisme te volgen.
De verschillende strekkingen binnen het boeddhisme
*O-BON: Het O-bon-feest wordt in juli gevierd en duurt drie dagen. Japanse boeddhisten gedenken er hun voorouders mee. Op de eerste dag verwelkomt men de geesten van de voorouders; op de tweede dag is er groot feest met muziek, dans en lekker eten. De derde dag staat in het teken van het afscheid van de voorouders en offers aan de Boeddha.

HINDOEÏSME

De lotusbloem
De lotusbloem is een heel belangrijk symbool. De lotus werd het symbool van de leer van het boeddhisme. Omdat de monnikengemeenschap (Sanga) ontstaan is uit de leer, komt het uiterlijk van de monnik die uit de lotus komt, veel voor. (geen plaatje kunnen vinden)

De lotus heeft zijn wortels in de modder, maar bloeit open in de zuivere lucht en symboliseert daarom de staat van verlichting en leer van Boeddha.(geen plaatje kunnen vinden)

Vissen
Twee vissen, het symbool voor geluk dat te vinden is als 2 mensen getrouwd zijn. (geen plaatje kunnen vinden)

Het Hindoeïsme is 6000 jaar geleden ontstaan. Gandhi was een belangrijke persoon in de strijd tegen geweldloosheid. Mahatma Gandhi was een hindoe, die invloed had over de hele wereld. Hij streed voor de gelijkwaardigheid van de mensen, zonder geweld te gebruiken. Hij liet mensen zien dat ook zonder geweld, een doel te bereiken is. Gandhi is de grondzetter van de geweldloosheid en velen hebben zijn ideeën opgevolgd.
Op de hele wereld zijn er meer dan 300 miljoen Boeddhisten. Ze leven vooral in Azië, Birma, Laos, China, Vietnam en Japan. Het feest dat alle boeddhisten vieren is de geboorte van Siddharta Gautama en de dood van hem. Wesak is op de dag van volle maan in de maan -maand Wisakha (in onze jaartelling de maand mei). Dit is de meest belangrijke dag voor elke Boeddhist, omdat op deze dag de geboorte, de verlichting en het overlijden van Boeddha wordt herdacht. Asalha is op de dag van de volle maan in de maan -maand Asalha (in onze jaartelling in de maand juli). Bij de viering van Asalha gedenken ze het feit dat de Boeddha de Dhamma bekend maakte aan de wereld doormiddel van het vertellen over dit geloof.

ISLAM

Het woord “Islam” betekent letterlijk de “overgave” aan de wil van God. Iemand die dit doet, is een moslim. Alle moslims samen vormen de ummah, de geloofsgemeenschap van de islam. Moslims worden liever niet “mohammedanen” genoemd, omdat ze niet in Mohammed vereren maar in God, die ze Allah noemen. Mohammed is wel de stichter van het islam.
Het Offerfeest (Ied Al-Adha)
Het offerfeest is net zoiets als Pasen voor ons. De Moslims gaan dan ’s ochtends naar de moskee om te bidden. Het offerfeest valt op ongeveer zeventig dagen na de Ramadan en is gelijktijdig met de afsluiting van de jaarlijkse pelgrim naar Mekka. Het wordt aan het einde van de bedevaart gevierd. Het Suikerfeest (Ied al-fitr)
Het Suikerfeest is de afsluiting van de Ramadan. In de maand van de Ramadan vasten de Moslims, dat betekent dat ze overdag niet eten, drinken en roken en geen seksuele omgang hebben. Alleen bij zonsondergang mogen ze eten.

REACTIES

M.

M.

egt heel mooi, wat je over de islam hebt geschreven. en ik hoop dat je positief overde islam denkt zoals ik!!

groetjes mirjam

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.