Joden

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 382 woorden
  • 15 oktober 2002
  • 461 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
461 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Verschillen tussen orthodoxe en liberale joden. Het jodendom is een godsdienst met 3 verschillende richtingen de liberalen, de orthodoxen en de niet-religieuze joden. Al deze 3 de richtingen geloven in dezelfde God die ze JHWH (Jahweh) noemen. Hier staan een aantal verschillen over de orthodoxe en liberale joden.

De orthodoxe joden. De orthodoxe joden zijn de streng gelovige joden, zij geloven alles wat in de Thora (joodse bijbel) staat, want dat geschrift komt van God. Ze proberen zich zo goed mogelijk aan de regels en voorschriften, die in de Thora staan, te houden. Ze geloven ook dat je alleen een jood kunt zijn als je moeder ook joods is, of je kunt joods worden na heel lang te studeren en het streng volgen van de joodse tradities. Joodse mannen moeten bepaalde vaste gebeden drie maal per dag in het Hebreeuws opzeggen. Ze worden hardop of in hun zelf opgezegd. De vrouwen hoeven niet zoveel te bidden. Ze zijn alleen voor het kinderen baren, kinderen op voeden, het huishouden doen en nog meer van die typisch vrouwelijke dingen. In orthodoxe synagoge mogen alleen mannen van dertien jaar of ouder de gebeden leiden of rabbijn zijn. Ook zitten de mannen en vrouwen apart. Bij de orthodoxe joden worden de hele erediensten in het Hebreeuws gedaan.

Liberale joden. Liberalen joden zijn de joden die niet zo streng gelovig zijn. ze passen de regels uit de Thora aan de tijd van nu. Ze vinden dat er in de Thora veel mythen staan. Ook vinden ze dat je de verhalen niet al te letterlijk moet nemen. Liberale joden geloven dat je jood bent als één van je ouders (vader of moeder)of allebei je ouders joods zijn. of als je het joodse geloof aanvaardt. De liberale joden zijn veel meer geëmancipeerd dan de orthodoxe joden. Vrouwen mogen bijvoorbeeld best een eredienst leiden of rabbijn worden. Ook zitten bij een liberale dienst de mannen en vrouwen door elkaar. In de liberale synagoge wordt niet de hele eredienst in het Hebreeuws gehouden, maar worden er ook delen van de dienst in de taal gehouden van het land waarin de joden wonen.

Bronvermelding: - www.google.nl - http://mediatheek.thinkquest.nl - www.scholieren.samenvatingen.nl - www.huiswerk.scholieren.com - http://www.iselinge.nl - www.joods.nl

REACTIES

K.

K.

goe bezig

19 jaar geleden

B.

B.

chil heb helemaal overgenomen heb k een 8 :D

12 jaar geleden

F.

F.

Je hebt hierin je mening verwerkt terwijl je, mijns inziens, niet genoeg verstand hebt van dit onderwerp. Er zijn bijvoorbeeld verschillende meningen over hoeveel vrouwen moet bidden op een dag. Maar, ze zijn wel verplicht te bidden. zo zijn er nog veel meer dingen die veel genuanceerder zijn dan dat het hier is opgeschreven. misschien kan je beter de volgende keer een jood interviewen in plaats van het internet afstruinen.

12 jaar geleden

P.

P.

een aantal punten erbij door jou

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.