Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Christendom in nederland

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 671 woorden
  • 15 februari 2009
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 6
30 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Christendom in Nederland
In Nederland kun je veel christelijke uitingen zien, bijvoorbeeld als je op straat kijkt zie je o.a. kerken, auto’s met een visje, shirts met ‘Jesus is my homeboy’ erop of mensen met een kruisketting. Niet alleen op straat vind je die dingen terug ,maar ook in onze kalender, onze gewoontes en ons cultuur.
Je hebt in Nederland héél veel verschillende Christelijke groepen. Daarmee bedoel ik dat ze allemaal hetzelfde punt geloven, maar met een andere opvatting. Protestante en Katholieke Christenen hebben de meeste aanhangers bij het Christelijke geloof en bij de protestante heb je weer verschillende groepen.
Wat we ook nog uit het Christendom gebruiken zijn de spreekwoorden. Er zijn veel spreekwoorden die we gebruiken die uit de bijbel komen, bijvoorbeeld ‘Hij is een ongelovige Thomas’.

Als je veel weet van het Christendom en de taal en uitdrukkingen, dan kun je veel gedichten en romans begrijpen waar Christelijke begrippen in voorkomen. Er zijn veel boeken en films gemaakt die gebaseerd zijn op het Christendom. Dat vind je dan ook terug in onze samenleving.
Ook zijn er organisaties die hun ding doen op grond van het Christelijke geloof. Dagbladen zoals de Volkskrant en Trouw zijn Christelijke dagbladen en EO,KRO en NCRV zijn Christelijke omroepen. Er zijn ook christelijke scholen, verenigingen en politieke partijen die ‘ christelijk’ in hun naam hebben.
Wat je ook terugziet als je naar het Christendom in Nederland kijkt is de kalender. Niet alleen in Nederland, maar ook verder in de wereld, want het Christelijke jaartelling is het meest gebruikelijke jaartelling. Vakanties, vrije dagen hebben bijna allemaal te maken met het christelijke geloof, bijvoorbeeld bijna iedereen in Nederland is vrij op 25&26 december, want dan is het Kerstmis. Sommige feestdagen moet je ‘uitrekenen’. De berekening van Paaszondag gaat als volgt:het is de eerste zondag na de eerste volle maan na de eerste lentedag ( 21 maart ). De vier dagen van carnaval, een katholiek feest, zijn altijd zeven weken vóór Pasen en Pinksteren zeven weken ná Pasen gevierd. Dus als Pasen vroeg in het jaar valt, zijn Carnaval en Pinksteren ook vroeg in het jaar. Tien dagen voor Pinksteren vieren Christenen ook nog hemelvaart.
In het evangelie word gezegd dat zondag de 1ste dag van de week dat het lege graf van Jezus werd ontdekt. Daarom vieren christenen deze dag als de opstanding van Jezus.
Nadat Constantijn de Grote in 312 over was gegaan tot het Christendom besloot hij van zondag een rustdag te maken. Niet alleen Christenen hebben tegenwoordig op zondag rust, maar ook de niet Christenen.
Rituelen heb je in alle geloven. Een ritueel is een symbolische handeling, bijv. als je trouwt, als je gedoopt word en als je sterft enz.
Rond 1100 werden de zeven heilige sacramenten vastgesteld. Dat waren doop, eucharistie, vormsel, biecht, huwelijk, priesterwijding en ziektezalving. Bij de protestante kennen ze nog maar twee sacramenten en dat zijn de doop en de avondmaaltijd, omdat die twee in het nieuwe testament staan.
Bij het kerkelijk jaar denkt men aan de indeling van het jaar die gebaseerd is op christelijke feesten.
Het Christendom is de grootste godsdienst die er is. Er zijn maar liefst 1.9miljard christenen op de wereld. Europa heeft de meeste Christenen en zijn 500miljoen christenen in Europa.
Als je in een Katholieke kerk komt zul je andere dingen tegenkomen dan dat je in een protestante kerk tegenkomt.
Katholieke kerken zijn vaak genaamd naar apostelen of heilige. In een katholieke kerk zul je tegenkomen: een wijwatervat, een altaar(de offertafel), tabernakel(kast met heilig brood),het koor en de godslamp. Je kunt een katholieke kerk herkennen aan de mooie versieringen zoals schilderijen van apostelen.
Protestante kerken zijn te herkennen aan de saaiere inrichting dan dat van een katholieke kerk. Het enige wat je wel soms ziet in protestante kerken is een kruis op de muur en de tien geboden geschreven op de muur. Ook heb je een orgel, een doopvont en een avondmaalstafel. Er wordt meestal een preek gegeven door een dominee dat ook een vrouw in een protestante kerk kan zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.