Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Beeldanalyse nachtwacht

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas havo | 820 woorden
  • 4 november 2011
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
32 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1A.) Inhoud.
- Onderwerp
De schutterscompagnie van kapitein Frans Banning Cocq (met rode sjerp en wandelstok) en luitenant Willem van Ruytenburgh (met zogenaamde 'partizaan'-lans), de vaandrig (met vaandel), de sergeant (met hellebaard) en 14 andere leden, totaal 18 schutters. Verder stelt de historicus Bas Dudok van Heel dat het in werkelijkheid om Banninck Cocq, een gereformeerd advocaat, en niet Banning Cocq uit een andere Amsterdamse familie te gaan.

- Titel
De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren, bijgenaamd De Nachtwacht.


- Sfeer
Het is een warm schilderij, het geeft je een warm gevoel. Het is donker maar met een lichtpunt erin. Daar zie je een klein meisje. Het kan je emotioneren maar het kan ook niks met je doen.
Links zie je een man met een zwaard. Daarnaast zie je nog een aantal personen staan. Dan komt er een man in een rood pak, die links van het lichtgevende meisje staat. Het meisje heeft een goud/wit jurkje aan, het lijkt een beetje op een engeltje. Boven het meisje zie je je nog een man staan die de man die naast hem staat omarmd. Dan zie je vooraan een man met een rode sjerp en een hoed. Boven die meneer zie je een hoofd van een persoon met een grote lange hoed. Dan staat naast de man met de rode sjerp een man in het wit. Daarnaast zie je en wat oudere man staan met een geweer, daarnaast zie je weer een man met een puntmuts. Daaronder zie je een een kat. Daarachter aan zie je allemaal stokken. Een man met een witte kraag en een hoed zie je iets lichter dan de rest. En dan helemaal rechts aan het schilderij zie je een man met een trommel.

1B.) Boodschap
- Ik denk dat de boodschap is dat er engelen bestaan. Dat we moeten blijven geloven dat er meer is dan dat wij weten. Dat geweld niet de enigste oplossing is. Dat kleine kinderen meer weten dan wij denken. Dat er altijd een scheiding zit tussen arm en rijk, tussen belangrijk en onbelangrijk. De mensen zullen nooit gelijk zullen staan.

1C.) Abstrahering
Ik denk dat het de werkelijkheid is. Realistisch dus. Je ziet namelijk hoe het was in die tijd. Dat zie je aan hoe ze eruit zien, aan de hoeden, laarzen, haren, kleding. Ook zie je dat aan de speren en zwaarden.

2a.) Compositie
Het schilderij is gebaseerd op enkele vierkanten waarin de personages geschikt zijn : er zijn 3 vierkanten met personages in. Het eerste vierkant begint aan de linkerkant van het schilderij en eindigt bij de linkse persoon met rode kledij. Het tweede vierkant situeert zich tussen de twee personen met de citroengele kledij en het derde vierkant begint rechts van de man met de gele kledij en eindigt aan de rechterkant van het schilderij. Het is een asymmetrisch schilderij en het is een ‘over-all’ compositie.

2b.) Vorm
De vormen onderscheiden zich van elkaar door de kleuren. Over een eventueel verschil in textuur kan ik niet met zekerheid iets zeggen, maar dit lijkt me onwaarschijnlijk, aangezien het schilderij erg fijn geschilderd is. Het karakter van de vormen is organisch, omdat het schilderij realistisch overkomt. De vormen op de voorgrond zijn scherp afgebeeld, terwijl die op de achtergrond juist vager geschilderd zijn. Ik denk dat het doel hiervan is om weer te geven wie de belangrijkste personen zijn in het geheel. Het geheel is ruimtelijk en open.


2c.) Ruimte
Er is geen duidelijke suggestie van hoog-laag verschillen binnen de vormen. Er is sprake van afsnijding, zowel aan de linker- als aan de rechterkant van het schilderij. Ook is er duidelijk sprake van overlapping. Veel van de figuurtjes overlappen elkaar gedeeltelijk. Er is niet echt sprake van een suggestie van meetkundige ruimte. Er is absoluut sprake van picturale ruimte. Er is sprake van helderheidgradiënt. De verschillen in scherpte zijn opmerkelijk. Het verschil ligt dan met name tussen de voor- en achtergrond.

2d.) Kleur
In de Nachtwacht is vooral veel gebruik gemaakt van secundaire en tertiaire kleuren. De meest gebruikte kleuren zijn oranje en bruin. De enige aanwezige primaire kleur is rood, en een afgezwakte kleur geel. Het licht-donker contrast is op sommige plaatsen in het werk heel duidelijk aanwezig. Voorbeelden hiervan zijn bij het meisje dat toekijkt (linksonder) en bij de man met het versierde zwaard in zijn hand (vooraan in het midden). Er is sprake van cerebraal kleurgebruik. Ook dit draagt bij aan het feit dat het schilderij erg realistisch overkomt.

2e.) Licht
Rembrandt maakt duidelijk gebruik van een clair-obscur effect door de achtergrond van het schilderij voor grote delen helemaal donker te laten. Rembrandt werkt met een natuurlijk licht. Bij de Nachtwacht zijn de lichtbronnen uitwendig. Er staan geen lichtbronnen op het schilderij. Je ziet dat het licht zich concentreert op de persoon in het midden , een beetje aan de linkerkant. Hier zie je een klein meisje, in sommige mythen ook wel engel of geest genoemd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.