ICT-aspecten binnen bedrijf

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1243 woorden
  • 11 augustus 2008
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5
17 keer beoordeeld

Voorwoord

We krijgen al vanaf de brugklas computerlessen. Het begon eerst met informatica tot en met de derde klas en nu in de vierde klas krijgen we ICT (Information Communication Technology). Als eindopdracht moesten we een bedrijf gaan bezoeken en vragen stellen over de ICT-aspecten van het bedrijf. Hierbij hebben we gekozen voor CWM (Curaçaose Wegenbouw Maatschappij).

Inhoudsopgave

Inleiding 3
ICT-aspecten in CWM 4

Vragen van de interview 6
Logboek 7

Inleiding


Uitwisseling van gegevens en informatie tussen mensen is van alle tijden. Oorspronkelijk speelde de computer hierbij geen rol. Hij werd eerst gebruikt voor wiskundige berekeningen. Geleidelijk aan drong hij ook door in administratie, industrie, telecommunicatie,... De computer werd gekoppeld aan andere apparaten.
Sindsdien spreekt men van ICT.

ICT-aspecten in CWM


De technologie van vandaag is heel uitgebreid geworden. Tegenwoordig wordt alles gedaan door computers. Niet alleen thuis, maar vooral in grote bedrijven of instellingen. Bedrijven kunnen goed gebruik maken van bijvoorbeeld websites (internet) en e-mailen (voor een gemakkelijker en snelle communicatie met andere bedrijven).
De ‘nieuwe media’ zijn met name internet en intranet (e-mail, ftp, www, kennisdelingsapplicaties), cd-rom, cd-i of DVD (digital video disc), alsmede interactieve televisie (waar ik hier niet verder op zal ingaan). Door combinaties van het World Wide Web (www) en bijv. cd-rom kunnen de voordelen van deze media optimaal benut worden: grote bestanden met relatief bestendige gegevens kunnen op de cd-rom geplaatst worden met links naar het www, waar actuele bestanden met relatief snel veranderende gegevens opgeroepen kunnen worden zonder de soms extreme wachttijden die het ‘downloaden’ van grote bestanden van het web met zich mee kan brengen.
Al vrij lang bekend is het gebruik van e-mail tussen en binnen organisaties. Als medium voor interne communicatie heeft e-mail het effect de communicatie informeler en flexibeler te maken. Ook wordt een bredere diffusie van informatie bereikt doordat e-mail zonder extra kosten ook aan niet direct aangesprokenen verstuurd kan worden. Hierdoor kan 'verschraling' van top-down communicatiestromen van medewerkers in minder centrale locaties (die vaak minder informele contacten hebben) tegengewerkt worden, wat het bedrijfsklimaat en de identificatie met de ‘corporate identity’ ten goede komt.


De opkomst van het www betekende een overgang van push-media zoals direct-mail, advertenties, commercials en e-mail naar pull-media zoals de meeste hierboven besproken www- en intranet-toepassingen. Met toenemend gebruik van de interactiviteit van het web begint inmiddels hernieuwde aandacht op te komen voor push-media, maar nu in geïndividualiseerde vorm. Ten eerste vragen aanbieders op het web vaak of de klant per e-mail op de hoogte gehouden wenst te worden van aanbiedingen en dergelijke. Een nog geavanceerder voorbeeld van individualisering is een screensaver die van het web gehaald kan worden en die volgens specificaties van de gebruiker geselecteerde nieuwsberichten met ertussen advertenties op het scherm doet verschijnen als de computer een tijdje ongebruikt staat.

Wij zijn samen naar het Curaçaose Wegenbouw Maatschappij gegaan om informatie te krijgen over de ICT aspecten in het bedrijf. Hierbij hebben we meneer Kenneth Lung ICT- manager bij CWM geïnterviewd. De taak van een ICT manager is vooral een controle houden en dat alle computers in orde blijven. Normaal gezien is dat 75% software en 25% hardware maar dit kan echter veel verschillen van week tot week. Bij de Curacaose Wegenbouw telt men 32 stuks pc’s en er werken ongeveer 40 mensen ermee. In het bedrijf kunnen ze dezelfde taken niet uitvoeren zonder pc anders zou er een serieus personeelstekort zitten en de onkosten zouden dan erg hoog zijn. Er zijn ook nadelen aan het computergebruik verbonden namelijk de hoge kosten van het onderhoud en het “up-to-date” blijven.
Hij werkt hier al 15jaar en 60 uur per week. Het bedrijf zelf bestaat al 40 jaar waarbij 2 jaar geleden de structuur van ICT is verandert. Het moederbedrijf van CWM is Jansen de Jong en die is gevestigd in Nederland. Ook Heeft CWM zusterbedrijven onder andere Beton Industrie Brievengat, Curaçaose Mijnmaatschappij, HCCC en de asfaltcentrale. Meneer Lung is verantwoordelijk voor alle bedrijven van Jansen de Jong op Curaçao. Dat zijn ongeveer 120 computers in totaal. De computers zijn allemaal met een netwerk geïntegreerd. Via verbindingen worden verschillende netwerken met elkaar aangesloten.. Zij gebruiken hier de IBM-server . Er zijn verschillende netwerken waar het bedrijf mee werkt. Dat zijn namelijk: Local area networks, Draadloze netwerken en Internetwerken.
Een local area network word vaak ook wel LAN of lokaal netwerk genoemd, het is een netwerk binnen een gebouw of universiteit terrein met een doorsnee van enkele kilometers.
Met draadloze netwerken heb je veel te maken met mobiele computers, zoals notebooks en personal digitals assistants ( PDA’s), vormen het snelst groeiende segment in de computerindustrie. Veel bezitters van zulke computers hebben op kantoor een bureaucomputer in een LAN of WAN staan en willen met hun thuisbasis verbonden blijven ook wanneer ze onderweg zijn. Aangezien vanuit een vliegtuig of auto geen kabelverbinding mogelijk is, bestaat er veel belangstelling voor draadloze netwerken.
Een verzameling onderling verbonden netwerken noemen een internetwerk of gewoon een internet Mensen die op een bepaald netwerk zijn aangesloten, willen doorgaans communiceren met mensen die op een andere netwerk zijn aangesloten. Hiervoor moeten verschillende netwerken met elkaar verbonden worden, vaak met behulp van gateways die de verbinding maken en de benodigde vertaling verzorgen, zowel hardware als software.

De besturingssystemen die men gebruikt zijn bijvoorbeeld Windows XP, Metacom, Dos etc. Om virussen te vermijden gebruikt CWM Norten Anti-Virus.
Virussen zijn programma’s die zich vermenigvuldigen en saboteren het computersysteem. Vooral via e-mail, Msn, Kazaa en Skype kunnen virussen zich via het internet verspreiden.
Enkele van deze virussen zijn Trojaanse paarden, het is een speciaal soort virus dat onopgemerkt een systeem besmet en zich voor onbepaalde tijd kan schuilhouden.
Je krijgt ook veel te maken met wormen, dat zijn virussen die zich razendsnel en op zoveel mogelijk plaatsen kopiëren en zo trachten je systeem te vernietigen.
Een anti-virus software moet regelmatig geüpdate worden.
Een anti-virus programma moet voldoende geüpdate worden zodat het alle courante virussen aankan. Dit moet minstens 1 maal per week gebeuren en dit gebeurt via het internet. CWM doet dit iedere dag.
Een voorbeeld van computervandalisme waartegen anti-virus programma’s niet op kunnen: hackers die kunnen in je computer inbreken en kunnen allerhande bestanden verwijderen of aanpassen. Enkel een firewall kan je daartegen beschermen een voorbeeld hiervan is zonealarm: www.zonealarm.com
Voor financiële zaken van de Wegenbouw gebruikt men het programma metacom, voor materieel dienst C-Works en voor het salaris pakket is P-Time, Office voor brieven e.d. Als een ICT manager moet je op de hoogte blijven van de nieuwste up-dates. Dit doet Meneer Lung door tijdschriften, door met collega’s te praten en ook via internet. Een bekende site hiervoor is
www.notis.com .

Vragen van de interview

Hoelang werkt u al als ICT - Manager in dit bedrijf?
Hoeveel ICT - Managers zijn er in dit bedrijf?
Wat kunt u vertellen over de Curaçaose wegenbouw?
Hoeveel pc’s vallen er onder uw verantwoordelijkheid?
Zijn die pc’s in een netwerk geïntegreerd?
Bent u ook belast met het netwerkbeheer?
Wat voor soort netwerken gebruiken jullie?
Wat houden die netwerken in?
Welke besturingssystemen worden op de pc’s gebruikt?
Hoeveel uren werkt u gemiddeld per week?
Zou uw bedrijf nog dezelfde taken kunnen uitvoeren zonder pc?

Kunt u zeggen hoeveel percent van uw werktijd u met software en hoeveel u met hardware bezig bent?
Gebruiken jullie anti-virus programma’s? Zo ja, welke?
Met wat voor soort virus krijg je te maken?
Welke programma’s worden er voornamelijk gebruikt?
Hoe blijft u op de hoogte van de nieuwe up-dates

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.