World Press Photo van het jaar 1990
a1282212089_Kosovo.PNG
George Merillon, Gamma, Frankrijk. Eerste prijs hard nieuws singles.
Kosovo treurt. De nationalistische sentimenten in de Balkan-republieken zullen ook in de jaren negentig een factor zijn die van zich zal doen spreken. Daarvan getuigt deze foto, die op 28 januari werd genomen in Kosovo. Elshani Nasim (27), om wiens dood de vrouwen in Joegeslavische dorp Nogovac treuren, is een van de mensen die het leven liet in de strijd om autonomie van de Albanese meerderheid in de Servische provincie Kosova. Bij de onderdrukking van de demonstraties door politie en leger kwamen in twee weken tijd zeker vijftig mensen om het leven.
Kosovo, een gebied in zuid-Servië was het strijdtoneel van etnische onlusten. Dit gebied heeft een Albanese meerderheid, en die wilde bij Albanië aansluiten. Een verzetsgroep, het UCK werd opgericht. De Serviërs streden tegen het UCK, maar volgens velen was de Servische militaire acties ook tegen de Albanese burgers gericht. De NAVO eiste terugtrekking van de Serviërs uit Kosovo, en begon bombardementen tegen Servische doelen, gevolgd door een militaire invasie in Kosovo. Uiteindelijk stemde Servië toe met een regeling waarin Kosovo weliswaar onderdeel van Servië bleef, maar de facto onder NAVO-bestuur kwam. In 1989 maakte Milošević een eind aan de autonomie van Kosovo. Het gebied kwam weer volledig onder Servisch bestuur.
Commentaar
De Balkan heeft nu wel genoeg pijn geleden. Ik vind dat het nou een keer moet ophouden. Al voor de Eerste Wereldoorlog begon het geweld en is pas in de laatste jaren een beetje gedimd. Deze foto geeft maar een klein deel weer van de pijn die de mensen daar moeten verduren. Ik hoop dat het niet erger wordt, dan dat het al is.
Bronnen
Internet: www.worldpressphoto.com
www.wikipedia.nl
www.google.nl
Boek: World Press Photo 1991
a1282212111_Aardbeving.PNG
Keuze uit het jaar 1991
Mohammed Farnood, Iran, Sipa voor Time, VS. eervolle vermelding stories.
Een zware aardbeving trof in de nacht van 20 juni de vruchtbare Noordiraanse provincies Zanjan en Gilan; 50.000 mensen kwamen om het leven, tien keer zoveel werden dakloos. Op deze foto toont de vrouw aan de fotograaf haar dode kleinzoon. ,,de liefste van haar beminden’’.
Iran ligt op het zuidelijke deel van de Euro-Aziatische plaat, een deel van de aardkorst, dat ingeklemd ligt tussen de Turkse plaat in het westen, de Arabische plaat in het zuiden, de Indiase plaat in het oosten en de rest van de Euro-Aziatische plaat in het noorden.
Door de langzame bewegingen van deze delen van de aardkorst ten opzichte van elkaar worden er langs de breuken in Iran spanningen opgebouwd die zich ontladen in de vorm van sterke aardbevingen.
Op 20 juni 1990 werd Rasht getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Er vielen 50.000 doden, 400.000 mensen raakten dakloos.
Belangrijke aardbevingen van de laatste jaren in Iran:
*26 december 2003 om 02:56 Nederlandse tijd (05:27 Iraanse tijd). De magnitude is 6,7 op de schaal van Richter. De haarddiepte wordt geschat op 33 km. De aardbeving vond plaats nabij de historische stad Bam, waarvan een groot deel is verwoest. Begin februari 2004 werd het aantal slachtoffers geschat op rond de 35.000 doden en vele gewonden.
*22 juni 2002, 02:58 UTC, magnitude 6,5. Locatie ongeveer 250 km ten westen van Teheran.
*14 maart 1998 19:40:27 UTC 30.05 N 57.64 E (EMSC), 's nachts om 00:10 lokale tijd vond een krachtige beving met magnitude 6,9 plaats in centraal Iran nabij de Kuhbananbreuk. Het hypocentrum is gelokaliseerd in de korst op een diepte tussen de 10 en 33 km.
*10 mei 1997, 07:57 UTC, in het noordoosten van Iran, magnitude 7,1. Er vielen meer dan 2400 doden.
*20 juni 1990 werd Rasht getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Er vielen 50.000 doden, 400.000 mensen raakten dakloos.
Commentaar
Je kunt er niet veel aan doen dat er aardbevingen voorkomen in Iran. Maar de regering daar zou betere gebouwen moeten bouwen, die dus wel tegen aardbevingen kunnen. Het probleem is alleen dat ze daar geen geld voor hebben. In Iran zijn er ook heel veel krottenwijken. Deze huisjes zijn al helemaal niet aardbevingbestendig. Ik vind dat Iran er alles aan moet doen om betere gebouwen te bouwen en niet al zijn geld uit moet geven aan het inwinnen van nucleair energie.
Bronnen
Internet: www.google.nl
www.knmi.nl
Boek: World Press Photo 1991
REACTIES
1 seconde geleden