Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Webkwestie Israël

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 1490 woorden
  • 6 februari 2009
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
54 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vraag 1:
Maak een tijdbalk

1517 De Turken nemen Palestina in bezit.
1882-1903 Eerste immigratiegolf.
1897 Eerste Zionistische Wereldcongres in Bazel, waar Theodor Herzl wordt toegejuicht.
1904 Theodor Herzl sterft.
1907 Chaim Weizmann zorgde voor de oprichting van het zionistische Palestinabureau in Jaffa.
1904-1914 Tweede immigratiegolf. Vele socialisten trekken naar Palestina. Door hun ontstaat later de socialistische partij. Deze partij heet Mapai.
1919 Emir Feisal stelt voor dat Syrië groot genoeg is voor Arabieren én joden.

1919-1924 Derde immigratiebeweging, dit kwam door de Balfourdeclaration.
1924-1938 Vierde en vijfde immigratiegolf. Veel joden uit VS en Duitsland trekken naar Palestina.
1933 Hitler komt aan de macht.
1937 Het Rapport-Peel ontstaat, hierin wordt de verdeling van Palestina voorgesteld, ook wordt er een joodse staat aanbevolen.
1938 Groot-Brittannië beperkt de immigratie door Arabische druk.
1947 Er wordt een Algemene Vergadering van de VN gehouden. Dit gaat over de stichting van een joodse staat in Palestina.
1948 De Britten gaan weg uit Palestina. Weizmann wordt tot president gekozen. Ook breekt de onafhankelijkheidsoorlog uit.
1952 Nasser neemt de macht in Egypte over.
1956 Op 26 juli zegt Nasser dat het Suezkanaal van Egypte is.Hierdoor ontstaan er binnen enkele maanden: de Suezcrisus en de Sinaïcampagne. De spanning tussen de grootmachten loopt op.
1964 De Palestine Liberation Organization wordt opgericht. Yasser Arafat neemt de leiding van deze organisatie op zich.
1967 De zesdaagse Oorlog begint. Israël krijgt de macht over Jeruzalem. Golan-hoogte, Gaza-strook en Sinaï worden ook veroverd door Israël. De Veiligheidssraad van de VN neemt Resolutie 242 aan waarin Israël wordt opgeroepen zich terug te trekken uit de bezette gebieden.
1969 Golda Meir wordt premier van Israël.

1970 Nasser overlijdt. Zijn opvolger is Sadat.
1973 Oktober- of Yom Kippoer oorlog.
1975 Burgeroorlog in Libanon.
1978 Israel geeft de Sinai-woestijn terug aan Egypte.
1979 Een vredesakkoord tussen Egypte en Israël. Egypte verlaat de Arabische Liga. De shah in Iran wordt afgezet en de Russen vallen Afghanistan binnen.
1980-1981 Iran en Irak raken met elkaar in oorlog.
1981 Sadat wordt vermoord.
1982 Israël ontruimt de Sinaï-woestijn. Israël doet een vijandelijke inval in Libanon om een einde te maken aan de aanvallen van Palestijnse guerilla´s. Arafat verplaatst zijn hoofdkwartier naar Tunis.
1987 Palestina komt in opstand tegen de bezette gebieden.
1990 Irak bezet Koeweit. Hierdoor ontstaat de Golfcrisis. De PLO kiest de kant van Saddam Hoessein. Hierdoor verliezen ze veel steun onder de Arabische leiders.
1991 De golfoorlog tegen Irak breekt uit. Israël wordt bedreigd met Scud-raketten en gifgas. Koeweit wordt bevrijd.

1993 In Oslo komen ze tot een akkoord over de manier waarop een Palestijnse staat eruit zou moeten zien. De Arbeiderspartij is vóór, de Likud is tegen.


Vraag 2:
Hoe is Israël volgens de bijbel ontstaan? En noem de vier theorieën over het ontstaan van het volk van Israël.

Israël is volgens de Bijbel ontstaan door handelingen van God. God heeft volgens de Bijbel de nakomelingen van Abraham uitgekozen tot Zijn volk. Hij heeft hen na een verblijf van 430 jaar in Egypte en Kanaän uitgeleid uit Egypte. 440 jaar later, in het vierde regeringsjaar van koning Salomo, werd er begonnen met de bouw van de tempel. Dit jaar was de Uittocht van het sterfjaar van farao Amenhotep 2. De Bijbel vermeld dat Israël op het moment van de Uittocht een klein slavenvolk was, dat afstamde van Abraham. Israël had tijdens de Uittocht maar 600 familiegroepen. Nadat het volk van zo’n 30.000 personen 40 jaar in de woestijn had geleefd trokken ze Kanaän binnen. God zorgde ervoor dat Israël Kanaän in het bezit kreeg. De Egyptische farao had rond 1360 v. C. weinig aandacht voor zijn vazallen (leenmannen) in Palestina en Syrië. De stadskoningen in Kanaän vroegen hulp van de farao van Egypte. Ze wilden hulp tegen de Habiroe die steeds hun steden aanvielen en plunderenden. Maar de Egyptische farao gaf geen hulp. Het volk van Israël was te klein om alle veroverde steden te blijven bezetten.
Na een tijdje konden de gevluchte bewoners weer terug naar hun steden. Na 1300 v. C. herstelde Egypte weer en de steden groeiden weer op.
Het lukte Israël om in het centrale heuvelland te leven maar ze werden daar wel steeds bedreigd door vijanden. De Kanaänieten en de Filistijnen bleken onverslaanbaar te zijn voor Israël. Dit kwam door het gebruik van een ijzeren wapentuig. Pas nadat David de leiding over hun nam en ze militaire kennis had bijgeleerd lukt het de Israëlieten om in ongeveer 1000 v. C. ook de kustvlakte te veroveren. Ook lukte het tenslotte om het gehele beloofde land vanaf de beek van Egypte tot Dan in bezit te nemen.
De vier theorieën over het bestaan van Israël:
- De veroveringstheorie
- De vreedzame infiltratie-theorie
- De boerenrevolutie-theorie
- De Kanaänitische herder-theorie

Vraag 3:
Wat betekent het woord ‘intifadah’? Er zijn er twee, beschrijf deze twee.

Intifada betekent ‘beving’ of ‘opschudding’. Het is een Arabisch woord. Met de intifada wordt de Palestijnse volksopstand bedoeld. Deze begon spontaan op 9 december 1987. Op 8 december 1987 is er een auto ongeluk in Gaza gebeurt. Bij dit ongeluk kwamen 4 Palestijnen om het leven. Een Israëlische auto van het leger reed over de 4 Palestijnen heen. Hierdoor denken veel Palestijnen dat dit ongeluk met opzet is gegaan. Op 9 december wordt er een demonstratie gehouden tegen het Israëlische legeroptreden bij Nabloes op de Westelijke Jordaanoever. Tijdens deze demonstratie wordt er een demonstrant gedood. Hierdoor gaan de Palestijnen de straat op om te demonstreren tegen beide gebeurtenissen, namelijk: het begin van de intifada. Het begin ligt vast, het einde is veel minder duidelijk. Het verzet wordt steeds minder en het gewone leventje gaat weer zijn gang.
Op 28 september 2002 breekt de tweede intifada uit. Dit werd veroorzaakt door het bezoek van Sharon aan de Tempelberg in Jeruzalem. Dit bezoek werd door de Palestijnen als een zeer negatief bezoek ervaren. Ze dachten dat dit bezoek niet veel goeds zou leveren. Plots breekt er een demonstratie uit die op een veldslag uitloopt tussen de Israëlische politie en de Palestijnse demonstranten. Alle mensen in Palestina zijn verontwaardigt en er ontstaan vele relletjes: het begin van de tweede intifada.

Op 2 september 2002, bijna 2 jaar na het begin van de tweede intifada, vraagt de Palestijnse minister van binnenlandse zaken hulp van Abdel Razzak. Hij vraagt hem ofdat Abdel het stenen gooien van Israël wil staken. Hij beseft namelijk dat zo de ruzie nooit opgelost zou worden.


Vraag 4:
Wat houdt het Oslo-akkoord in?

Het Oslo-akkoord is: Israël en de PLO stemmen in met een Palestijnse zelfstandingheid. Ook komen ze overheen dat Israël zich in faces terugtrekt uit de bezette gebieden.
Vele mensen zijn erg ontevreden over de ‘bezetting’. In 1993 komt er een vredesakkoord. Dit werd dus het Oslo-akkoord genoemd. De Palestijnen waren erg blij, ze dachten namelijk dat ze een volledige onafhankelijk staat werden, maar dit was echter niet zo. De onvrede hierover groeide sterk in een eigen kring. Arafat ondervindt dat vanuit de Hamas-beweging, die tegen vredesakkoorden met Israël is. In 1997 hervatten de Hamasleden vele zelfmoordaanslagen tegen militairen en onschuldige burgers in Israël.

Vraag 5:
Hoe is Israël verdeeld geraakt in twee delen?

In 1938 ging John Woodhead met zijn commissie zich richten op de verdeling van Palestina tussen joden en Palestijnen. De commissie stelde voor om het joodse gebied terug te brengen tot het gebied rond Tel Aviv. Want daar woonden toen de meeste joden. Met deze verdeling waren de joden het niet eens, want ze vonden dit gebied te klein. Ook de Palestijnen vonden deze verdeling niet goed. Ze willen geen joodse staat. De Britten verklaarden in 1939, onder druk van de Palestijnen, dat er geen verdeling van Palestina zou plaats vinden. Ook zeiden ze dat er geen joodse staat zou worden gesticht. Er mochten maar 75.000 joodse immigranten worden toegelaten en er zou een verbod komen op het verkoop van land aan joden. Niemand was het eigenlijk eens met deze regels maar het doel van de Britten was bereikt. Het doel was rust tijdens de oorlog met Duitsland.
Nadat Duitsland Oost-Europa had veroverd en na 1942 toen de Duitsers begonnen met de Europese joden uit te roeien, was het niet meer mogelijk om de immigratie naar Palestina te stoppen. Veel joden vluchtten naar Palestina om daar een veilige plek te zoeken. Doordat de joodse bevolking zoveel toenam, werd het verlangen van een eigen joodse staat ook steeds groter. Veel joden waren kwaad op de Britten en voelden zich verraden. Hierdoor ontstonden er verzetgroepen die een oorlog tegen de Britten voerden.
Na deze oorlog eisten de joden dat ze naar Palestina mochten migreren. Onder druk van Amerika zeiden de Britten dat ze het hiermee eens waren. Uiteindelijk leidde dat tot de beslissing van de Verenigde Naties die het gebied in tweeën zouden delen.
In 1947is er een VN akkoord gesloten waarin stond dat de joden ongeveer 54% van Palestina zouden krijgen. De joden vonden dit een beetje weinig maar de Palestijnen en de Arabische staten vonden 54% natuurlijk teveel. Er volgde een strijd, maar deze werd gewonnen door de Israëli’s. Vanaf 1947 is Israël dus verdeeld geraakt in 2 delen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.