keizers

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 2232 woorden
  • 20 mei 2009
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5
18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!Tiberius

Tiberius Claudius Nero werd in 42 voor Christus geboren. Zijn vader had ook de naam Tiberius Claudius Nero, zijn moeder heette Livia Drusilla. Zijn moeder scheidde, en trouwde met de latere keizer Augustus. Tiberius volgde een mooie opleiding, Griekse en Romeinse cultuur en Romeins recht.

Omdat keizer Augustus een goede opvolger van zijn leiderschap wilde ging hij die een zoeken. Hoe hard hij ook zocht, hij kon geen goede opvolger van zijn leiderschap vinden. Uiteindelijk kwam keizer Augustus uit bij Tiberius. Op Augustus’ aandringen scheidde Tiberius van zijn echtgenote waar hij eigenlijk heel gelukkig mee was en huwde hij ongelukkig met Augustus' dochter, Julia genaamd. Hij vond haar eigenlijk een vreselijke vrouw.
In 6 voor Christus, kreeg Tiberius ruzie met Augustus en hij ging weg uit Rome, naar Rhodos. Hij scheidde op dit moment ook van zijn vrouw Julia. Het leek er niet op dat Tiberius nu nog door Augustus tot zijn opvolger werd benoemd. Maar door de dood van Augustus' kleinzoons Gaius en Lucius werd de keizer gedwongen om weer contact te leggen met Tiberius. Augustus adopteerde Tiberius, nu zag iedereen hem als Augustus’ opvolger. Na Augustus’ dood werd hij officieel keizer.

Tiberius wilde het rijk niet verder uitbreidden. Tiberius had wel problemen met de legioenen in Pannonië en Germanië omdat zij liever hun bevelhebber Germanicus op de troon hadden zien verschijnen. Ook een verdere oorlog tegen de Germanen liet Tiberius voor wat het was, hij zag in dat een overwinning op de Germanen te duur zou worden.

Caligula
Caligula leefde tussen 12 en 41 na Christus en regeerde tussen 37 en 41 na Christus.
Zijn volledige naam is: Gaius Caesar Augustus Germanicus. Hij was de zoon van: Germanicus Caesar en Agrippina. Hij kwam aan de bijnaam Caligula omdat hij als baby altijd met zijn ouders mee ging op bezoek bij de militaire kampen in het noorden en als hij daar heen ging droeg hij altijd (als de soldaten hem zagen) een soldatenpakje met kleine sandalen met spikes die caligula’s genoemd werden

Tijdens zijn regeerperiode heeft hij veel vreemde dingen gedaan. Hij heeft op een keer een brug van boten laten maken (4,5 km lang) Hij stak ze over te paard. Volgens hem deed hij dan hetzelfde wat Neptunes deed: over het water wandelen. (volgens de legendes) Zo wou hij zijn heerschappij over de zeeën duidelijk maken.
En over zijn paard gesproken: Caligula gaf zijn paard met juwelen bezette halssnoeren en een marmeren stal met meubels en personeel om hem te bedienen en als laatste heeft hij zijn paard priester van zijn tempel gemaakt.

Een andere keer waren er te weinig gevangen om voor de leeuwen te gooien en beval hij om toeschouwers in de arena te duwen om die voor de leeuwen te gooien.
Hij heeft nog meer vreemde dingen gedaan hij heeft bijvoorbeeld voor zichzelf een tempel laten bouwen met daarin een standbeeld precies op grootte en die werd elke dag aangekleed zoals Caligula zelf dat ook was.

En hij beschouwde zichzelf als zonnegod en nodigde (als eerste) de maan uit. Hij beschouwde zelfs de goden als zijn gelijken.

Maar dat was nog lang niet alles hij vroeg ooit aan een acteur wie nu het grootste was hij of Jupiter de acteur twijfelde. Caligula liet hem in stukken slaan met een zweep.
Over zijn vrouwen: zijn 1ste vrouw stierf jong. In het eerste jaar van zijn regeerperiode ging hij naar een bruiloft hij ging er zelf met de bruid vandoor waarvan hij een paar dagen later van scheidde zijn 2de vrouw dus. zijn 3de vrouw verveelde hem ook snel. Hij maakte de 7 jaar oudere Milonia Caesonia tot zijn 4de vrouw. Deze vrouw was een perfect iemand voor hem. Haar kind zou Julia Drusilla worden. Elke keer als hij zijn vrouw in de nek kuste zei hij: Deze mooie nek zal eraf gehakt worden zodra ik het zeg.

Caligula had ook seksuele relaties met mannen zoals de acteur Mnester, Valerius Catullus en Marcus Aemilius Lepidus. Deze laatste was getrouwd met Drusilla, de zus van Caligula en had ook relaties met Caligula's andere zussen. Ondertussen dwong Caligula Drusilla ertoe om bij hem als zijn vrouw te wonen. Het wordt gezegd dat Caligula niet kon wachten op de geboorte van zijn "goddelijk" kind toen Drusilla zwanger werd, daardoor verwijderde hij haar ingewanden om het kind uit haar baarmoeder te halen. Of dit nu waar is of niet, Drusilla stierf en Caligula liet haar vergoddelijken.

Na 4 jaar keizer te zijn geweest werd hij doodgestoken toen hij het theater uit kwam. Zijn 4de vrouw werd ook doodgestoken en het hoofd van hun minderjarige dochter werd tegen de muur te pletter gegooid.

Caligula’s gedrag wordt schizofrenie genoemd.

Nero
Op 15 december 37 na Christus werd de zoon van Gnaeus en Julia in Antium geboren, hij heette Nero. hij had veel connecties met keizers van Rome. Zo was zijn moeder de zus van keizer Caligula en hij was de achterneef van Augustus. Zijn vader was de kleinzoon van een belangrijk generaal in het Romeinse leger, Marcus. Nero heeft een moeilijke jeugd gehad. Zijn vader, Gnaeus, stierf in 39 na Christus en daarna werden julia en Nero verbannen door keizer Caligula. In het jaar 41 werden Caligula en zijn familie vermoord en de opvolger van hem was keizer Claudius, de oom van Caligula. Onder zijn beleid mochten julia en Nero terugkeren naar Rome. Claudius had 2 zoons, Drusus en Britannicus. Drusus stierf al op jonge leeftijd dus alleen Britannicus was over om de troon van zijn vader over te nemen. Toen de vrouw van Claudius overleed greep julia haar kans en zij verleidde Claudius om met haar te trouwen. Dit lukte en zij trouwden. Julia ging zelfs nog verder en zij haalde Claudius over om Nero te adopteren. Dit gebeurde in 50 na Christus en hij kreeg een nieuwe naam: Nero Claudius Caesar Drusus Germanicus, oftewel Nero. Omdat Nero ouder was dan zijn stiefbroer Britannicus werd Nero de troonopvolger van Claudius en dat was het doel van Agrippina. Nero werd grotendeels opgevoed door de Seneca, die hem dingen bij moest brengen over de filosofie en rechtspraak. In het jaar 53 trouwde Nero met zijn stiefzuster, Octavia. In 54 stierf keizer Claudius, julia dacht dat Claudius terug wilde komen op het besluit om Nero te adopteren en zij heeft Claudius daarom waarschijnlijk vermoord. Claudius was dus te laat en julia kreeg de titel ‘Augusta’. Nu Claudius dood was kwam Nero aan de macht op 16-jarige leeftijd. Kort daarna hield Nero een toespraak, die waarschijnlijk was geschreven door Seneca. Hij zei daarin dat hij vrede wilde, net zoals dat in de tijd van Augustus zo was.

Claudius
Claudius werd op 1 augustus 10 v. Chr. geboren in Lugdunum in Gallië als zoon van de populaire generaal Nero Claudius Drusus. Hij was lichamelijk gehandicapt (hij liep mank, stotterde en was waarschijnlijk spastisch), daarom werd hij door veel mensen achterlijk genoemd, hoewel er geestelijk niets mis met hem was. Zijn directe familie liet hem meestal links liggen, hoewel zijn oudoom keizer Augustus wel plezier had met de verlegen maar intelligente jongen en vaker met hem optrok. Zijn eigen moeder Antonia Augusta en grootmoeder Livia Drusilla, de laatste vrouw van Augustus, hadden een hekel aan claudius, en wilden hem het leifst nooit meer zien. Toen werd hij officieel meerderjarig en mocht hij de toga dragen. Normaal was dit een grote gebeurtenis in het leven van een Romeinse jongen als hij openbare ambten mocht gaan bekleden en zijn mening mocht laten horen over politieke zaken en werd dit groots gevierd. Claudius kreeg echter nooit een post in het leger of het bestuur aangeboden. Waarschijnlijk heeft hij hieraan wel zijn overleven te danken. De andere leden van zijn familie sneuvelden meestal al vrij jong onder verdachte omstandigheden, zoals zijn populaire broer Germanicus. Claudius zelf vond het niet erg dat hij niet werd betrokken bij de famillie. Hij had nu meer tijd over voor het leren van bijvoorbeeld geschiedenis, literatuur en studeren in het algemeen. Vooral de Etrusken hadden zijn belangstelling en hij leerde zelfs de Etruskische taal van de weinige mensen die die toen nog spraken. Bekend is dat Claudius een geschiedenis van de Etrusken schreef en een woordenboek Etruskisch heeft gemaakt

Agrippina
Iulia Agrippina werd geboren op 6 november 15 in Oppidum Ubiorum. als eerste dochter en vierde overlevend kind van Germanicus Iulius Caesar en Vipsania Agrippina maior. Dat ze in Germania Inferior werd geboren, kwam doordat haar moeder niet weg wilde van haar echtgenoot Germanicus, die de legers van Germania Inferior en Superior aanvoerde. In 17 na chr. keerde het gezin terug naar Rome voor de triomftocht van haar vader op 26 mei 17 na chr, waarbij ze samen met haar broers en zus haar vader vergezelde. het was een heel gezellig feest. Kort daarna vertrokken haar ouders weernaar het oosten voor een nieuwe misssie, waar Germanicus gouverneur van Syria werd, maar Agrippina bleef in Rome achter. Enkel haar jongste broer Gaius (later bekend onder de bijnaam Caligula) vergezelde haar ouders. Nadat haar vader op 10 oktober 19 onverwachts was komen te overlijden, wachtte ze met haar broers en zus haar moeder op die in 20 na chr. met de as van haar vader naar Italia terugkeerde.
Nu haar vader overleden was, verdween Agrippina meer naar de achtergrond. Ze duikt in 28 na chr. pas opnieuw op in de historische bronnen, toen haar grootvader Tiberius haar liet huwen met Gnaius Domitius Ahenobarbus. Hij was een zoon van Antonia maior (een dochter van Augustus). Dit was dan ook een van de redenen waarom hij in 32 als consul een volledig jaar mocht blijven.

Poppaea
Poppaea Sabina was de tweede vrouw van Nero. Poppaea staat bekend als een van de grootste schoonheden van haar tijd, maar er wordt ook wel over haar gezegd dat ze een vrouw is die alle menselijke eigenschappen bezat, behalve goedheid.
Poppaea was in de jaren '50 getrouwd met Rufrius Crispinus. Ze werd zijn minnares en niet heel veel later ook de vrouw van Otho. Otho was zeer bevriend met Nero en die schepte veel op over haar charmes. Nadat Nero haar had leren kennen, stuurde hij Otho in '58 weg uit Rome door hem gouverneur van Lusitania (tegenwoordig Portugal) te benoemen. Zo kon de achtergebleven Poppaea de minnares van Nero en in '62 zijn tweede vrouw worden.
In '63 kreeg zij een dochter, Claudia Neronis, waar Nero zo verrukt van was dat hij de baby onmiddellijk verhief tot Augusta. De nieuwe keizerin stierf echter al na een paar maanden.
In '65 was Poppaea weer in verwachting. Maar ze kreeg enorme ruzie met Nero. Nero kreeg een woedeaanval en schopte Poppaea zo hard in haar buik dat zij en de baby eraan overleden. Met grote spijt gaf Nero haar een staatsbegrafenis en kende haar de hoogste eer toe: Diva (goddelijk).
Een grote villa die in Oplontis aan de Baai van Napels is teruggevonden, wordt wel als een buitenverblijf van Poppaea beschouwd.

Livia
Livia Drusilla (werd geboren op 30 januari in rome), die na de dood van haar man in 14 n. Chr. Iulia Augusta werd genoemd, was de vrouw van Gaius Iulius Caesar Octavianus (die de eretitel Augustus zou aannemen) en de machtigste vrouw onder het principaat. Ze trad verschillende keren op als bestuurder en trouwe adviseur van Augustus.
Ze was de eerste vrouw van het Imperium Romanum. Ze had bovendien een grote politieke invloed, wat zéér ongewoon was voor een Romeinse vrouw. Zoals haar echtgenoot Augustus een rolmodel werd voor de latere keizers, zou zij dat worden voor de keizerinnen. Daarnaast was ze ook nog eens heel erg rijk, onder andere door te erven van haar echtgenoot en van de Joodse prinses Salomé. Livia was moeder van de latere princeps Tiberius en van Drusus, een belangrijk generaal. Ze was grootmoeder van mogelijke troonopvolgers. Daarnaast was ze grootmoeder van Claudius, broer van Germanicus, die later princeps werd, en Livilla, zus van Germanicus en Claudius en echtgenote van Drusus.
Zij was overgrootmoeder van Caligula, zoon van Germanicus en princeps, en Iulia Agrippina, dochter van Germanicus en nicht van Claudius met wie ze trouwde. Ze was betovergrootmoeder van Nero, zoon van Iulia Agrippina en princeps na de dood van Claudius. Zij werd in 42 n. Chr. door Claudius vergoddelijkt, waarbij deze ook haar titel Augusta erkende.

Hadrianus
Hadrianus werd in 76 geboren als zoon van de senator Hadrianus Afer. Waarschijnlijk werd hij in Rome geboren, of anders in Itálica, de Romeinse kolonie in Zuid-Spanje waar zijn familie vandaan kwam. Door de vroege dood van zijn vader werd Hadrianus op 10-jarige leeftijd opgenomen in het kinderloze gezin van zijn achteroom, de latere keizer Trajanus. Hadrianus was een kleinzoon van de zuster van Trajanus' vader. Een officiële adoptie heeft eigenlijk nooit plaats gevonden. Trajanus zorgde voor zijn opleiding in Rome. Hadrianus waardeerde de Griekse cultuur zo erg dat hij de bijnaam Graeculus (Griekje) kreeg. Hadrianus maakte carrière in het Romeinse leger, en vocht als stafofficier tegen de Daciërs en Visigoten in Oost-Europa, en daarna tegen de Parthen in Klein-Azië. Toen keizer Nerva overleed, haastte Hadrianus zich vanuit Germanië naar Rome. Pompeia Plotina, de vrouw van Trajanus, was bijzonder op Hadrianus gesteld. Spoedig nadat Trajanus keizer was geworden, in het jaar 100, werden de kansen voor een opvolging sterk verhoogde.
Hadrianus vergezelde keizer Trajanus in de Dacische Oorlogen. Vervolgens werd hij gouverneur van Pannonië, dat in die tijd te lijden had onder invallen van vijandelijke stammen. In 108 was hij consul. Toen Trajanus in 114 zijn veldtocht tegen de Parthen begon, vergezelde Hadrianus hem, waarbij hij een sleutelpositie innam. Na de oorlog tegen de Parthen, in 117, werd hij legatus van Syria. Het was in deze tijd dat Trajanus overleed.

REACTIES

S.

S.

je vertelt niet warneer claudius is dood gegeaan!!!!!

veeel xxx van soft

13 jaar geleden

R.

R.

thnks!!! ik kan het mooi gebruiken voor een romeinse krant die wij moeten maken. xxx

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.