Keizer Nero

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 477 woorden
  • 16 maart 2002
  • 127 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
127 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Keizer Nero was de zoon van Agrippina.

Agrippina werd in 49 keizerin van het Romeinse Rijk, toen zij in het huwelijk trad met haar oom Claudius I. waarschijnlijk heeft zij in 54 Claudius vermoord om haar zoon Nero, uit een vorig huwelijk, op de troon te krijgen.

Agrippina

Nero werd op zeventienjarige leeftijd uitgeroepen tot keizer van Rome. Hij liet vele van zijn politieke vijanden vermoorden. onder wie zijn moeder. Tweederde van Rome brandde af tijdens Nero's regeerperiode, maar hij bouwde de stad weer op en stelde daarbij een aantal brandvoorschriften op. Nero had veel macht over Rome.

Keizer Nero

Moeilijkheden ontstonden door onenigheid tussen Nero en zijn moeder, die o.a. Claudius’ zoon Britannicus in bescherming nam. Britannicus werd in 55 vergiftigd, Agrippina trok zich terug. Ook al wijdde Nero zich in deze periode reeds hoofdzakelijk aan zijn liefhebberijen, toch werden vooral de provincies goed bestuurd, dankzij kundige stadhouders. En de rijksbestuurders Burrus en Seneca. Op den duur wist hij zich van iedere invloed en controle vrij te maken: in 59 liet hij Agrippina vermoorden; in 62 stierf Burrus en trok Seneca zich terug. Nero liet zich van Octavia scheiden en liet haar daarop doden (62), waarna hij Poppaea Sabina huwde. Hierna gaf hij zich vrijwel geheel over aan zijn hobby's. Ongeveer in het jaar 60 stichtte hij nieuwe spelen, waarin hij bij voorkeur ook zelf als voordrachtskunstenaar en acteur optrad, buitengewoon tot ontevredenheid van de Romeinen. Hij meende dat alleen de Grieken zijn prestaties zouden waarderen en maakte daarom van 67 tot 68 een tournee in Griekenland. Ondertussen leidde zijn machtsbesef tot machtswellust. Zijn uitspattingen en de oorlogen in Britannia en in het Oosten verslonden schatten. Inkomsten werden verkregen door muntverslechtering en confiscatie, het laatste veelal via processen wegens majesteitsschennis.
Nadat in 64 tweederde van Rome door brand verwoest was, verdacht men dat Nero de brand had gesticht, o.a. omdat hij op het vrijgekomen terrein voor zichzelf een schitterend paleis bouwde, dat zich uitstrekte van de Palatijn tot de Esquilijn. Hij leidde de verdenking in de richting van de christenen, die hij meedogenloos liet vervolgen. Na latere branden in Rome bouwde Trajanus de naar hem genoemde thermen op de Esquilijn, waaronder later resten van de Domus Aureus zijn teruggevonden, die zijn gerestaureerd en in 1999 opengesteld voor het publiek.
Doordat de keizer zich vooral bij de Senaat gehaat had gemaakt, ontstonden samenzweringen als die van Piso (65). Seneca en zijn neef, de dichter Lucanus, werden tot zelfmoord gedwongen. Na de dood van Poppaea (65) volgden nog meer gerechtelijke moorden, o.a. op Petronius (66) en Corbulo (67). In 68 was de maat vol. Op aandrang van Vindex (stadhouder in Gallië) verklaarde Galba in Spanje zich tegen Nero, terwijl in Afrika ook een opstand uitbrak. De Senaat en ook de pretorianen, die waren omgekocht, lieten Nero in de steek; hij vluchtte uit Rome en dook ergens onder in een villa en pleegde zelfmoord. Daarna ontstond er Burgeroorlog in Rome.

REACTIES

N.

N.

dit werkstuk was erg goed bruikbaar thanx!!!!!!!!

22 jaar geleden

M.

M.

hijs eg goew bedankt

21 jaar geleden

A.

A.

thnx!
dit is tekst waar je makkelijk en snel info uit kan halen,
ik moest nog ff iets opzoeken over nero, maar kon niets goeds vinden... Tot nu

12 jaar geleden

A.

A.

Thnx heb en dikke voldoende hierdoor

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.