Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Gladiatoren

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 335 woorden
  • 26 maart 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6
15 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Dit zijn de 5 irritantste type leraren

Die ene docent die altijd met een koffieadem over je heen hangt tijdens de uitleg van een lastige wiskundeformule of de veel te jolige gymnast: sommige leraren lijken meer op karakters uit een sitcom dan op echte docenten. En de irritantste? Dat zijn deze 5 types 👇

Bekijk ze hier
Gladiatoren zijn gevechten tussen twee personen of soms ook wel dat een gladiator tegen dieren vocht (meestal leeuwen). De gladiatoren werden meestal in het colosseum of in een arena gehouden( arena betekent zandvlakte dus eigenlijk was de arena een gewone zandvlakte). De gladiatoren(meestal slaven of gevangenen maar ook soms wel eens keizers of gewone mannen) vochten altijd tot de dood. Ze traden meestal op bij begrafenissen om degene die begraven werd een gewapende begeleider mee te geven. De eerst bekende voorstelling vond plaats in 264 vC, op de begrafenis van Junius Brutus. De gladiatoren werden al snel niet meer gehouden voor begrafenissen maar als uitje voor het volk die zich meestal in het colosseum vermaakte, maar voor de ene die moesten vechten was het minder leuk, want je had altijd 50% dat je bleef leven of dood ging. Natuurlijk hadden de gladiatoren ook verschillende wapens want er mochten nooit gladiatoren met elkaar vechten die dezelfde wapens hadden en die dezelfde grootte/gewicht hadden. Dit zijn de bekendste wapenuitrustingen(elke soort wapenuitrusting had ook een naam):

Retiaris: vechter met een drietand en een net.(zie afbeelding links)

Secutor: met een rond schild en zwaard en een grote gepluimde vizierhelm.
Scaeva: linkshandig, dit vonden de gladiatoren eng omdat links de kant van het kwaad is.
Laquerius: met een lasso en een stok
Veles: met een lans
Amazone: een vrouwelijke gladiator, zij vecht met hoge uitzondering.
Samniet: met lang schild, helm met hoge kam en een zwaard. (zie afbeelding rechts)
Hoplomachos: met lang schild en een lang zwaard.
Thrakiër: met een klein rond of vierkant schild en een krom zwaard.
Murmillo: hij had een vis op zijn helm afgebeeld ook had hij een zwaard en schild.
Dimachairos: met twee lange messen.
Bestiarii: Deze gladiatoren waren speciaal opgeleid om tegen verschillende soorten dieren te vechten. De bestiarii waren de laagst gerangschikte gladiatoren, dus konden ze niet zo populair als de anderen. Meestal waren ze nauwelijks beschermd, wel droegen ze speciale kleren, gemaakt van leer. Ze werden uitgerust met speren.

REACTIES

C.

C.

wauuuww dit is net wat ik nodig heb mooi gedaan wat voor cijfer heb je er voor ?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.