De Egyptische revolutie:
"De revolutie zal niet het zwijgen worden opgelegd"
25 januari 2011, het land zit vol met corrupte mensen. In Tunesië is er de grote Jasmijnrevolutie waar mensen op straat komen tegen het slechte beleid van Zine El Abidine Ben Ali. De mensen zijn er boos op de corruptie, de hoge werkloosheid die er heerst. Deze gedachtegang zet zich voort in Egypte. Hosni Moebarak is 30 jaar aan het regeren. Het land kan hem niet veel schelen en hij is betrokken is allerlei corrupte zaken. Hij buit het land uit en maakt misbruik van zijn situatie. Mensen komen op straat in Alexandria, Suez en het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro. Het internet wordt platgelegd door de regering. Vanaf dan wordt het erger en erger. Vanaf februari komen de protestanten op straat. Er ontstaan rellen met het leger. De protestanten bouwen heuse kampen op het Tahrirplein. Het leger kan enkel proberen de opstand te onderdrukken met waterkanonnen… De situatie wordt onveilig. Toeristen vertrekken massaal uit het land. Journalisten van CNN, BBC, Al Jazeera vechten voor de beste beelden. De straten worden gevuld met mensen die hun ongenoegen uiten in de vorm van affiches, borden. Overal verschijnen berichten waarin corrupte zaken van Moebarak aan het licht komen. Op 10 februari komen mensen van heel Caïro naar het Tahrirplein om de aftocht van Hosni Moebarak te vieren. Maar de president houdt vol. Hij moet dan toch de duimen leggen en op 11 februari moet hij zijn ambt neerleggen na een inval in het presidentieel paleis. De revolutie is een feit.
Maar is de revolutie nu voorbij? Of moet hij nog beginnen? Zal alles nu wel beter gaan? In de volgende pagina’s zal dit allemaal verduidelijkt worden. We zullen luisteren naar de plaatselijke bevolking en verschillende bronnen vergelijken.
Na het aftreden van Moebarak werd de leiding in handen gelegd van het leger. Waarbij stafchef Tantawi de hoogste rol vervulde. Alles ging verbeteren, er gingen verkiezingen komen waarbij een nieuwe president zou aangesteld worden. Maar vandaag is er nog steeds geen nieuwe leider van het land.
Het land wordt geregeerd door verschillende factoren. De macht van de US is er aanwezig, Saoedi-Arabië speelt een grote rol, de macht van het leger. Daartegenover staan de miljoen mensen die de situatie niet zien verbeteren. Nog steeds is er een hoge werkloosheid. De economie gaat er niet op vooruit. Ook de toeristen blijven weg. Dit is duidelijk merkbaar aan de oevers van de nijl. De tempels die meestal overrompeld zijn door het volk. Zijn nu verlaten om het zo te zeggen. Dit is niet goed voor de plaatselijke economie. Mensen getuigen dat er na de revolutie nog niets verbeterd is. Nog steeds is het Moebarak regime van kracht. “Dit kan ook niet anders.” zeggen onderzoekers. “30 jaar lang heeft hij geregeerd, dit kan niet meteen veranderen.” Het volk is ontgoocheld. Sommigen spreken dat de revolutie nog maar net begonnen is. Het volk moet er samen aan werken. Over een ding zijn ze het allemaal eens. Er moet een democratie komen. Mensen moeten vrij en onafhankelijk kunnen handelen. Om dit te bekomen is er nog veel werk aan de winkel. Want vandaag de dag hebben vrouwen nog altijd minder inspraak dan mannen wat betreft op politiek vlak. Niet-Moslims zijn nog altijd benadeeld in een land waar de Moslimbroeders een grote rol van betekenis spelen.
Veel mensen vinden dat het leger de revolutie onderdrukt. Ze willen geen verkiezingen opstarten. Het leger deelt nu de lakens uit. De situatie is net dezelfde als ervoor enkel is Moebarak vervangen door Tantawi. Dan is het ook niet verwonderlijk dat 3 maanden na de revolutie er terug kleine opstanden ontstaan.. Ze zijn gericht tegen de militaire dienst. Iedereen die protesteert wordt naar de gevangenis gevoerd. Meer en meer mensen komen terug op straat. Diegene die dachten dat de revolutie gedaan was, zaten er grondig naast. Protestanten slaan weer hun kampen op op het Tahrirplein. Mensen uiten terug hun onvrede. Ze willen dringend verkiezingen. Ze zien in dat er nog niets is veranderd. Nog steeds leven er honderden kinderen op straat die door hun ouders in de steek zijn gelaten. Ze leven in groepen en gaan bedelen op straat. Ze maken kleine potjes om toch iets van eten te kopen.
Een Socioloog uit Egypte getuigt: “Egypte heeft nog een lange weg te gaan. De revolutie is nog maar net begonnen. Het zal met veel horten en stoten tezamen gaan. Maar uiteindelijk zullen we er komen als iedereen er aan meewerkt.”
Hieruit kunnen we dus besluiten dat er nog veel confrontaties zullen volgen op weg naar een betere maatschappij. De menigte zegt dan hun leven nog erger is geworden na de revolutie. Het land is nog steeds onveilig en het doel is er nog steeds niet van bereikt. De economie is stilgevallen. En het geweld is er enkel maar gestegen en de politie doet er niets tegen.
We kunnen dus besluiten dat de revolutie nog niet veel succes heeft gehad. Nog steeds is er een grote onvrede tegen het regime. Een mooi voorbeeld zijn de voetbalrellen waarbij 74 doden vielen. Het Egyptische volk is boos. De revolutie is nog niet voorbij en zal nog zeer lang duren eer we kunnen spreken van een democratie. Eerst moet het leger afstand doen op politiek vlak. Er moet een persoon komen die het volk tevreden stemt en het land terug opbouwt. Het land zal beter worden maar er zullen nog veel confrontaties komen.
(Zelfs kinderen protesteren mee tegen het militaire beleid.)
Bronvermelding
Aljazeera, Egypt: Revolution in progress, internet, België, 12/02/2012, (http://www.aljazeera.com/programmes/empire/2011/07/20117146399103458.html)
Aljazeera, Egyptian protesters call for end to army rule, internet, België, 12/02/2012, (http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2011/07/20117130743909823.html)
Aljazeera, Egypt: An incomplete revolution, internet, België, 12/02/2012, (http://www.aljazeera.com/indepth/features/2011/08/201181965438805396.html)
BBC, Egypt's revolution: Interactive map, internet, België, 12/02/2012, (http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12327995)
BBC, One year since Mubarak: Egyptians fear for the future, internet, België, 12/02/2012, (http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16969376)
BBC, Egypt feels the slump as tourists stay away, internet, België, 12/02/2012, (http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/fast_track/9691971.stm)
Deredactie, Keten van onrust in Noord-Afrika en Midden-Oosten, internet, België, 12/02/2012, (http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.966185)
Deredactie (videozone), EEN "TWEEDE REVOLUTIE" IN EGYPTE, internet, België, 12/02/2012, (http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/panorama)
Wikipedia, Egyptische Revolutie, internet, België, 12/02/2012, (http://nl.wikipedia.org/wiki/Egyptische_Revolutie_(2011))
BBC, Egypt's revolution: 18 days in Tahrir Square, internet, België, 12/02/2012, (http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16716089)
Guardian, Egypt's frustrated young wait for their lives to begin, and dream of revolution, internet, België, 12/02/2012, (http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/23/egypt-revolution-mubarak-protest)
REACTIES
1 seconde geleden