Bij het uitbreken van de vijandelijkheden in Europa leek het er niet op dat Amerika ging meedoen, maar het neutraal zijn van Amerika werd meer en meer een probleem door de oorlog op zee.
Het ging al mis toen de Duitsers in 1915 onaangekondigd de beschietingen vanuit hun duikboten op verdachte schepen vuurde. Een voorbeeld hiervan is het Britse passagiersschip “de Lusitania” op 7 mei 1915 warbij 1153 mensen omkwamen waaronder 128 Amerikanen. Hierna kondigde Duitsland aan met deze wijze van oorlogsvoering te stoppen, maar in Amerika werd de roep om een oorlog tegen de Duitsers evengoed steeds sterker.

Twee gebeurtenissen zorgen er uiteindelijk voor dat Amerika ook echt betrokken raakte bij de oorlog:
1. De Duitsers gingen vanaf februari 1917 weer door met hun duikbotenoorlog voort te zetten.
2. De Britse inlichtingendienst onderschepte een telegram van de Duitse minister Zimmerman aan een Duits diplomaat in Mexico. Hierin stond dat Mexico delen van Zuid – Amerika zou krijgen als zij zich aansluiten bij de centrale mogendheden. Ook werd een mogelijke Japanse aanval op een Amerikaanse basis in de Stille Oceaan genoemd. Dit telegram werd doorgespeeld aan de Amerikaanse regering.
Hierop volgde dat op 6 april 1917 het Amerikaanse congres Duitsland de oorlog verklaarde. De oorlog eindigde officieel op 11 november 1918.

Sociale gevolgen van de oorlog waren dat van de 70 miljoen Amerikaanse mannen er 9 miljoen om het leven kwamen. Hierbij werden de gewonden en psychische gevolgen nog niet eens meegeteld. Dit alles doordat er vanaf april 1918, elke maand 300 000 Amerikanen ingezet werden, terwijl de Europese militairen juist minder inspanningen richtten.
Een ander sociaal gevolg op lange termijn was dat er meer regimes kwamen die democratisch waren en mensenrechten eerbiedigden. Ook was de oorlog goed voor de vrouwenemancipatie, omdat de vrouwen het “mannenwerk” in de fabrieken overnamen toen de mannen oorlog aan het voeren waren. Verder kregen ook zwarte Amerikanen banen waar ze voor de oorlog naar konden fluiten.

Op politiek gebied veranderde na de oorlog de macht van de staat. Deze had na de oorlog meer macht over de burgers gekregen. Ook nam het wantrouwen van de burgers voor minderheden toe.

Op economisch gebied ging het tijdens de oorlog de rijke zakenlui goed af. De meeste mannen werden het leger ingestuurd, en de zakenlui moesten de bedrijven runnen. Deze mensen hebben in de oorlog een enorme winst gemaakt, tot ergernis van de meeste Amerikanen, zij verlangden dan ook naar vrede. Na de oorlog was het wankele economische evenwicht voorgoed verdwenen. Dit kwam doordat Amerika in de oorlog enorme financiële winsten had gemaakt en zich ontpopte tot een enorme economische macht. Terwijl de meeste andere landen er alleen maar op achteruit gingen.

Invloed op de cultuur was er nauwelijks want mensen wilden er niet over praten, en wilden de oorlog het liefst zo snel mogelijk vergeten.
Wel werden er sommige liedjes geschreven, romans en gedichten geschreven, schilderijen gemaakt over de oorlog. Ook werd de invloed van Jazz groter, doordat er in de oorlog veel zwarte mensen Jazz gingen spelen in de legers. Iedereen probeerde de oorlog op zijn eigen manier te verwerken, door bijv. de romans of gedichten te lezen. Of gewoon naar de bioscoop te gaan, een terrasje te pikken of eens lekker uit eten te gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

handig!
staan veel dingen in voor m'n werkstuk!!!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast