30 jarige oorlog

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 304 woorden
  • 1 februari 2006
  • 50 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.7
  • 50 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
De dertigjarige oorlog (1618-1648)
Tijdens de verkiezingen van een keizer, moesten zeven vorsten een keizer kiezen. Drie daarvan waren protestants, en vier katholiek. Dit gebeurde in het huis Habsburgs. Dat ligt in het Habsburgse Rijk.
Toen de samenwerking tussen de prinsen en keizer weg was, trok Rudolf II zich terug in Praag in een nieuw hof. Daar regeerde hij verder. Maar omdat hij weg ging uit het huis Habsburg vonden de Duitse prinsen zich buitengesloten, en het enige wat ze konden doen is hem krankzinnig verklaren. De burgers geloofden dat en de prinsen kregen weer hun macht terug.
Toen Rudolf opgevolgd werd door Mathais, probeerde hij weer het vertrouwen tussen de keizer en de vorsten terug te krijgen. Toen dat hem bijna lukte, stierf hij (1618) zonder opvolger. De nieuwe keizer werd Ferdinand II. Hij hield niet van vergaderen en kwam ook niet. Er kwam ruzie. En de Bohemen kwamen in opstand. Er ontstond een oorlog. Er kwamen steeds meer landen bij betrokken. Eerst kon de keizer alles nog in de hand houden, maar in 1625 bemoeide de protestantse koning van Denemarken zich ermee. Het gevolg was, dat de Deense burgers gedwongen werden tot de vrede van Lübeck.

In 1630 vielen de Zweden zich o.a. bedreigt door de onderdrukking van de protestantse. De Zweden konden door de rivier de rijn erg ver komen, maar werden tijdens de slag bij Lützen overwonnen.
Tijdens deze oorlog bood Frankrijk de Zweden hulp (1635).Nu begon Frankrijk echt een oorlog tegen Spanje te beginnen, anders zou Nederland veroverd worden, en tegen de Duitse Keizer. Frankrijk won in beide oorlogen vele gebieden.
In 1643 begonnen de vredesonderhandelingen in Osnabrück en na vijf jaar hadden ze een compromis. (De vrede van Osnabrück)
In die vijf jaar was er nog steeds oorlog. De Fransen hadden wel gewonnen en mochten meer eisen..

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.