Jongens gezocht: hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

ViaDelta 47: De mens is onderdeel van een dominant systeem

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 346 woorden
  • 13 oktober 2001
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
19 keer beoordeeld

Ik ben het wel met de volgende stelling eens: “ In de gezondheidszorg wordt de mens beschouwd als een functioneel onderdeel van een dominant systeem ” ,omdat de mens eigenlijk een functioneel onderdeel van de maatschappij is volgens mij. Je kunt de mens eigenlijk wel vergelijken met een machine uit de maatschappij. Als er een onderdeel van de machine kapot is of er een probleem met die machine is moet dat gemaakt worden, zodat hij weer zijn werk kan doen. Dat is dus net zoals als bij de mens. Als je bijvoorbeeld een been hebt gebroken, ( dan heb je
een probleem of er is dan iets kapot ) dan heb je medische hulp of zorg nodig. Die medische zorg of hulp heb je net zolang nodig totdat je weer kunt functioneren of aan het werk kunt gaan. Vaak wordt er ook alleen naar de mens zelf gekeken en niet naar hun probleem. De “ mens “ zelf is niet het probleem, maar ze hebben zelf problemen. Bijvoorbeeld een vrouw maakt telkens ruzie met haar man; scheldt op hem, snauwt hem af, slaat hem enzovoort en die man is daar helemaal gek door geworden. Dan wordt die man vaak gezien als diegene die problemen heeft. Maar eigenlijk is dat “ fout “ , want eigenlijk is het die vrouw die problemen heeft. Zij heeft er namelijk voor gezorgd dat die man gek werd, dus zij heeft eigenlijk hulp nodig. Als die man dan bijvoorbeeld naar een psycholoog zou moeten en hij komt daar binnen, krijgt hij gewoon een stempel op z’n kop gedrukt. Er wordt niet gepraat ofzo, helemaal niets. De man krijgt medicijnen voor geschreven en kan weer vertrekken. Maar er komen daar geen dingen binnen bij die psycholoog, maar mensen. Die willen ook wel graag praten en hun verhaal kwijt kunnen. Ik ben het dus eens met die stelling, omdat ik vind dat er meer naar de problemen van de mensen moet worden gekeken en niet alleen naar de stempel met hij heeft dat en dat, dus geef hem dit maar. Er moet meer gepraat worden met de mensen over hun problemen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.