Buitenland: Liberia

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 788 woorden
  • 4 september 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Economie/buitenland

Ontwikkelingslanden in problemen

Afrika - De oorzaak is dat de mensen in ontwikkelingslanden geen begin hebben. Als mensen een koe hebben krijgen ze ook melk als die koe dan weer een kalf krijgt kan die koe naar een ander gezin.
Bij de ontwikkelingslanden is het zo dat ze in de jaren 70 veel geld konden lenen tegen een lage rente.
Maar in de jaren 80 zat Amerika in financiële problemen en verhoogde de rente. Zo deed ook Europa mee….daardoor kwamen de ontwikkelingslanden in de problemen ze gaven veel meer uit aan rente en aflossing dan er aan geld binnenkwam.
Er is in de ontwikkelingslanden ook een probleem dat ze alleen grondstoffen uitvoeren…zoals Equador dat land is helemaal afhankelijk van de bananenexport als de prijs omlaag gaat hebben ze geen geld meer om eindproducten in te voeren…

Als het land de prijzen omhoog doen kopen de handelaren het gewoon in het buurland dus dat wil ook niet. De grondstoffen zijn op de markt veel goedkoper dan eindproducten, als je als ontwikkelingsland alleen grondstoffen exporteert moet je eindproducten importeren dat is veel duurder. Zo krijg je een negatief handelsmechanisme.
Het gevolg van de hoge rente is dat landen geen geld genoeg hebben om de rente te betalen daardoor moeten ze nog meer lenen en zo krijgen ze nog meer schuld.
Veel landen geven ontwikkelingshulp of geld. Zoals Nederland hiernaast kun je zien hoe dat besteed wordt. India krijgt 13 miljoen dollar per jaar aan ontwikkelingsgeld maar hun kopen wapens voor precies 13 miljoen dollar. Dus zo werkt dat niet.

Hoe ontstaan de schulden?

Afrika – Hoe ontstaan de schulden eigenlijk van de ontwikkelingslanden.
In de jaren ’70 ging het niet zo goed met Afrika en Zuid-Amerika. Daarom konden ze geld lenen tegen een lage rente. 10 jaar later ging het erg slecht met Amerika.
Er is groot tekort aan geld. In 1981 komt Ronald Reagan aan de macht hij bezuinigt. Maar verhoogt de belastingen niet, nee hij komt met een idee op de proppen om de rente te verhogen op de leningen. Daardoor komt Europa en Amerika uit de crisis, zonder overleg moeten de ontwikkelingslanden in een keer heel veel rente en aflossing betalen. Zo blijft er niets over om aan het land te geven al het geld dat er binnenkomt, moeten ze aan rente betalen. Sommige landen moeten zelfs zo veel lenen dat je nog meer moeten lenen om de rente te betalen zo word de schuld alsmaar groter. Nu zijn er regelingen om de schulden kwijt te schelden of de rente op 0% te zetten. Dat maakt het beter voor ontwikkelingslanden.

Economie/buitenland (vervolg)

Liberia bijna uit economische crisis.
Monrovia – Door de burgeroorlog zat Liberia in een crisis maar door de vredessoldaten is dat nu zo langzamerhand voorbij. Iedereen probeert z’n oude leventje weer op te pakken.
In Liberia was het vroeger nog niet zo slecht. Er is veel diamant te vinden in de tropische regenwouden. Een groot deel van de zeevloot voer onder de Liberiaanse vlag. Veel vliegtuigen van Amerika naar Europa maakten in Liberia een tussenstop. Daar kon veel geld mee verdiend worden. Maar dat merendeel is nu weg vanwege de oorlog en ellende daar. 75% van de bevolking leeft onder de zeer arme omstandigheden en 85% is werkloos. De landbouw is nu niet meer voor handel maar voor levensonderhoud. De bosbouw is een belangrijk exportproduct. Maar het meest dat uitgevoerd word is rubber uit de rubberboom. Er zijn veel Amerikaanse plantages die daar miljoenen mee verdienen. Dus de bevolking werkt daar voor een arm hongerloontje. De meeste mensen leven van de visvangst, op de grote rivieren in het binnenland. Maar nu de mijnbouw weer op gang is gaat het stukkenbeter met de economie daar.

Mijnbouw

Liberia heeft in het in het noorden veel ijzererts en diamant in de grond. Dat wordt met een spoorlijn naar de haven vervoert. Maar in de burgeroorlog is de spoorlijn grotendeels verwoest en de haven is naar de tering geschoten. Alle aanvoerlijnen zijn bezet door rebellen. Liberia kan een redelijk rijk land zijn. In het gebied Sanniqeulle staat deze mijn, hij is niet meer in gebruik omdat er veel gevochten word en rebellen de mijn gebruiken als hoofdkwartier. Ze gebruiken de diamanten om wapens te kopen en hun soldaten te betalen. Deze illegaal verhandelde diamanten worden ook wel “bloeddiamanten”genoemd.


Milieu

Liberia is een heel mooi land, ruim 33% van het totale oppervlak is bedekt met regen woud. Maar door de houtkap en aanleg van mijnen is veel van het regenwoud verloren gegaan. Er leven ook veel bedreigde diersoorten zoals de zeekoe en het dwergnijlpaard. Er is wel natuurbescherming geweest maar heeft niet veel geholpen. Alleen nationaalpark Sapo is nog helemaal intact. Dat komt omdat het WNF en de bewoners van het park het met hand en tand hebben beschermd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.