The pledge & Das versprechen

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 1167 woorden
  • 9 februari 2009
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Een korte samenvatting van de film.
The Pledge.

Het begint op het afscheidsfeestje van Jerry Black, hij gaat met pensioen en heeft heel lang als inspecteur van moordzaken in Nevada gewerkt.

Tegelijkertijd zie je een jongen op een sneeuwscooter rondrijden, en wanneer zijn scooter kapot gaat, en gaat lopen ziet hij een lijk.

Maar Jerry heeft een reisje aangeboden gekregen van zijn werk en wanneer hij op het vliegveld is, ziet hij op het nieuws dat er een meisje is vermoord, en besluit niet op reis te gaan, maar deze zaak op te lossen.
Het blijkt te gaan over een meisje van 7 a 8 jaar en ze is mogelijk seksueel misbruikt.
Jerry besluit naar haar ouders te gaan en dit droevige bericht mede te delen. Haar ouders vertellen dat ze woensdag meestal naar de stad gaat voor muziekles. Dan vraagt de vrouw of hij wil beloven de moordenaar te vinden, en dat doet hij ook, hij zweert het zelfs. Dit is echt een sleutel scène uit de film, want uiteindelijk draait het allemaal om die ‘belofte’.

Dan word er iemand gevonden die wel eens de dader zou kunnen zijn. Het is een indiaan genaamd Toby. Deze man bekend maar is erg in de war, en weet volgens mij niet helemaal wat er aan de hand is. Maar er is 1 hele duidelijke aanwijzing, namelijk dat er chocola in de maag van Ginny is gevonden, en in de auto van Toby zijn chocolade papiertjes gevonden. Toby moet de cel in, maar hij verliest zijn zelfbeheersing en schiet op de bewaker, Jerry is zo alert en schiet Toby dood.

Jerry weet het allemaal niet meer zo zeker dat Toby de moordenaar is en besluit verder op onderzoek uit te gaan. Hij verhoord de oma waar ze altijd op woensdag middag heen ging, maar die weet niks.
Dan komt hij bij de beste vriendin van Ginny, Becky. En die geeft hem een paar goeie tips. Ginny had namelijk vlak voor haar dood verteld over een grote reus die ze ontmoet had en die heel aardig was. Ze had deze man ook getekend, en op die tekening staat een grote man, met een blauw pak en kort haar.

Jerry raakt hoe langer hoe erger verstrikt in deze zaak en ontmoet een vrouw die bij een benzinestation werkt. Hij koopt dit station in de hoop op deze manier de dader te vinden. Deze vrouw heeft ook een dochtertje en op een gegeven moment gaat hij zo ver dat hij haar als lokaas gebruikt. Hij is helemaal raar geworden en ziet ze vliegen. Maar op een dag denkt hij een goed plan te hebben door dit meisje ergens te laten picknicken en te wachten op de moordenaar, zijn collega’s willen hem eigenlijk niet steunen maar gaan toch mee. Als het heel lang duurt besluiten ze het op te geven en naar huis te gaan. Maar wat zij niet weten is dat de moordenaar intussen een auto-ongeluk heeft gehad….

Een korte samenvatting van het boek.
Das Versprechen

Dit speelt zich af in Oostenrijk in het plaatsje Magendorf, en het begint met dat een jongen die een lijkje vind. Matthai, de politieagent verdenkt direct deze jongen, genaamd von Guntem.

Matthai had zojuist een baan aangeboden gekregen in Jordanie, maar omdat dit al het 3de meisje in 5 jaar is, die verkracht en vermoord is, en omdat Matthai de nieuwe commissaris helemaal niet leuk vind besluit hij zelf deze zaak op te lossen.

Von Guntem wordt gelijk verdacht omdat hij al eerder een seksueel misdrijf heeft gepleegd en omdat hij de moord ontdekte, Von Guntem is 14 jaar. Von Guntem krijg bewaking maar dat is niet zo’n slim plan, want daardoor wordt hij gezien als de dader, en dat stelt de buurt niet zo op prijs. Zij zijn boos omdat ze te weinig informatie krijgen en omdat ze er niks van snappen, de situatie escaleert bijna.

Dan komt er eindelijk meer informatie over het meisje.
· Ze heet Gritli Moser
· Ze woont in Moosbach
· Ze heeft geen broertjes of zusjes
· Ze zit in de 3de klas
· Haar juf is mevr. Krumm
· Ze had die dag rode kleertjes aan
· En ze is seksueel misbruikt

Niemand durft naar haar ouders te gaan. Dus besluit Matthai om te gaan. De moeder van Gritli vraagt of Matthai een belofte te doen (Versprechen) en belooft haar ervoor te zorgen dat de dader gepakt word.

Von Guntem bekent en pleegt zelfmoord, en zo is voor iedereen de zaak klaar. Maar voor Matthai niet, hij geloofd in Von Gutem’s onschuld en gaat op verder onderzoek uit. Bij de school van het meisje vindt hij een tekening die zij gemaakt heeft. Hij leidt hieruit af dat de moordenaar de kinderen met chocoladetruffels het bos in lokt. Wanneer Matthai geen sporen meer kan vinden, koopt hij een tankstation en neemt voor het restaurant een voormalige prostituee en haar dochtertje aan. Hij gebruikt het meisje als lokaas. De dader benadert het meisje en onder dwang van Matthai zet de politie een valstrik op in het bos. Maar er gebeurd niets…

Vele jaren later bekent een vrouw op haar sterfbed dat haar pleegzoon Albertchen, Gritli Moser en twee andere meisjes met een scheermesje vermoord heeft. Onderweg naar zijn vierde moord verongelukte hij…

Verschillen tussen het boek en de film.
Het boek De film
Waar? Oostenrijk USA
Naam van de rechercheur Matthai Jerry
Titel Das Versprechen The Pledge
Welke omstandigheid Verandering van baan Pensioen
Naam van het dode meisje Gritli Moser Jenny
1e verdachte Von Guntem Toby
Naam van vriendin Becky Ursula Fehlmann

De schrijver.
Friedrich Durrenmatt.

Friedrich Durrenmat werd in 1921 geborden in Zwitserland in het dorpje Konolfingen en overleed op 69 jarige leeftijd aan een hartaanval in 1990. Hij studeerde filosofie, Natuurwetenschappen en Literatuur aan het gymnasium in Bern. Het verhaal 'Der Alte' was het eerste gepubliceerde werk dat hij uitbracht. In 1947 trouwde hij met actrice Lotti Geisler. Nog in het eerste jaar werd hun eerste zoon - Peter - geboren. Het echtpaar kreeg later nog twee dochters, Barbara (1949) en Ruth (195 l). In 1952 verhuisde Durrenmat naar Neuchatel.

Enkele andere boeken van Friedrich:
MeistererzShlungen
Die Panne : eine noch mogliche Geschichte
The physics
Die Physiker : eine Komodie in zwei Akten
Der Richter und sein Henker : RomanZijn verhalen worden nog heel vaak opgevoerd door verschillende theater groepen en zijn verhalen worden nog steeds gepubliceerd. Net zoals Das Versprechen waar dus een film over gemaakt is.

Eigen mening over het boek en de film.
Ik vond het een erg pittig boek, maar omdat we de film eerder hadden gezien ging het me wel wat makkelijker af. Als ik zelf een boek mocht kiezen voor Duits zou ik geen Krimi kiezen, want die zijn vaak erg omslachtig en moeilijk te begrijpen, zelfs in het Nederlands. Het viel me wel mee dat ik de film zo goed kon volgen. Ik vond het een pittig verhaal alleen had ik een beetje het gevoel dat het einde een beetje af geraffeld was. Als je in een boek en een film zo in de details op gaat, vind ik het jammer als het einde zo snel en niet in details beschreven wordt.

REACTIES

M.

M.

Je hebt wat foutjes gemaakt.
Het was namelijk niet Jerry die Toby doodschoot, maar Toby schoot zichzelf dood.

Kijk de film nog maar s na

Groetjes Mark

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.