Vivaldi - De 4 jaargetijden

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1054 woorden
  • 1 oktober 2003
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
36 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Vivaldi: De vier jaargetijden

Een man ontmoet 4 jonge vrouwen, met wie hij de 4 levensfasen beleeft. Wat gebeurt er? Algemene gegevens

Titel: De vier jaargetijden
Maker: James Kudelka
Muziek: The National Aris Concerts Centre

Wat proberen de balletdansers uit te beelden? Er wordt een man verliefd. Hij verleidt verschillende vrouwen, en het lijkt of hij met meerdere van hen gelijk aanpapt. In de zomer is er een vrouw en zijn er meerdere mannen, en speelt zich iets soortgelijks af. Beschrijving lente

1e deel: Het decor is licht van kleur, met paars, groen en grijs. De muziek is erg bekend, en heeft korte noten. De muziek wordt vrolijk en hoog gespeeld. De uitbeelding is ingewikkeld. Eerst staat de man alleen op het toneel. Dan verschijnen er drie vrouwen. De man verleid ze. Dan gaat er plots een vrouw weg. Ze zal zijn uitgekeken op de man, of andersom natuurlijk. En dan wordt plots de muziek dreigend en zwelt aan. Er is nog maar een vrouw samen met de man. Waarschijnlijk zijn ze verliefd. Er komt een vrouw bij. De verliefdheid lijkt over.

2e deel: De muziek is treuriger dan in het eerste deel. Er is 1 meisje, het lijkt op het begin van de liefde, verliefdheid. Het decor is donkerder. Het meisje loopt plots weg.

3e deel: De muziek is weer vrolijker, en op de achtergrond is het zelfde decor te zien als in het eerste deel. Er is nu 1 vrouw, met meer mannen om haar heen. Op ’t eind wordt de muziek heviger. Alle mannen en vrouwen komen bij elkaar. Er blijft opeens een man over, damen met een vrouw. Beschrijving zomer Het decor is dieprood gekleurd. Er lijkt nu sprake te zijn van echte liefde, er zijn nog maar één man en één vrouw. De muziek verandert in de loop van het stuk een paar keer van langzaam tot snel (verleiding). Dit zou kunnen betekenen dat er tijden zijn dat de relatie vurig is, en tijden waarin dat minder is. Het wordt donkerder: richting het zwarte. De muziek is dreigend. Er komt een bliksemflits. Er zijn ineens drie danseressen op het toneel. Het lijkt een moeilijke periode in het huwelijk te zijn. Er is weer een bliksemschicht. Het onweert. Er blijft een vrouw alleen achter. Dan zijn er weer meer vrouwen, de muziek is dreigend.

In het stuk wordt, voor zover ik heb gezien, geen gebruik gemaakt van attributen. Het licht gaat het hele stuk mee met de muziek en de situatie die wordt uitgebeeld. Is het een trieste situatie, dan wordt het licht donkerder, en bij een vrolijke situatie juist wat lichter. De balletdansers dragen gewone balletpakken. Eigen mening Ik vond het best wel mooi om te zien. Het is toch knap als je zulke dingen kunt doen met je lichaam.Ik vond het decor en de muziek goed en mooi afgestemd op wat zich op het toneel afspeelde. In het decor waren de juiste kleuren verwerkt en de muziek was op de juiste momenten treurig of juist vrolijk. Ik vond ook dat de bedoeling in het stuk juist naar voren kwam, en helemaal als je daarbij in de gaten houdt dat dit de delen Lente en Zomer zijn. Dat zijn in een liefde de perioden waarin de liefden nog moet groeien, en dat was ook duidelijk te zien. Informatie over Vivaldi

Antonio Vivaldi
Geboren: 4 maart 1678
in Venetië Overleden: 28 juli 1741
in Venetië Vivaldi's vader was geweest aan de San Marco in Venetië. Omstreeks 1675 moet Antonio er geboren zijn, en behalve van zijn vader kreeg hij ook nog vioolles van Legrenzi. Hij werd priester gewijd (zijn bijnaam was il prete rosso, omwille van zijn opvallende haardos in Venetiaans blond), maar mocht of kon om niet al te duidelijke of mekaar tegensprekende redenen geen mis opdragen: zelf sprak hij van een aangeboren ziekte, waarschijnlijk astma, die hem bij de eerste pogingen dwong het altaar te verlaten, en het heel zijn verdere leven noodzakelijk maakte te reizen in gezelschap van een vijftal dames "van onbesproken zeden". Volgens andere bronnen had hij de rare gewoonte tijdens de mis plots naar de sacristie te ijlen om er bruikbare muziekthema's neer te schrijven. Zijn overheid beschouwde hem dan maar als een rare artiest, en benoemde hem als vioolpedagoog en kapelmeester van het tehuis voor meisjes-vondelingen, het "conservatoria dell' ospedale della pietà". Verbluffende resultaten haalde hij er met die meisjes, en bleef er op enkele onderbrekingen voor reizen en een verblijf aan het hof van Manua na, gedurende heel zijn leven. De meest instrumentale werken werden ook voor hen gecomponeerd, ofschoon het overgrote deel in Amsterdam werd uitgegeven. De laatste maanden van zijn leven zijn we het spoor van Vivaldi bijster, en hij sterft in grote armoede in Wenen in juli 1741. Door tijdgenoten werd hij eerder geroemd om zijn begaafdheid als vioolvirtuoos en -pedagoog dan als componist. Het grootste gedeelte van Vivaldi's composities wordt gevormd door de 454 concerti voor allerlei verschillende combinaties van strijkinstrumenten vaak met toevoeging van houtblazers. Daarnaast zijn er nog 2 orgelwerken bekend, 23 symfonieën, 75 sonates en triosonates. De belangrijkste titels der verzamelingen zijn "L'estro armonico", "La cetra", "IV concerti a violino principale" en vooral "Il Cimento dell' armonia et dell'invenzione" waarin de beroemde "Quattro Stagioni". Het gaat hier om echte vioolconcerti van titels voorzien die de algemene sfeer weergeven, maar geen "programma" in de zin van de latere beschrijvende muziek. De 47 opera's van Vivaldi zijn nu grotendeels vergeten, en van de meer dan 40 religieuze composities onthouden we een "Te Deum", een "Gloria in D", "Domine Domini", "Beatus Vir" en het oratorium "Giuditta". Het is geweten dat Bach grote bewondering koesterde voor Vivaldi, en dit niet onder stoelen of banken stak: heel wat werk van hem blijkt een regelrechte transcriptie te zijn voor andere instrumenten (beroemd is het concerto voor vier violen dat herschreven werd voor vier clavecimbels). Waarschijnlijk heeft Bachzijn Cöthen-periode contact gehad met de Amsterdamse uitgaven van Vivaldi's werk.Bron: http://www.componisten.net
Informatie over De vier jaargetijden
Vivaldi schreef deze compositie omdat hij zijn gevoelens voor elk van de vier seizoenen duidelijk wilde maken. Tot het werk behoren vier sonetten (soort coupletten) waarin de vier siezoenen worden bezongen worden. Waarschijnlijk heeft Vivaldi deze zelf gemaakt. Van De Vier Jaargetijden is ook een Nederlandse vertaling gemaakt, door H.L. Prenen.

Bronnen: http://w3.rz-berlin.mpg.de/cmp/vivaldi.html
Muziekencyclopedie, J. Robijns en M. Zijlstra, 1979

REACTIES

I.

I.

erg goed horrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

19 jaar geleden

C.

C.

hallo,

een leuke pagina heb je. Ikzelf was opzoek naar het verhaal achter het muziekstuk. Jij bent de enigste die vertelde wat het inhoud bij de lente en de zomer. Ik vind het erg jammer dat je niet nog geschreven hebt van de herfst en de winter.
erg jammer. groetjes corrie

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.